Профілактика гепатиту А
Протягом останніх трьох років в Україні відмічається зростання випадків вірусних гепатитів, зокрема гепатиту. У травні місяці поточного року реєструються спалахи гепатиту А в Закарпатській області та м. Київ.
Фахівці Черкаського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області на виконання Доручення начальника Черкаської обласної військової адміністрації від 03.11.2023 № 24-Д посилили нагляд за підконтрольними об’єктами Черкаського району, зокрема закладів освіти, торгівлі, громадського харчування, охорони здоров’я, закладів соціального значення з метою недопущення ускладнення санітарно-епідемічної ситуації та запобігання виникнення захворювань на гепатит А.
Під час проведення комісійних обстежень особлива увага приділялась:
- забезпеченню організації питного режиму;
- проведенню дезінфекції контактних поверхонь в місцях загального користування та вологого прибирання із застосуванням дезінфікуючих засобів з відповідною документацією щодо їх безпечного користування
- суворому дотриманню технології приготування страв;
- створенню умов за дотриманням правил особистої гігієни дітьми та дорослими.
Звертаємо вашу увагу на небезпечність захворювання на гепатит А, його симптоми та наслідки для організму людини.
Гепатит А – захворювання печінки, спричинене вірусом. За даними Всесвітньої організації здоров'я майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують і у них формується пожиттєвий імунітет до хвороби.
Шляхи передачі збудника хвороби: фекально-оральний через харчові продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини, та побутовий при контакті з інфікованою людиною.
Симптоми гепатиту А можуть проявлятись як у легкій, так і у важкій формі. Найчастіше це: слабкість, неприємні відчуття в животі, підвищена температура, відсутність апетиту, діарея, блювота, потемніння сечі (до коричневого кольору), важкість у правому підребер'ї, жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) — буває у 70% дорослих людей.
Інкубаційний період гепатиту – 14–28 днів.
Основні фактори ризику – це незадовільні санітарні умови, відсутність очищеної води, контакт з інфікованою людиною. Ризик інфікування вищий у районах зі зруйнованими мережами водопостачання та каналізації, у закладах освіти та дитячих колективах, де гепатит А поширюється швидше.
Як захиститись від гепатиту А?
- Дотримання правил особистої гігієни.
- Вживання питної води, яка відповідає санітарно-гігієнічним вимогам.
- Проведення власниками бюветів, колодязів чи каптажів джерел щороку планового обстеження цих споруд, їх поточного ремонту, чищення та дезінфекції.
- Обов’язкова обробка овочів, фруктів, зелені та ягід перед вживанням.
- Ефективним методом профілактики гепатиту А є вакцинація.
Черкаське районне управління
Головного управління
Держпродспоживслужби в
Черкаській області