Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Патронат над дитиною

Дата: 23.10.2024 08:01
Кількість переглядів: 95

Фото без опису

Патронат над дитиною — це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через певні обставини тимчасово не може проживати разом з батьками / законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення дитини у сім’ю або надання дитині відповідного статусу для того, щоб забезпечити її права на виховання в сім’ї або в умовах, максимально наближених до сімейних.

Існують певні вимоги до охочих створити родину патронатного вихователя/-ки:

  • загальні вимоги (стан здоров’я, дієздатність, відсутність судимості);
  • вікові вимоги (повноліття);
  • вимоги до доходу (не обов’язкові);
  • вимоги до місця проживання (власна житлова площа / право користування, що відповідає санітарно-гігієнічним і побутовим умовам, обов’язково окрема кімната для надання послуги);
  • досвід виховання дітей (якщо є біологічні діти, то вони мають бути старше 4 років, проте можливий професійний досвід виховання дітей, тобто не обов’язково мати біологічних дітей);
  • наявність добровільного помічника/-ці (чоловіка або дружини, сина чи доньки, іншого члена сім’ї чи іншої повнолітньої людини, яка готова бути помічником/-цею патронатного вихователя/-ки та разом пройти навчання і допомагати доглядати за дитиною під патронатом).

Винагорода та соціальна допомога:

За надання послуги патронату над дитиною патронатний вихователь щомісяця отримує винагороду в розмірі 5 прожиткових мінімумів та соціальну допомогу на утримання та виховання на кожну влаштовану дитину — 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, якщо дитина з інвалідністю.

Якщо дитині виплачується призначена в установленому порядку стипендія, розмір соціальної допомоги визначається як різниця між 2,5 прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, для дітей з інвалідністю — 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку та розміром стипендії за попередній повний місяць на момент влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя.

Дорожня карта. Щоб стати патронатними вихователями треба:

  1. Звернутися до служби у справах дітей за місцем свого проживання, проконсультуватися з фахівцем чи фахівчинею служби.
  2. Подати заяву про намір стати патронатним вихователем та необхідні документи. Пройти первинний відбір. Зібрати необхідні документи.
  3. Отримати акт обстеження сімейної ситуації та житлово-побутових умов, а також направлення на навчання до регіонального центру соціальних служб.
  4. Пройти навчання та отримати рекомендацію про можливість надання послуги патронату.
  5. Укласти договір про умови запровадження патронату (створення сім’ї патронатного вихователя).
  6. Отримати поворотну фінансову допомогу — резервні кошти (2,5 прожиткового мінімуму на кожну дитину відповідного віку з розрахунку на двох дітей).
  7. Отримати рішення про влаштування дитини в родину.
  8. Прийняти дитину у сім’ю.
  9. Укласти договір про патронат над дитиною.

 

  1. Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь