A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Ключові нововведення Закону «Про управління відходами»

Дата: 17.09.2023 09:32
Кількість переглядів: 266

Фото без опису

У липні 2023 року набув чинності Закон «Про управління відходами», згідно з яким місцеві громади до 2025 року мають забезпечити сортування не менше, ніж 10 % відходів, а надалі ця частка має збільшуватися. Відповідно до Закону "Про відходи" сортування сміття стало обов'язковим в Україні.

Незнання Закону не звільняє від відповідальності, тому фахівці Громадської організації «Екологічний рух Черкащини» пропонують ознайомитися детальніше з головними тезами Закону, щоб всі мешканці Степанецької громади були обізнані у цій справі.

Серед ключових нововведень:

  • Нова дієва дозвільна система;
  • Децентралізація управління відходами;
  • Багаторівневе планування;
  • Розбудова інфраструктури;


Європейські принципи – ієрархія управління відходами, розширена відповідальність виробника, «забруднювач платить»
Відповідно до нового Закону, відходи підлягають роздільному збиранню та не повинні змішуватися з іншими відходами або матеріалами, що мають різні властивості. Роздільне збирання відходів у населених пунктах має здійснюватися для таких видів відходів, як папір і картон, пластик, скло, метал. Також повинні створюватися умови для забезпечення роздільного збирання біовідходів, текстилю та інших видів відходів, що підлягають роздільному збиранню. Великогабаритні, ремонтні, небезпечні відходи у складі побутових, відходи зелених насаджень збираються окремо від інших побутових відходів. Житлові масиви та інші об’єкти благоустрою слід обладнати контейнерними майданчиками для роздільного збирання побутових відходів.

Цей закон спрямований на введення нормативно-правового регулювання в галузі управління відходами, що відповідає вимогам відповідних директив ЄС. Головна його мета – поліпшення стану навколишнього середовища та створення необхідної інфраструктури для управління відходами.

Зміна підходів до поводження з відходами й перехід від захоронення до запобігання, зменшення утворення відходів та впровадження сортування, переробки, повторного використання відходів, є основними для досягнення позитивних результатів у вирішенні нагальних проблем з відходами не лише громади, а й України в цілому.

Завдання кожного – берегти нашу планету, а особливо ту територію, де ми живемо сьогодні, де завтра будуть жити наші діти!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь