A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Будинок для ВПО в Беркозівці вже має своїх мешканців

Дата: 13.02.2023 12:50
Кількість переглядів: 371

Фото без опису

У будинку для ВПО в Беркозівці, який відновили в межах проєкту-переможця конкурсу "Час діяти, Канівщино!", вже мешкають переселенці.

Спілкування з людьми, близькими по духу, єдність з природою, спокій та безпека – ось що мотивувало Влада та Оксану – молоде подружжя з Дніпра, переїхати на Канівщину, до затишної та мальовничої Беркозівки Степанецької територіальної громади. Вже кілька тижнів пара мешкає в сільській хатині, яку вдалось відновити завдяки грантовому конкурсу  «Час діяти, Канівщино!», що реалізовує  Фонд "МХП-Громаді" у партнерстві з Миронівською птахофабрикою.

– Виїхати десь у більш безпечне місце ми не наважувалися до останнього. Хоча інтуїтивно я відчувала таку потребу. Але потужний ворожий удар по Дніпру, що 14 січня зруйнував багатоповерхівку, став останньою краплею. Це було зовсім поруч з нашим будинком. Тому вирішили їхати, – ділиться Оксана.   

Молоді люди мали у Дніпрі свою справу – разом створили центр розвитку для дорослих та дітей. Влад працював реабілітологом, Оксана – психолог та соціальний педагог. Поки окремі консультації вони проводять онлайн для клієнтів з Дніпра, однак кажуть, що вже вивчають можливості й потреби, аби продовжити професійну справу на Канівщині. «Ми звикли до великого міста, до свого побуту й стилю життя. Але зараз маємо інші пріоритети, вони про безпеку, про живе спілкування, про єдність навколо спільних ідей, тому адаптовуємося в новому помешканні, новому середовищі й облаштовуємо своє життя тут, у Беркозівці», – додає Оксана.

Власне проєкт, який торік у вересні став переможцем конкурсу, так і називається – «Будинки для ВПО». Його ініціаторами стали представники громадської організації «Творці простору» – кияни Дмитро Лебедєв та Оксана Кагарлицька, які й самі лише кілька років тому відкрили для себе переваги життя в селі. Ще раніше разом із однодумцями вони придбали в Беркозівці кілька занедбаних будинків, аби привести їх до ладу та використовувати для відпочинку з друзями. Коли ж з початком війни в Україні люди почали шукати більш безпечні регіони для переїзду, Дмитро та Оксана вирішили, що було б чудово облаштувати один із будинків саме для переселенців. І облаштували!!!

Попри те, що будинку близько ста років, завдяки спільній праці, підтримці МХП та Степанецької громади, за кілька місяців тут було створено умови прийнятні для життя. «Звичайно роботи було багато – починаючи від прибирання чагарників на прибудинковій території й до практично повної реконструкції всередині хатини, – розповідає Оксана. – Стеля, стіни, підлога, вікна, двері тощо – все це теж було відремонтовано, пофарбовано або взагалі замінено. Також перебудували пічне опалення, замінили проводку й підвели воду до будинку, встановили бойлер, ванну аби нові господарі мали елементарний комфорт».

Загалом, за словами Оксани, на увесь проєкт було витрачено майже 160 тис. грн, з яких 100 тис. грн – внесок МХП, а решту у вигляді власних коштів та праці інвестували самі автори ідеї. До облаштування ж будинку долучилися як активісти ГО «Творці простору», так і місцеві жителі, сусіди. А в Степанецькій громаді сільський голова Олександр Яременко та безпосередньо в Беркозівському старостаті староста Іван Вощан допомогли з дровами для опалення, провели інтернет та надали базові продукти харчування.

Коментуючи реалізацію проєкту, Віталій Очеретяний, представник Фонду «МХП – Громаді», зауважив, що нині для компанії важливо підтримати тих, хто цього потребує найбільше. А також додав, що приїзд молодих освічених прогресивних людей до Беркозівки, їх професійний досвід може бути корисним для всієї громади.

Вітаючи нових жителів Степанецької громади від імені ГО «Фонд розвитку «Шевченків край», голова організації Яків Прогнімак вручив їм «Прапор Перемоги», закоркований в банку для тривалого зберігання з умовою його використання для святкування Дня української Перемоги. Ідея і флеш-моб такої акції проводить на Канівщині ГО «Разом», а його сенс – прапор можна отримати, задонативши кошти на підтримку ЗСУ!!!

СЛАВА УКРАЇНІ!  СЛАВА ЗСУ!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь