Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

ФУТБОЛЬНІ ВЕТЕРАНИ СТАЮТЬ ДО ГРИ

Дата: 29.08.2022 19:04
Кількість переглядів: 765

Фото без опису

 

Нещодавно в селі Мельники Степанецької ТГ відбулася зустріч ветеранів сільського футболу з нагоди 65-ї річниці створення сільської футбольної команди.

Ветеранів сільського футболу привітав Валерій Височин від Черкаської обласної федерації футболу, який вручив Почесні грамоти та м'ячі від федерації.

Від спортивної спільноти привітали керівник спортивного руху Канівщини (1978-1988 рр.) Микола Фесенко та голова РР ДСТ «Колос» (1989-1995 рр) Леонтій Савченко, які також привітали ветеранів футболу та вручили пам'ятні подарунки.

У зустрічі взяли участь 22 ветерани (на два повноцінні склади команд). Враження від зустрічі неймовірні. Згадували. Дивувалися. Пишалися. Трішки вихвалялися, а куди ж без цього.

Григорій Іванович Зубченко нагадав історичну хронологію створення футбольної команди в 1957 році. Сталося це все завдяки ініціативі тодішнього керівника колгоспу Петра Наумовича Височина. Та завбібліотеки, комсорга Олександра Максимовича Рудківського.

Команда «Колгоспник», так її вирішили наректи, перші матчі проводила з командами сусідніх сіл Сотники, Косари, Синявка, Червона Слобода, Межиріч і т.д.

І тільки із середини 1970-х років у Канівському районі було започатковане Районне добровільне спортивне товариство «Колос» (РДСТ), і на постійній основі були організовані районні змагання (чемпіонат та кубки), як з футболу, так і з інших видів спорту. Команда з «Колгоспника» ставала «Колос», «Нива» та «Зоря». Мельниківські футболісти були районними чемпіонами та був час представляли Канівщину на обласному рівні.

На зустріч ветеранів з нагоди 65-річчя команди Григорій Іванович Зубченко прийшов з картиною місцевого художника Олександра Степанова, на якій зображені рідні всім Мельники, як нагадування про молодість, про рідні сільські стежини, про рідну Україну!

Володимир Гордійович Горяний додає, що в 1950-х починали грати без форми та бутсів. Перший стадіон (поле) облаштували в селі на луках між ставками, яке в народі називали "мочар" (місце, де замочували коноплі). На той час кожне господарство мало план з вирощування конопель, які після збору і підготовки сировини (замочування) мусили здавати до «заготконтори». Поле на мочарі мало гладеньку травичку і дозволяло грати і босоніж.

Згадували ветерани, як проти команди села Сотники грали «топлес», а суперники були вже у новенькій формі. Перед початком гри Петро Височин пообіцяв: виграєте - куплю і вам форму. «Голяки» тоді перемогли 5:0 і Височин виконав свою обіцянку.

До сьогодні в пам’яті – найкращі гравці, нападники, захисники, пенальтисти, майстри «фінтів» та гарматних ударів. Окрема сторінка мельниківської команди 1960-х - 1980-х років пов’язана з Іваном Федоровичем Яременком, багатолітнім капітаном та натхненником футбольної спільноти Мельників, Павлівки, Таганчі, Степанців!

Від 2020 року і Мельники, і Голяки, і Таганча, і Мартинівка, і Степанці – одна велика дружня територіальна громада.

Щорічно в Степанецькій громаді серед школярів проводиться футбольний турнір пам’яті Івана Федоровича Яременка, а ветерани тримають руку на пульсі і не «старіють душею».

Доки пам’ятаємо, доти живемо, – і футболом, і громадою, і молодістю, і грою, і, без сумніву, ВІРОЮ В ПЕРЕМОГУ!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь