A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ КНЯЗЯ КИЇВСЬКОГО ВОЛОДИМИРА ВЕЛИКОГО

Дата: 28.07.2021 12:31
Кількість переглядів: 643

Фото без опису

 

28 липня в Україні відзначають День пам’яті Святого Рівноапостольного князя Володимира – Хрестителя Київської Русі та День Хрещення Київської Русі-України.

Один із найвідоміших правителів Київської Русі – князь Володимир Святославович народився 948 року, він був молодшим із трьох синів київського князя Святослава Ігоревича (Хороброго), а отже, внуком київської княгині Ольги (Мудрої). Продовжуючи політику попередніх київських князів, збираючи навколо Києва слов'янські землі, Володимир своїми військовими походами 981-993 років завершив тривалий процес формування території Київської держави. Саме в той час остаточно визначилися і закріпилися її кордони, що співпали з етнічними рубежами східних слов'ян. У ті часи це була найбільша держава, з якою вимушені були рахуватися всі країни Європи.

Під час свого правління князь провів низку реформ, серед яких - найважливіша утвердження християнства, про що написали літописці. За його князювання в державі стали процвітати наука та освіта, вчені ченці почали писати історію, і тому про Володимира Великого відомо більше, ніж про попередніх князів - Олега, Ігоря, Ольгу та Святослава. Вже в 988 році почали з'являтися школи, а в Києві була споруджена церква св. Василія (таке ім'я отримав і князь після хрещення).

Князь Володимир розумів, що, тільки прийнявши християнство, його держава зможе ввійти як рівноправна в коло європейських країн. Уміло й авторитетно він керував державою протягом 35 років, провів глибоку і ефективну адміністративно-територіальну і військову реформи.

Важко знайти в історії таку величну постать як св. Володимир, він передбачив через віки силу Христової науки в українській землі. Завдяки його мудрому провидінню Україна з вірою в Христа перейшла через усі тортури монголо-татарського лихоліття, більшовицько-комуністичного режиму, та інших, різного роду, завойовників. Впевнені, що з тією ж вірою вона переможе і усі незгоди сьогодення і залишиться нескореною і вірною прикладу великого Апостола і Христителя св. Володимира.

Із теренами сьогоднішніх меж Степанецької громади також пов’язане закладання підвалин давньоруської держави – Київської Русі. Ці землі були її околицею. А трохи на південь до різноманітних ярів і лісів були прориті таємні підземні ходи від Корсуня до сусідніх з Мартинівкою Беркозівки, Дарівки та Ключників.

Біля самісінького в’їзду в село Беркозівку з боку Канева серед рівного поля височить вочевидь насипаний людськими руками земляний насип. Дійшли розповіді, що на подібних вершинах в давнину були дерев’яні вежі, з яких за допомогою вогню сигнал тривоги доходив до Києва за кількадесят хвилин, сповіщаючи про напад ворога.

А про те, як виникло село Ключники, існує легенда … Нібито молодий київський князь Святослав, закохавшись у красиву дівчину Малушу, що була ключницею при княжому дворі в Києві, не отримав дозволу від матері-княгині на одруження з нею, заховав її на краю князівства, у нашій місцевості. Інша легенда повідомляє, що заховала ключницю сама мати Святослава, княгиня Ольга.

Як би там не було, а найважливіше те, що тут на нашій землі, народився Великий князь Київський, Хреститель Київської Русі – Володимир, і це місце має стати об’єктом для екскурсій, Туристичним магнітом Степанецької територіальної громади, місцем шани людської!

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь