A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПОВІДОМЛЯЄ

Дата: 12.03.2021 08:30
Кількість переглядів: 468

Зберігання пального: про внесення чергового платежу за ліцензію

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує про необхідність завчасно подбати про внесення чергового платежу за ліцензію на право зберігання пального.

Ліцензії на право зберігання пального видаються уповноваженими Кабінетом Міністрів України органами виконавчої влади за місцем розташування місць зберігання пального терміном на п’ять років (ст. 15 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481-ВР).

Річна плата за ліцензії на право зберігання пального становить 780 гривень. У разі несвоєчасної сплати чергового платежу за ліцензію її дія призупиняється.

Дія ліцензії вважається призупиненою з моменту одержання суб’єктом господарювання (у т. ч. іноземним суб’єктом господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) відповідного письмового розпорядження органу ДПС, який видав ліцензію, а поновлюється – з моменту зарахування відповідного чергового платежу за ліцензію до бюджету.

Для здійснення контролю суб’єкт господарювання (у т. ч. іноземний суб’єкт господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) подає територіальному органу ДПС (за місцем зберігання пального) копію платіжного доручення з відміткою банку про сплату.

У разі не звернення суб’єкта господарювання до органу ліцензування з копією платіжного доручення з відміткою банку про сплату на дату спливу терміну чергового платежу за ліцензію, дія такої ліцензії буде призупинена, на термін до сплати заборгованості.

На підставі несплати чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензія анулюється шляхом прийняття органом ДПС, який видав ліцензію, відповідного письмового розпорядження.

 

 

    УВАГА!  ДПС запроваджено новий електронний сервіс

 

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що Державною податковою службою України з метою забезпечення зручності платників податків запроваджено новий електронний сервіс «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді, засвідчених кваліфікованою електронною печаткою ДПС».

В межах нового електронного сервісу фізична особа - платник податків засобами Електронного кабінету зможе отримати у відповідь на запит відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді, засвідчені кваліфікованою електронною печаткою ДПС.

Запит про суми виплачених доходів та утриманих податків може бути сформований починаючи з І кварталу 1998 року за будь-які п’ять років (запит формується поквартально, у зв’язку з чим загальна кількість кварталів, яка вказується в запиті, не повинна перевищувати 20 кварталів).

Електронний документ, засвідчений кваліфікованою електронною печаткою ДПС, є аналогом паперового документа, виданого контролюючим органом.

Інструкція щодо дій користувача для отримання такого електронного документа знаходиться на офіційному вебпорталі ДПС за адресою: http://tax.gov.ua у приватній частині Електронного кабінету в розділі: Допомога → ЕК для громадян →  Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків.

Перевірити достовірність електронного документа можна через вебпортал Центрального засвідчувального органу в розділі: Довірчі послуги → Перевірити підпис за посиланням http://czo.gov.ua/verify. Одержувач документа отримує можливість ідентифікувати підписувача документа та перевірити цілісність електронного документа.

 

Оподаткування операцій з продажу або обміну фізичними особами об’єктів рухомого майна

 

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб операцій з продажу або обміну фізичними особами об’єктів рухомого майна визначений статтею 173 Податкового кодексу України.

Дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою 5 відсотків.

Поряд з цим, із загального правила є виключення.

Так, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна, у вигляді легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда) не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна, у вигляді легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда), підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків. Крім того, такий дохід оподатковується військовим збором 1,5 відс.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда) або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс. та військовим збором 1,5 відсотки.

Податкову декларацію про майновий стан і доходи необхідно подати до 01 травня 2021 року. Сплатити суму податку на доходи фізичних осіб та військового збору необхідно до 01 серпня 2021 року.

За вибором платника податків декларація подається до Центру обслуговування платників за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою. Декларацію також можна надіслати поштою або засобами електронного зв’язку.

 

 

Податкові новації в частині оподаткування ПДВ

Головне управління ДПС У Черкаській області інформує, що Законом України від 04 листопада 2020 року № 962-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій» (далі – Закон № 962) внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зокрема стосовно окремих особливостей в частині оподаткування ПДВ, які набрали чинності 01.01.2021 р.

Так, запроваджується знижена ставка ПДВ у розмірі 7 % до операцій з постачання послуг (абзаци четвертий – сьомий пп. «в» п. 193.1 ст. 193 ПКУ) із:

- показу (проведення) театральних, оперних, балетних, музичних, концертних, хореографічних, лялькових, циркових, звукових, світлових та інших» вистав, постановок, виступів професійних мистецьких колективів, артистичних груп, акторів та артистів (виконавців), кінематографічних прем’єр, культурно-мистецьких заходів (абзац четвертий пп. «в» п. 193.1 ст. 193 розділу V ПКУ);

- показу оригіналів музичних творів, демонстрації виставкових проектів, проведення екскурсій для груп та окремих відвідувачів у музеях, зоопарках та заповідниках, відвідування їх територій та об’єктів відвідувачами (абзац п’ятий пп. «в» п. 193.1 ст. 193 розділу V ПКУ);

- розповсюдження, демонстрування, публічного сповіщення і публічного показу фільмів, адаптованих відповідно до законодавства в україномовні версії для осіб з порушеннями зору та осіб з порушеннями слуху (абзац шостий пп. «в» п. 193.1 ст. 193 розділу V ПКУ);

- тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010) (абзац сьомий п.п. «в» п. 193.1 ст. 193 розділу V ПКУ).

Зазначимо, якщо послуги, перераховані в абзацах четвертому – шостому пп. «в» п. 193.1 ст. 193 розділу V ПКУ, постачаються нерезидентами, і місце постачання таких послуг розташоване на митній території України, отримувач таких послуг нараховує ПДВ за ставкою 7 % (абзац перший п. 208.2 ст.208 розділу V ПКУ).

Застосування зниженої ставки ПДВ у розмірі 7 % до операцій з постачання послуг з тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010), встановлене сьомим абзацом пп. «в» п. 193.1 ст. 193 ПКУ, запроваджується Законом № 962 тимчасово, до 01 січня 2023 року (п. 74 підрозділу 2 розділу XX ПКУ);

Запроваджуються нові та продовжується дія існуючих тимчасових пільг з оподаткування ПДВ

Звільняються від оподаткування операції з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту товарів, що входять до складу національної кінематографічної спадщини (п. 197.25 ст. 197 розділу V ПКУ).

Пільга застосовується з 01 січня 2021 року. Обмежень в частині тимчасового застосування цієї пільги Законом № 962 не встановлено.

До 01 січня 2025 року продовжено дію пільги, встановленої п. 12 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, згідно з якою звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання національних фільмів, визначених Законом України «Про кінематографію», виробниками, демонстраторами та розповсюджувачами національних фільмів, а також з постачання робіт та послуг з виробництва національних фільмів, а також з постачання робіт та послуг з виготовлення архівного комплекту вихідних матеріалів національних фільмів та фільмів, створених на території України, з постачання робіт та послуг з тиражування національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених державною мовою на території України, а також з постачання робіт та послуг з дублювання, озвучення державною мовою іноземних фільмів на території України, з постачання робіт та послуг із збереження, відновлення та реставрації національної кінематографічної спадщини.

Звертаємо увагу, що до набрання чинності Законом № 962 дія пільги згідно з п. 12 підрозділу 2 розділу XX ПКУ обмежувалася 01 січня 2023 року.

Розширено перелік операцій, щодо яких згідно з п. 13 підрозділу 2 розділу XX ПКУ тимчасово, до 01 січня 2023 року, застосовується звільнення від оподаткування ПДВ, а саме з – 01 січня 2021 року до 01 січня 2023 року звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання послуг з демонстрування, розповсюдження, показу та/або публічного сповіщення національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених державною мовою на території України, демонстраторами, розповсюджувачами та/або організаціями мовлення (публічними сповіщувачами).

Тимчасово, на період з 01 січня 2023 року до 01 січня 2025 року, запроваджується звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання послуг з демонстрування, розповсюдження та показу демонстраторами та розповсюджувачами національних фільмів та іноземних фільмів, які дубльовані, озвучені державною мовою на території України, за умови!, що такі національні фільми та іноземні фільми адаптовані відповідно до законодавства в україномовні версії для осіб з порушеннями зору та осіб з порушеннями слуху (п. 132 підрозділу 2 розділу XX ПКУ).

До 01 січня 2023 року пільга, встановлена п. 13 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, не застосовується.

 

Податкова знижка з медичних витрат на лікування (COVID-19)

 

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що платники податків за результатами 2020 року зможуть включити до податкової знижки витрати на медичну допомогу по боротьбі з коронавірусом.

Така новація запроваджена Законом України від 30 березня 2020 року № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Законом дозволено включення до податкової знижки:

- суми коштів або вартості лікарських засобів для надання медичної допомоги хворим;

- дезінфекційних засобів і антисептиків; медичного обладнання;

- засобів індивідуального захисту;

- медичних виробів для скринінгу хворих;

- розхідних матеріалів для надання медичної допомоги;

- медичних виробів, лабораторного обладнання, розхідних матеріалів, реагентів для лабораторних досліджень;

-  медичних виробів, лабораторне обладнання, розхідних матеріалів для інфекційних відділень, патологоанатомічних відділень тощо);

-  засобів особистої гігієни;

-  продуктів харчування та/або товарів за переліком, що визначається КМУ.

Якщо зазначені кошти, обладнання, товари, матеріали добровільно перераховані (передані) протягом карантину:

-  громадським об’єднанням;

-  благодійним організаціям;

-  центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, — Мінохорони здоров'я;

-  іншим центральним органам виконавчої влади, які реалізують державну політику у сферах санітарного та епідемічного благополуччя населення, контролю якості та безпеки лікарських засобів, протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань та/або особі, уповноваженій на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я;

-  закладам охорони здоров’я державної та/або комунальної власності;

-  структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій протягом карантину, що запроваджений КМУ.

Отже, платник податку, який у 2020 році добровільно з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) перерахував (передав), зокрема закладам охорони здо­ров'я державної та/або комунальної власності, суму коштів або вартість лікарських засобів та медичних виробів за переліком, що визначається КМУ, має право скористатися податковою знижкою за умови дотримання вимог ст. 166 Кодексу.

 Звертаємо увагу, що для отримання податкової знижки з медичних витрат на лікування (COVID-19) платнику податків необхідно подати за місцем своєї податкової адреси річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за підсумками 2020 року, тобто з 1 січня 2021 року до 31 грудня 2021 року

Разом з декларацією необхідно надавати копії платіжних документів, які підтверджують здійснені платником податків витрати на медичні послуги. 

Підписано закон щодо зниження ставки ПДВ

для деяких видів аграрної продукції

 

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що Президент України підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» № 1115-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 17 грудня 2020 року (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1115-20#Text).   

Зазначимо, що документ передбачає зниження ставки ПДВ з 20% до 14% за операціями з постачання та ввезення на територію України деяких видів сільськогосподарської продукції, зокрема: великої рогатої худоби, свиней, молока незбираного, пшениці та жита, ячменю, вівса, кукурудзи, соєвих бобів, цукрових буряків, насіння льону, свиріпи або ріпаку, соняшнику та інших олійних культур. 

Закон спрямований на забезпечення підтримки сільськогосподарського товаровиробництва в Україні, залучення інвестицій у галузь та підвищення конкурентоспроможності вітчизняного сільського господарства.

Також реалізація норм закону знизить мотивацію платників податку до оптимізації податкових зобов'язань з ПДВ за операціями з відповідною продукцією, що зменшить втрати бюджету та сприятиме детінізації у сфері аграрного виробництва.

 

Резервний РРО при реалізації алкогольних напоїв

 

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що cуб’єкт господарювання при реалізації алкогольних напоїв може використовувати резервний реєстратор розрахункових операцій (далі – РРО) на період виходу з ладу основного.

Водночас, оскільки у додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями суб’єктом господарювання вказується перелік основних РРО, то у разі застосування резервного РРО, такому суб’єкту необхідно подати заяву у довільній формі на переоформлення ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями із зазначенням відповідних реквізитів резервного РРО (модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення).

Органам місцевого самоврядування надано можливість самостійно аналізувати інформацію про виторги

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує, що Постановою Кабінету Міністрів України від 12.02.2020 №73 затверджено порядок розрахунку частки акцизного податку.

Так, відбір інформації з урахуванням даних РРО про обсяг роздрібного продажу пального (за півріччя) у розрізі Класифікатора об'єктів адміністративно - територіального устрою України (КОАТУУ) та літрах -  здійснюється двічі на рік Державною податковою службою України, на виконання вимог вищезазначеної Постанови.

Звертаємо увагу, що з метою надання можливості органам місцевого самоврядування самостійно аналізувати інформацію про виторги, проведені через РРО при продажу пального, у розрізі адміністративно-територіального поділу, ДПС на Веб-порталі у розділі «Діяльність» створено нову рубрику «Інформація щодо обсягу проданих через РРО підакцизних товарів у розрізі КОАТУУ».

 

Додатково

«Інформація щодо обсягу проданого пального у розрізі КОАТУУ» https://tax.gov.ua/diyalnist-/informatsiya-schodo-obsyagu-/.    

 

Оподаткування доходів фізичних осіб, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції

 

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що з 1 січня 2021 року розпочалася деклараційна кампанія, у ході якої громадяни декларують доходи, отримані протягом 2020 року, і триватиме вона до 01 травня 2021 року.

Отже, граничний термін подання Декларації для осіб, які зобов’язані задекларувати доходи,  30 квітня 2021 року.

Подавати Декларації повинні і фізичні особи, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) загальною площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції (абзац четвертий п.п.  24 п. 1 ст. 165 ПКУ).

У разі надання власних земельних ділянок (паїв) в оренду іншій фізичній особі, яка не є суб’єктом господарювання, та отримання доходу у вигляді орендної плати, такі фізичні особи – орендодавці також мають обов’язок стосовно декларування отриманих доходів та сплати відповідних податків і зборів (п.п.5     п. 1 ст. 170 ПКУ).

Відповідно до вимог ПКУ доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі, підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Самостійно сплатити узгоджені податкові зобов’язання платники податку зобов’язані до 01 серпня (п. 7 ст. 179 ПКУ).

Сплачені фізичними особами податки і збори наповнюють бюджет відповідної територіальної громади, з якого надалі буде проводитись фінансування шкіл, лікарень, ремонт місцевих доріг тощо.

Додатково повідомляємо, що фізичні особи, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї) та отримують доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції, мають можливість здійснювати таку діяльність з вирощування сільськогосподарських культур, зареєструвавшись суб’єктами господарювання – фізичними особами підприємцями, зі сплатою відповідних податків і зборів до бюджету та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) – до відповідних цільових фондів, згідно з вимогами чинного законодавства. При цьому, сплата ЄСВ забезпечує формування страхового стажу, а отже, і соціальні гарантії у майбутньому.

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь