A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Сьома річниця розстрілів на Майдані: Україна вшановує пам’ять загиблих

Дата: 18.02.2021 15:33
Кількість переглядів: 372

 

Фото без опису

Сім років тому 18 лютого у центрі Києва на Майдані Незалежності в центрі Києва почалися найжорсткіші протистояння між силовиками та учасниками Революції гідності. Завершилися вони масовими розстрілами.

Саме у цей день вранці мітингувальники організували ходу до Верховної Ради. Вони йшли вимагати обмеження повноважень тодішнього президента України Віктора Януковича шляхом внесення змін до Конституції.

Оскільки коли у 2010 році Віктор Янукович прийшов до влади, то за допомогою рішення Конституційного суду зробив президентсько-парламентську республіку, яка надавала більше повноважень главі держави.

18 лютого 2014 року беркутівці і тітушки застосовували проти мітингувальників вогнепальну зброю і світлошумові гранати. В результаті у той день на вулицях Інститутській та Грушевського, Кріпосному провулку та в Маріїнському парку загинули 23 людини, ще понад 500 отримали тілесні ушкодження.

Вдень 18 лютого повністю зупинили рух метро. До обіду силовики витіснили євромайданівців з урядового кварталу і приступили до зачистки самого Майдану незалежності. Назвали такі дії антитерористичною операцією, задіяли БТР і водомети.

Ввечері 18 лютого підпалили будинок профспілок. Ситуація була катастрофічна – рятуючись, люди вистрибували з верхніх поверхів палаючої будівлі.

За різними оцінками, з 18 по 20 лютого 2014 року на Майдані загинуло до 83 активістів. Після 20 лютого померло ще понад 20 протестувальників. Так і з’явилася Небесна сотня.

Вранці, 18 лютого 2021 року, на алеї Героїв Небесної сотні українці вшановували пам’ять загиблих. Люди принесли державний стяг, квіти та лампадки. Сьогодні ще одну панахиду проведуть о 19.00 біля Михайлівського собору. Після цього відбудеться хода пам’яті.

Пам’ятаємо:

Революція гідності почалася в Україні у листопаді 2013 року. Тодішній президент Віктор Янукович відмовився від курсу на євроінтеграцію і призупинив процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Такі дії влади викликали супротив у суспільстві, на мирні акції протесту вийшли студенти і громадські активісти. Силовики кілька разів намагалися розігнати учасників протестів. Але протести набували все  більших масштабів після розгонів 30 листопада і тривали до лютого 2014 року.

Закінчились вони втечею Віктора Януковича з України

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь