Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Канівське бюро правової допомоги інформує:

Дата: 29.12.2020 08:53
Кількість переглядів: 305

Фото без опису

ОФОРМЛЕННЯ СПАДКОВИХ ПРАВ НА ЗЕМЕЛЬНУ ДІЛЯНКУ

Єдиним документом, щопідтверджує право спадкоємців на спадковемайно, є свідоцтво про право на спадщину, яке видається на ім’я кожного спадкоємця, щоприйнявспадщину, післязакінчення строку, встановленого для їїприйняття. Цивільний кодекс Українивстановлюєобов’язокспадкоємця, якийприйнявспадщину, у складіякої є нерухомемайно, звернутись до нотаріуса за видачею на йогоім’ясвідоцтва про право на спадщину на такемайно, а такожзареєструвати право на спадщину в органах, якіздійснюютьдержавнуреєстраціюнерухомогомайна.Правовласності на земельнуділянку у порядку спадкування переходить до спадкоємців на загальнихпідставах, іззбереженнямїїцільовогопризначення. Однак, процесоформленняспадкових прав на земельнуділянкумаєсвоїособливості.

Так, нотаріус при оформленніспадщини шляхом витребуваннявідповіднихдоказівмаєперевіритипевніфакти, зокрема, визначити склад спадкового майна, на яке видаєтьсясвідоцтво. Видачасвідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягаєреєстрації (у тому числіземельнаділянка), провадитьсянотаріусомпісляподанняправовстановлювальнихдокументів, якіпідтверджують право власностіспадкодавця на такемайно.

На сьогодні, відповідно до положень Земельного кодексу України до документів, щопосвідчують право власності на земельнуділянку, належать державний акт про право власності на земельнуділянку, цивільно – правова угода щодовідчуженняземельноїділянки, укладенав порядку, встановленому законом (договіркупівлі – продажу, дарування, довічногоутриманнятощо), а такожсвідоцтво про право на спадщину. При цьому, у тому випадку, коли право власності на земельнуділянкупосвідчуєтьсявідповідноюцивільно – правовою угодоючисвідоцтвом про право на спадщину, такідокументи не є самостійнимиправовстановлювальними документами, оскільки до них в якостідодаткамає бути долученийдержавний акт про право власності на земельнуділянку, щобулавідчуженачиуспадкована.

Таким чином, у випадку, коли земельнаділянка належала спадкодавцю на підставіцивільно – правового договору абосвідоцтва про право на спадщину, для оформленняспадкових прав на такуземельнуділянкуспадкоємцямимає бути подано нотаріусувідповіднийправовстановлювальний документ з долученим до ньогодержавним актом про право власності на земельнуділянку, щоспадкується.

Отже, якщо в якостіправовстановлювального документа на спадковуземельнуділянкунотаріусубулонадановідповіднийдоговірчисвідоцтво про право на спадщину, нотаріус при видачісвідоцтва про право на спадщину на земельнуділянкудолучаєдержавний акт про право власності на земельнуділянку до такого свідоцтва та проставляє на цьомуактіновувідмітку про перехід права власностізгідновимог постанови КабінетуМіністрівУкраїнивід 6 травня 2009 року № 439 «Про деякіпитанняпосвідчення права власності на земельнуділянку».

 

Головний спеціаліст відділу

«Канівське бюро правової допомоги»

Золотоніського місцевого центру з надання БВПД                    І.В.Танана


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь