A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Заходи з нагоди 120-ої річниці з Дня народження Квіткової феї – Катерини Василівни Білокур

Дата: 08.12.2020 11:34
Кількість переглядів: 1008

 Цього року  з ініціативи Українського інституту національної пам’яті та  згідно з Постановою Верховної Ради на державному рівні відзначається 120-річчя з дня народження видатної  української художниці  Катерини  Василівни  Білокур,  яка входить до переліку  найвідоміших жінок давньої та сучасної України.

 Школярі закладів загальної середньої освіти  Степанецької ОТГ ознайомилися з біографією видатної  художниці на уроках образотворчого мистецтва та виховних годинах.

         З нагоди цієї дати  у комунальному  закладі «Таганчанський ліцей» пройшли заходи  в режимі он-лайн:

учні 8-11 класів  ознайомились з творчістю  «найквітковішої»  художниці Катерини Білокур, переглянувши відео-репортаж «Гордість України. Картини Катерини Білокур»;

 - учні 7 - 8 класів  мали можливість віртуально здійснити екскурсію галереєю  картин  майстрині народного декоративного живопису «Образи та кольори у творах Катерини Білокур»;

- для учнів  7-11 класів, які цікавляться живописом,  заступник директора з навчально-виховної  роботи Венець  О.О. та завідувач шкільної  бібліотеки   Балацька С.М. підготовили сторінку «10 маловідомих фактів із життя Катерини Білокур»,  яка розміщена на сайті Таганчанського ліцею.

 

Довідково:

Катерина Василівна Білокур- майстриня народного декоративного живопису, представниця «наївного мистецтва» народилася 7 грудня 1900 року у селі Богданівка Пирятинського повіту Полтавської губернії (нині село в Яготинському районі  Київської області) в бідній селянській родині.

Читати,  писати й  малювати навчилася самотужки. Катерина Білокур не закінчувала мистецьких шкіл, не мала професійних наставників. Вона самостійно оволоділа професійним живописом. Основною художньою темою  Катерини Білокур були квіти.

Твори  художниці  знаходяться у багатьох музеях, а в Національному музеї  українського народного декоративного мистецтва діє постійна експозиція її доробку. Картини художниці-самоучки називають неперевершеними, адже їх можна розглядати годинами.

До речі, три  картини  Катерини  Білокур  - «Цар-Колос», «Берізка» і «Колгоспне поле» були  включені до експозиції радянського мистецтва на Міжнародній виставці в Парижі  у 1954 році. Тут їх побачив  Пабло Пікассо,  іспанський і французький художник, один із найвидатніших митців XX століття.

 Весь світ облетіли  його слова: « Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ!»

 

 

За  матеріалами Інформаційно-методичного центру      

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь