Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Доповідь т.в.о.начальника відділу, освіти, молоді та спорту Степанецької сільської ради об’єднаної територіальної громади Метелиці О.П. на серпневій конференції педагогічних працівників

Дата: 30.08.2020 15:42
Кількість переглядів: 1450

Фото без опису

Шановні учасники конференції, колеги, гості!

Рада вітати вас на серпневій конференції педагогічних працівників.

  Сьогоднішній виступ це не тільки звіт про роботу минулого навчального року, а й презентація перспектив розвитку освіти  громади, направлених на виконання завдань в умовах широкомасштабного реформування освітньої галузі Степанецької громади.

Завдяки підтримці органів місцевої влади, глибокому розумінню ними освітніх проблем, спільними зусиллями керівників  закладів освіти, батьків  - в  громаді створено належні умови для надання якісних освітніх послуг.

Не зважаючи на епідеміологічну ситуацію в світі, команда освітян громади вживала всі заходи для забезпечення функціонування галузі, її подальшого розвитку, створення умов для рівного доступу мешканців  громади  до якісної освіти.

 

МЕРЕЖА

Для забезпечення потреби населення у якісних освітніх послугах на кінець  2019/2020 навчального року мережа закладів освіти налічувала 1 опорний заклад з 4 філіями та 1 ліцей, у яких навчалося 439 учнів. Всього 35 класів.

Груп продовженого дня налічувалося 5, у них учнів – 141.

У 2019/2020  навчальному році базову загальну середню освіту отримали 36 випускників. Свідоцтва про повну загальну середню освіту отримали 16 випускників, із них 1 випускниця Степанецького ліцею – Яременко Дарина отримала свідоцтво з відзнакою та золоту медаль, що становить 6,25%  від загальної кількості випускників 11-х класів.

       Цього року вперше сядуть за партии 40 першокласників.

 

ДОШКІЛЬНА ОСВІТА

 Найважливішою сферою реалізації прав людини в забезпеченні рівних можливостей в отриманні якісної освіти є дошкільна освіта, оскільки саме вона є базою для цілісного розвитку майбутніх громадян України.

Для задоволення потреб в отриманні дошкільної освіти в громаді  функціонує 1 заклад дошкільної освіти та 3 структурні підрозділи в закладах загальної середньої освіти, де здобувають освіту  108 дітей віком від 1 до 6 (7) років.

 

КАДРИ

               Заклади освіти громади у 2019-2020 навчальному році були повністю забезпечені педагогічними кадрами: працювали 93  педагоги, з них 9 сумісників.

Педагогічне звання «учитель-методист» мають 5 педагогів закладів освіти громади, «старший учитель» –19, кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» - 20учителів, «першої категорії» - 12, «другої» -7, «спеціаліст» - 12 осіб.

Сприяє професійному розвитку працівників їх атестація.  У 2020  році атестовано 6 педагогів на підтвердження категорії «спеціаліст вищої категорії», 5 педагогів підтвердили педагогічне звання «старший учитель»,  2 директори підтвердили «відповідність займаній посаді» та  2 вчителя підтвердили звання «учитель-методист».

З метою підвищення фахового рівня педагогічних працівників велика увага приділяється організації підвищення кваліфікації педагогів. У 2019-2020 навчальному році курси підвищення кваліфікації пройшли 14 педагогічних працівників.

 

 МЕТОДИЧНА РОБОТА

У новому навчальному році зміниться також підхід до організації методичної роботи. Надзвичайно важливим кроком стало рішення сільської ради від 21.02.202025-56/VIII «Про створення Інформаційно-методичного центру».

Протягом 2019-2020 навчального року в громаді працювало 10 методичнихоб’єднань,творча лабораторія учителів початкових класів.

У роботі методичних об’єднань застосовувалися  традиційні та інноваційні форми методичної роботи, які спрямовані на поглиблення знань, оволодіння сучасною науковою методологією.

У 2019-2020 навчальному році на базі закладів освіти  було проведено 33 методичнихоб’єднаньучителів, із них - 4 в онлайн режимі.

 

Протягом року вчителі та вихователі брали активну участь у науково-методичних інтернет-конференціях,  інтернет-квестах,  інтернет- конкурсах,  інтернет-семінарах,  вебінарах, інтенсивах, майстер-класах на сайтах "Всеосвіта," "На урок", видавництва "Ранок", де  акцентували увагу на використанні інноваційних педагогічних технологій в освітньому процесі. Всі  учасники   отримали  сертифікати. 

 

 У 2019-2020 навчальному році був проведений І  тур всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2020» у  номінації «Початкова освіта». На основі  підсумкових  матеріалів Конкурсу - Момро Вікторія Іванівна, вчитель початкових класів Степанецького ліцею стала учасницею відбіркового етапу переможців зональних змагань, який відбувся 2 грудня 2019 року на базі Комунального закладу Черкаський обласний інститут післядипломної освіти

 

На базі відділу освіти, молоді та спорту у рамках 25  виставки «Інноваційний пошук освітян  Черкащини»  проходив Конкурс на кращий  електронний освітній ресурс. Конкурс проводився з метою підвищення ефективності впровадження новітніх інформаційно-комунікаційних технологій в освітній процес закладів освіти,  розвитку цифрових компетентностей  педагогічних працівників та учнів. Відповідно до наказу Управління освіти і науки Черкаської  облдержадміністрації  від 16.04.2020 № 86 «Про підсумки конкурсу на кращий електронний освітній ресурс»  переможцями  стали:

- І місце здобула творча група у складі Степанець Світлани Анатоліївни, учителя фізики та астрономії; ПочтарЮлії Миколаївни, учителя географії та біології  Степанецького ліцею за електронний освітній ресурс із теми «Астрономія – це цікаво;

- ІІ місце здобула Чередник Ольга Петрівна, учитель початкових класів  Степанецького ліцею за електронний освітній ресурс із теми «Цінності».

Лауреатом конкурсу визнана Коваленко Людмила Олександрівна, учитель біології і хімії Беркозівськоїгімназії  за електронний освітній ресурс із теми «Різноманітність тварин. Молюски».   

Методична робота з педагогічними кадрами була спрямована на пошук ефективних методів роботи з педагогічними працівниками, на розвиток творчої активності, удосконалення педагогічної майстерності.

 

 

СПОРТ

Одним із головних завдань Комплексної Програми розвитку освіти Степанецької сільської ради об’єднаної територіальної громади на 2017 -2021 роки є створення здорового  освітнього середовища, що передбачає участь учнівської молоді у спортивно-масових заходах шкільного, районного та обласного рівнів.

З цією метою упродовж 2019-2020 навчального року учні закладів загальної середньої освіти брали участь у різнних заходах.

 Відділом освіти, молоді та спорту 12 жовтня 2019 року в селі Мартинівка був проведений відкритий турнір з настільного тенісу, шахів та шашок, присвячений Дню захисника України. У турнірі взяли участь жителі Степанецької громади, жителі  м. Канів та працівники Канівської ГЕС.

  13 жовтня 2019 року організовано та проведено відкритий турнір з футболу, присвячений пам’яті Івана Федоровича Яременка. Всі учасники турніру були нагороджені грамотами та  цінними подарунками від нашого традиційного спонсора «ПрАТ Миронівська птахофабрика».

На базі Мартинівського ліцею 18 жовтня 2019 року відбулися змагання з настільного тенісу, шахів, шашок серед школярів закладів загальної середньої освіти Степанецької ОТГ, також до участі у змаганнях долучилися учні закладів освіти Ліплявської громади. Переможці в особистих та командних заліках були нагорорджені грамотами та заохочувальними подарунками.

Заклади освіти громади  у січні місяці 2020 року взяли участь у щорічному турнірі з волейболу на кубок Павла Корчаки. Команда Степанецького ліцею здобула І місце та перехідний кубок.

 

ОЗДОРОВЛЕННЯ

У 2019-2020 навчальному році на оздоровлення дітей з місцевого бюджету було виділено 190 тис. грн.

Було заплановано оздоровити 401 дитину в пришкільних таборах та 7 дітей в закладах санаторного типу. Але у зв’язку з епідеміологічною ситуацією в країні оздоровлення не відбулося.

Завдяки проекту «Спорт для всіх», що реалізується за фінансової підтримки виконавчого комітету Степанецької ОТГ та благодійної організації «МХП-Громаді», вихованці спортивного клубу, які відвідують секцію з греко-римської боротьби отримали можливість взяти участь в учбово-тренувальних зборах у курортному селищі Урзуф на березі Азовського моря.

На початку вересня місяця заплановано оздоровити трьох  дітей пільгових категорій  в «Міжнародному дитячому центрі Артек» м. Київ, наразі оздоровлюється 1 дитина в таборі «Дахнівська Січ» м. Черкаси.

 

ПОЗАШКІЛЬНА ОСВІТА

Однією із складової системи безперервної освіти, є позашкільна освіта, визначена Конституцією України, Законами України “Про освіту”, “Про позашкільну освіту”, і спрямована на розвиток здібностей та обдарувань вихованців, учнів і слухачів, задоволення їх інтересів, духовних запитів і потреб у професійному визначенні.

У сучасному освітньому просторі позашкільний навчальний заклад є одним із основних інститутів виховання  й  розвитку, що створює  умови  для реалізації дитиною власної освітньої траєкторії, сприяє індивідуальному розвитку особистості школяра, його талантів і нахилів.

У освітній мережі  громади функціонує  1 позашкільний заклад – Комунальний заклад позашкільної освіти «Центр дитячої та юнацької творчості». 

Доступність позашкільної освіти як фундаментальної умови забезпечення ефективності її діяльності реалізується шляхом  організації роботи  на базі  закладів загальної середньої освіти.

 

МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 

Керівництво громади, відділу освіти, молоді та спорту, депутати доклали максимум зусиль для матеріально - технічного забезпечення закладів освіти.

На матеріально-технічне забезпечення закладів  з місцевого бюджету у 2019-2020 навчальному році виділено 13 млн. 167 тис. 25  грн.

У всіх  закладах освіти  проведено низку поточних та капітальних ремонтів, придбано необхідне обладнання відповідно до потреб закладів.

У Мартинівський ліцей придбано 2 холодильники – в харчоблок та медичний кабінет, закуплено парти, придбано 6 комп’ютерів в комп’ютерний клас, матеріали для ремонту кабінету 1 класу, наразі проводиться закупівля сучасних меблів у їдальню та завершується поточний ремонт їдальні. Проводиться процедура закупівлі обладнання для харчоблоку. За кошти освітної субвенції та кошти місцевого бюджету проводиться закупівля обладнання для кабінету «ЛЕГО».

В Беркозівській гімназії за кошти з місцевого бюджету працівниками КП «СТЕП-АГРОБУД» облаштовано санвузол для дошкільної групи та дітей старшого віку. Плануємо закупити в класні кімнати столи для вчителів, меблі в їдальню.

Для дітей з особливими освітніми потребами Малоржавецької гімназії плануємо закупити тренажери за кошти освітньої субвенції, проведено поточний ремонт класних кімнат.

 

Степанецький ліцей в цьому році за кошти з місцевого бюджету  обладнано системою відеоспостереження, завершено капітальний ремонт І поверху,  придбано холодильник в медичний кабінет, зроблено капітальний ремонт котельні, завершується капітальний ремонт покрівлі із заміною на  металопрофіль,  облаштовано внутрішній дворик, на черзі капітальний ремонт ганків та огорожі.  В харчоблок ліцею наразі проводиться процедура закупівлі технологічного обладнання за кошти освітньої субвенції та місцевого бюджету. Завершено облаштування міні-футбольного поля зі штучним покриттям. В кабінет хімії придбано обладнання на суму 145 тис. грн. за кошти з місцевого бюджету.

 

В закладі дошкільної освіти «Білочка» за кошти з місцевого бюджету зроблено поточний ремонт харчоблоку, придбано мийки кухонні, планується придбання холодильника для зберігання молока та яєць. Закуплено новий посуд, а саме каструлі для харчоблоку. Цього року зроблено також поточний ремонт групових кімнат, закуплено комфортні дитячі ліжечка.

Для учнів перших класів відповідно програми Нова українська школа  проводиться процедура закупівлі дидактичних матеріалів, меблів та комп’ютерної техніки за кошти освітньої субвенції та місцевого бюджету.

У Степанецькому та Мартинівському ліцеї планується встановлення питних фонтанчиків та фільтрів для очистки води завдяки перемозі в конкурсі мікрогрантів  «Час діяти» проєкт «Якісна вода – здорові діти », за кошти благодійного фонду «МХП -ГРОмаді» та місцевого бюджету. 

 

Громада кілька років  вкладає кошти у ремонт та оновлення шкіл і  дошкільної установи,  приміщення яких не ремонтувались з минулих років.

 

Питання забезпечення доступу до якісної освіти дітей з особливими освітніми потребами в громаді є одним із завдань освіти. Відповідно до частини 6 статті 3 Закону «Про освіту»  кожен ЗЗСО  Степанецької громади    створює всі належні  умови для здобуття освіти  за місцем проживання   дітей із особливими освітніми потребами та інвалідністю з урахуванням індивідуальних потреб, можливостей, здібностей та інтересів.

 

У відділі освіти, молоді та спорту та закладах освіти  громади значна увага приділяється питанням організації роботи з охорони праці, пожежної безпеки   та цивільного захисту. Систематично проводиться робота зі створення здорових та безпечних умов навчально-виховного  процесу, профілактично-роз’яснювальна робота щодо попередження нещасних випадків, розробляються та здійснюються заходи з питань охорони праці, пожежної безпеки, поліпшення стану безпеки, гігієни праці виробничого та невиробничого характеру.

Питання виконання заходів з охорони праці, пожежної безпеки, безпеки життєдіяльності є предметом обговорення на нарадах керівників закладів освіти Степанецької ОТГ.

Завдяки підтримці органу самоврядування, депутатського корпусу, глибокому розумінню ними освітніх проблем, усупереч кризовим явищам, освіта  Степанецької громади стабільно функціонувала у 2019-2020 навчальному році.

Для забезпечення функціонування установ і закладів освіти затверджено бюджет  загального та спеціального фонду (бюджет розвитку) з урахуванням змін у сумі 41 млн.06 тис. 500 грн., у тому числі на заробітну плату з нарахуваннями – 24 млн. 758 тис. 500 гривень, на енергоносії – 2 млн. 090 тис. 75 грн., на харчування учнів – 1 млн. 690 тис. гривень, на бюджет розвитку –  8 млн. 226 тис. 100 грн.

Своєчасно, у повному обсязі забезпечуються виплати заробітної плати працівникам освіти. Стовідсотково здійснюються виплати на оздоровлення педагогічним, бібліотечним і медичним працівникам.

 У 2020 році виділено та виплачено коштів матеріальної допомоги на оздоровлення педагогічним працівникам  у сумі 366 тис. 500 грн.

 Відповідно до «Комплексної  Програми розвитку освіти Степанецької сільської ради об’єднаної територіальної громади на 2017-2021 роки» затвердженої рішенням Степанецької сільської ради від 08.09.2017 № 4-18/VIII, учням та педагогам Степанецької ОТГ, які брали участь у всеукраїнських, інтелектуальних, творчих змаганнях ІІІ-ІV рівнів, олімпіадах за 2019-2020 навчальний рік було виплачено  38 тис. 250 грн.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь