A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Заточування сапок і ножів та друк на 3Д-принтері: у Степанецькій ОТГ відкрили громадську майстерню

Дата: 31.08.2020 15:45
Кількість переглядів: 759

 

Фото без опису

У Степанецькій громаді на Черкащині 28 серпня 2020 року урочисто відкрили громадську майстерню. Це сучасний громадський простір, його було створено в межах грантового проєкту “Запуск громадських майстерень у 3 громадах Черкаської області”, який впроваджується у межах спільного проєкту “Посилене партнерство для сталого розвитку”, що реалізується UNDP Ukraine/ПРООН в Україні за фінансової підтримки Уряду Швеції. Проєкт реалізував Благодійний фонд “МХП – Громаді” за фінансової підтримки МХП та за кошти місцевого бюджету. Співавтор проєкту – Черкаська агенція регіонального розвитку.

Бюджет проєкту – 1 139 000 гривень. Із них 499 тисяч вклав БФ «МХП – Громаді», 570 тисяч – ПРООН, який фінансує Уряд Швеції, а ще 70 – Черкаська агенція регіонального розвитку.

Тож відтепер жителі Степанецької громади, до якої входить 17 населених пунктів, зможуть отримувати необхідні послуги з сфери обслуговування за місцем проживання. Це і ремонт одягу, і заточування ножів та городнього інвентарю, робити по дереву тощо. Крім того, місцеві дітлахи можуть навчатися працювати з верстатами під керівництвом досвідчених майстрів, щоб згодом, можливо, і самим стати майстрами. Можна опанувати тут і надсучасні технології, наприклад, роботу з 3Д-принтером.

«Сьогодні це не просто нова громадська майстерня. Це нове світове явище, що популяризується в усьому світі – створення громадського простору. Бо те, що ми відкрили, – це не просто приміщення, цей простір, насичений освітою, культурою, людьми, які започатковують з маленьких послуг великі справи», – зазначив Єфремцев.

«Власне, ідея такого проєкту виникла у нас в команді ще у 2018. Ми спостерігали за тим, які оголошені в Україні актуальні грантові конкурси, і так вийшло, що на кінець травня 2019 року ми натрапили на такий конкурс і, заповнивши всі необхідні документи, подались на нього. Так, з понад 300 заявок в країні наша опинилась серед семи переможців, – розповіла про ідею та історію проєкту директорка Агенції регіонального розвитку Черкаської області Любов Ропало. – Зміст цього проєкту полягає в тому, що в трьох громадах Черкащини запускаються аналогічні майстерні для того, щоб громади мали осередки просвітницько-технологічного характеру, щоби можна було туди прийти до майстра, лишити необхідну річ, поремонтувати і доробити,  або ж, власне, при майстрові скористатись сучасним обладнанням, щоб щось своє полагодити чи виготовити».

«Ми дуже завдячуємо благодійній організації «МХП – Громаді» та ще двом громадським організаціям –  Клуб науки «Кварк» та «ПрешсЛаб». Вже згодом до нас підключилися органи місцевого самоврядування в громадах. Власне, без їхньої участі, без їхньої активності такі проєкти не відбулися б», – наголосила Любов Ропало.

Її колега та безпосередній  керівник впровадження проєкту Світлана Остряніна нагородила людей, причетних до розбудови та облаштування майстерні в Спетанецькій ОТГ. Це передовсім очільники БФ «МХП – Громаді» Тетяна Волочай та Микола Єфремцев.

«Найперше хочу подякувати «МХП – Громаді» за їх фінансову підтримку. За їх вклад у цей проєкт, бо без їхньої підтримки ми б не отримали грант. Адже були умови, що 50% мали профінансувати представники бізнесу», – зазначила Світлана Остряніна.

Також подяку отримав голова Степанецької ОТГ Олександр Яременко, та, власне, натхненник та «душа» майстерні, чоловік, що власноруч збирав меблі та налагоджував обладнання,  майстер Павло Бойко.

«Це заслуга всієї нашої команди, всього колективу, який був залучений до відкриття цієї майстерні. Головне, щоб було більше таких напрацювань, різного роду проєктів, адже наша команда буде з радістю в них брати участь, і, я думаю, нам по силах перемагати і не в одному проєкті», – зазначив голова громади Олександр Яременко.

«Від проєкту ПРОООн в Україні та від уряду Швеції, який фінансував цей проєкт, дякую всім за активну участь. Проєкт називався «Партнерство для сталого розвитку», і якщо говорити про Черкаську область, то це не просто назва, це синергія, це справжнє партнерство влади і бізнесу. І мені хочеться вірити, що через якийсь час ми приїдемо і побачимо розвиток ваших майстрів, розвиток нових талантів, розвиток потенціалу вашої громади.» – наголосила представниця ПРОООН у Черкаській області  Анна Бабкова.

Надзвичайно зраділи новому місцю дозвілля діти. Адже відразу після відкриття взялися вирізати собі іграшки – здебільшого хлопчачі – ножики та мечі з дерева. А місцеві господині вже вишикувалися в чергу до верстата з заточки ножів.

 


Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь