A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПОВІДОМЛЯЄ

Дата: 25.08.2020 11:01
Кількість переглядів: 302

Фото без опису

Програмні РРО, штрафи, УКТ ЗЕД у чеку з 1 серпня 2020 року

 

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що 1 серпня 2020 року набули чинності Закони України від 20.09.2019 № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» та № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» в частині  використання суб’єктами господарювання для реєстрації розрахункових операцій програмні РРО, як альтернативу класичним РРО.

Програмний РРО - це програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу.

Реєстрація програмного РРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316602), що подається у електронній формі через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій.

Після включення програмного РРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий програмний РРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для програмних РРО, суб’єкт господарювання повідомляє згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 зі змінами та доповненнями.

Законодавчо не встановлено заборон та обмежень щодо застосування одним суб’єктом господарювання програмних реєстраторів розрахункових операцій наряду із класичними реєстраторами розрахункових операцій.

Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний) засобами якого здійснюється реєстрація розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265/95-ВР).

У разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати програмний РРО замість апаратного РРО, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати.

Також нагадуємо, що, з 1 серпня поточного року всі суб’єкти господарювання, які здійснюють торгівлю підакцизними товарами у кожному чеку РРО чи програмного РРО перед назвою товару зобов'язані зазначати відповідний код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД.

У разі проведення розрахункових операцій через РРО та/або програмних РРО без використання режиму попереднього програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості, до продавців підакцизних товарів застосовуватимуться фінансові санкції у розмірі 300 нмдг (5100 грн.) (пункт 7 статті 17 Закону № 265/95-ВР ).

Звертаємо увагу користувачів РРО,  що з  1 серпня 2020 року до 1 січня 2021 року діятиме період, протягом якого санкції, визначені Законом № 265/95-ВР,  застосовуватимуться у зменшених розмірах:

- 10 % вартості проданих з порушенням, встановленим цим пунктом товарів (робіт, послуг), - за порушення, вчинене вперше;

- 50 % вартості проданих з порушенням, встановленими цим пунктом товарів (робіт, послуг), - за кожне наступне вчинене порушення.

Уся актуальна інформація з питань впровадження програмних РРО розміщена в створеному ДПС України банері «Програмні РРО» на офіційному вебпорталі за посиланням: httpsHYPERLINK "https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/"://HYPERLINK "https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/"taxHYPERLINK "https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/".HYPERLINK "https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/"govHYPERLINK "https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/".HYPERLINK "https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/"uaHYPERLINK "https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/"/HYPERLINK "https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/"baneryiHYPERLINK "https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/"/HYPERLINK "https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/"programniHYPERLINK "https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/"-HYPERLINK "https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/"rroHYPERLINK "https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/"/.

 

 

Щоденне оприлюднення інформації

про боржників дозволить убезпечити сумлінний бізнес від недобросовісних партнерів

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що на  офіційному вебпорталі ДПС України розміщено  електронний сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», який знаходиться на головній сторінці вебпорталу (https://tax.gov.ua/businesspartner).

За допомогою цього сервісу можна перевірити інформацію щодо наявності податкового боргу у платника податків, - для цього потрібно лише ввести його код ЄДРПОУ або точну назву. Після введення такої інформації в одне з полів система здійснить пошук по ряду баз даних, доступних для публічного використання, і повідомить про результати пошуку.

 Звертаємо увагу, що в електронному  сервісі «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» зазначається інформація про наявність боргу платника в цілому по Україні, так як платник податків може перебувати на обліку не лише в контролюючому органі за основним місцем обліку, а й обліковуватись як платник окремих податків та зборів в контролюючих органах за неосновним місцем обліку.

 Водночас, у  приватній частині Електронного кабінету в меню «Стан розрахунків з бюджетом» платник податків з використанням електронного цифрового підпису, сертифікованого будь-яким кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг, має доступ до своїх особових рахунків із сплати податків, зборів та інших платежів. У вказаному меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить наступну інформацію по кожному виду платежу:

-   орган ДПС;

-   назва податку (платежу);

-   платіж (код);

-   МФО банку;

-   бюджетний рахунок та по кожному виду податку (платежу) на поточну дату;

-   нараховано/зменшено;-  сплачено до бюджету;

-   повернуто з бюджету;

-    пеня;

-   недоїмка;

-   переплата;

-   залишок несплаченої пені.   

         Обравши один з податків (платежів) платник отримує доступ до деталізованої інформації з інтегрованої картки платника по вибраному податку (платежу) в розрізі проведених операцій.

Також платник податків має право надіслати запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС за формою «F/J1300203» через меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету.

 

Сплачуйте нараховані податкові зобов’язання вчасно - не чекайте стягнення податкового боргу у примусовому порядку

Головне управління ДПС у Черкаській області повідомляє, що обов’язок сплати податків і зборів у порядку і розмірах, встановлених законом, визначено ст.67 Конституції України.

Відповідно до п.14.1.175 пп.14.1 ст.14 Податковим кодексом України          від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями (далі – ПКУ) податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ.

При цьому, податковим обов’язком платника є самостійне обчислення, декларування та сплата суми податку та збору у порядку та строки, визначені ПКУ. За несвоєчасну сплату грошових зобов’язань до платників податків застосовуються відповідні штрафні санкції, а також нараховується пеня за кожен день прострочення сплати.

Згідно з п.87.1 та п.87.2 ст.87 ПКУ джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків, власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів, робіт або послуг, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані, як позика, та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.

Відповідно до п.95.1 ст.95 ПКУ контролюючі органи здійснюють за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а у разі їх недостатності – шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Момент виникнення податкового боргу, відповідно до норм ПКУ, пов’язується із закінченням строків для сплати податкового зобов’язання, визначеного платником податку самостійно або узгодженого податкового зобов’язання у випадку, коли таке податкове зобов’язання не сплачене та не оскаржене платником податку у встановлені ПКУ порядку та строки (пп.14.1.175 п.14.1. ст.14 ПКУ). 

Згідно з п.95.3 ст.95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Якщо ж достатні для погашення податкового боргу кошти відсутні, контролюючий орган звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Звертаємо увагу, що сплачені вчасно податки – це запорука своєчасного фінансування охорони здоров’я, освіти та інших важливих на сьогодні соціальних зобов’язань держави перед громадянами. З метою уникнення негативних наслідків та прикрих випадків виконуйте податковий обов’язок та сплачуйте податки вчасно і в повному обсязі.

Водночас, фізична особа – громадянин може переглянути інформацію про наявність (відсутність) у нього податкового боргу в меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету. При зверненні до зазначеного меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію по відкритих інтегрованих картках платника.

Вхід до приватної частини Електронного кабінету здійснюється з використанням електронного цифрового підпису (кваліфікованого електронного підпису), що сертифікований у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua/, а також через офіційний вебпортал ДПС України.

Слід зазначити, що Головним управлінням ДПС у Черкаській області за І півріччя 2020 року забезпечено зменшення податкового боргу до зведеного бюджету на 85,4 млн грн або на 7,2 відсотки.

 

До уваги платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

 

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує, що з 1 січня 2017 року всім зареєстрованим фізичним особам - підприємцям нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове соціальне страхування незалежно від того, здійснює чи ні такий суб'єкт господарювання  підприємницьку діяльність.

Так, відповідно до п.п. 2,3 частини 1 ст. 7 Закону України  від  8 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі Закон - №2464-VI ), єдиний внесок для підприємців нараховується на суми отриманого доходу або на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (в 2020 році -1039,06 гривень).

У разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, а його посадові особи несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із Законом. 

Відповідно до ст. 25 Закону №2464-VI до роботодавців застосовуються такі штрафні санкції:

- за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів) - у розмірі 10% таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум;

- за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20% несплачених або несвоєчасно сплачених сум внеску. 

На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення. У відповідності до п.7 ст. 25 Закону№2464-VI, суми недоїмки не підлягають списанню, крім випадків, передбачених Законом України від 13.05.2020 року № 592-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників».

Платникам єдиного внеску на суму недоїмки надсилається вимога про її сплату. Протягом десяти календарних днів з дня надходження вимоги платник єдиного внеску зобов’язаний сплатити суму недоїмки, штрафів та пені.

Строк давності для нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з єдиного внеску не застосовують.

Також, за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати внеску посадові особи платників єдиного внеску, у відповідності до ст. 1651 КУпАП, несуть адміністративну відповідальність.

Несплата або несвоєчасна сплата єдиного внеску, у тому числі авансових платежів у сумі:

- що не перевищує 300 НМДГ, - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, ФОП або осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, від 40 до 80 НМДГ. За повторне протягом року вчинення таких дій - від 150 до 300 НМДГ.

- більше 300 НМДГ - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб, від 80 до 120 НМДГ. За повторне протягом року вчинення таких дій - від 150 до 300 НМДГ.

         ГУ ДПС у Черкаській області наголошує на недопущенні прострочення термінів перерахування та необхідності погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску.

У випадку наявності заборгованості з єдиного внеску, у платіжних документах (в тому числі у випадках здійснення сплати через термінали) вказуються коди видів сплати, визначені Порядком заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженим наказом Мінфіну від 24.07.2015 №666 та зареєстрований в Мін’юсті 12.08.2015 за №974/27419, а саме:

- 117 (надходження до бюджету коштів платника податків, щодо якого порушено провадження у справі про банкрутство);

- 140 (надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску);

- 147 (стягнення в межах виконавчого провадження).

 

Боротьба з корупцією!

 

 

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що з метою покращення роботи в напрямку протидії корупції, вжиття дієвих заходів, направлених на профілактику і попередження корупційних правопорушень, виявлення злочинів у сфері службової діяльності серед працівників, відділом з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС області здійснюється постійний контроль щодо упередження неправомірних дій та бездіяльності, вчинення можливих корупційних правопорушень працівниками головного управління під час виконання своїх посадових обов’язків.

Велику роль в процесі боротьбі з корупційними правопорушеннями та зловживаннями відіграє розуміння та усвідомлення суспільством необхідності викриття та своєчасного повідомлення про факти неправомірних дій посадовців.

Звертаємо увагу, що в Державній податковій службі України функціонує «гаряча» телефонна лінія «Пульс»: 0800-501-007 (напрямок «4»), на яку можна повідомити про факти вимагання та отримання неправомірних вигод, інші протиправні дії з боку посадових осіб органів ДПС, або ж звернутись до відділу з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Черкаській області за тел. (0472) 33-91-27 та ел. адресою відділу (ck.szvk@tax.gov.ua).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь