A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПОВІДОМЛЯЄ

Дата: 18.05.2020 20:49
Кількість переглядів: 283

На Черкащині знову завелися телефонні «податкові» шахраї!

 

Головне управління ДПС у Черкаській області попереджає платників податків, що на теренах краю поновилися факти шахрайських телефонних дзвінків ніби-то від імені керівництва податкової служби з «пропозиціями» перерахувати кошти на банківські картки.

Суть шахрайських дій зводиться до того, що зловмисники за будь - яких підстав вимагають перевести на платіжну картку кошти.

За останню добу невідомі особи здійснили велику кількість телефонних дзвінків з наступних номерів телефонів: 050-684-46-93 та 050-572-93-26.

Головне управління ДПС у Черкаській області неодноразово повідомляло, що керівництво та працівники податкової служби Черкащини не звертаються до суб’єктів господарювання з подібними «проханнями» та при виконанні функціональних повноважень чітко дотримуються вимог чинного законодавства України.

Тож податкова служба застерігає: будьте пильними та обачними, уважно перевіряйте інформацію та не дозволяйте аферистам вводити себе в оману. Про подібні випадки шахрайства просимо повідомляти Головне управління Національної поліції у Черкаській області за телефоном: 102.

З 1 грудня 2019 року передбачені  штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію акцизних накладних

 

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що з 1 грудня 2019 року вступили в силу штрафні санкції, передбачені пунктами 1202.1 - 1202.3 статті 1202 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) за несвоєчасну реєстрацію/нереєстрацію акцизних накладних та розрахунків коригування до акцизних накладних, а також другого примірника акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Як відомо, норми пунктів 1202.1 - 1202.3 статті 1202 ПКУ, якими запроваджено штрафи за порушення граничних строків реєстрації акцизних накладних та розрахунків коригування до акцизних накладних могли застосовуватися вже з 01.10.2019 року, що було передбачено п.25 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ. Однак, Законом України від 20.09.2019 року № 129-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг" внесено зміни, якими відтерміновано застосування зазначених штрафів, а саме пункти 1202.1 - 1202.3 статті 1202 ПКУ не застосовуються до акцизних накладних/розрахунків коригування, які платник зобов'язаний скласти з 1 липня по 30 листопада 2019 року.

При цьому, не змінився порядок запровадження штрафних санкцій передбачених п. 1281.2 статті 1281 ПКУ за відсутність реєстрації акцизних складів у СЕАРП та СЕ і п. 1281.3 статті 1281 ПКУ за незабезпечення розпорядниками акцизного складу своєчасного подання до контролюючого органу електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального й обсягу обігу пального чи спирту етилового. Як і раніше норми пункту 1281.2 статті 1281 ПКУ застосовуються з 1 жовтня 2019 року, а норми пункту 1281.3 статті 1281 ПКУ - з 1 січня 2020 року.

 

 Також нагадуємо, що підпунктом 230.1.2 п. 230.1 ст. 230 ПКУ визначено, що акцизні склади, на території яких здійснюється виробництво, оброблення (перероблення), змішування, розлив, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізація пального, повинні бути обладнані витратомірами-лічильниками на кожному місці відпуску пального наливом з акцизного складу, розташованому на акцизному складі, та рівнемірами-лічильниками рівня таких товарів (продукції) у резервуарі (далі – рівнемір-лічильник) на кожному введеному в експлуатацію стаціонарному резервуарі, розташованому на акцизному складі.

Акцизні склади, на яких здійснюються виключно зберігання та реалізація пального, що отримується та реалізується виключно у тарі виробника без зміни розфасовки, а також скрапленого газу природного, бензолу, метанолу, не обладнуються витратомірами-лічильниками та рівнемірами-лічильниками.

Відповідно до п. 12 підрозд. 5 розд. XX ПКУ, розпорядники акцизних складів відповідно до вимог ПКУ зобов’язані обладнати акцизні склади витратомірами-лічильниками та/або рівнемірами-лічильниками та зареєструвати їх в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі в такі строки:

акцизний склад, де розташовано резервуари, загальна місткість яких перевищує 20000 куб. метрів, - не пізніше 01 липня 2019 року;

акцизний склад, де розташовано резервуари, загальна місткість яких перевищує 1000 куб. метрів, але не перевищує 20000 куб. метрів, - не пізніше 01 жовтня 2019 року;

акцизний склад, де розташовано резервуари, загальна місткість яких не перевищує 1000 куб. метрів, - не пізніше 01 січня 2020 року.

 

 

 

Позбавлення фізичної особи статусу підприємця

 

Головне управління ДПС у Черкаській області у зв’язку з численними запитаннями платників висвітлює питання щодо позбавлення фізичної особи статусу підприємця, який було набуто до 01.07.2004 та дані про яких відсутні в Єдиному державному реєстрі, повідомляє наступне.

Відповідно до частини другої статті 50 Цивільного кодексу України фізична особа здійснює своє право на підприємницьку діяльність за умови її державної реєстрації в порядку, встановленому законом.

Згідно з частиною 8 статті 4 Закону України від 15 травня 2003 року №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (зі змінами) фізична особа-підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр) запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою.

Слід зазначити, що функціонування та формування Єдиного державного реєстру розпочалося з набранням чинності Закону України від 15.05.2003 №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (далі – Закон №755-IV), тобто з 01.07.2004.

Прикінцевими положеннями Закону №755-IV було визначено, що державний реєстратор протягом 2004-2005 років при надходженні від юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної картки відповідно до вимог статті 19 Закону №755-IV, зобов’язаний був провести заміну раніше виданого їм свідоцтва про державну реєстрацію на свідоцтво про державну реєстрацію єдиного зразка. Під час зміни свідоцтва відомості про таку особу включалися до Єдиного державного реєстру.

Крім того, Законом України від 19.05.2011 №3384 - VI  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедур припинення юридичних осіб та підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців за  їх рішенням» внесені зміни до Прикінцевих положень Закону №755-IV про реєстрацію, відповідно до яких державний реєстратор при надходженні від юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної картки зобов’язаний був відповідно до вимог статті 19 цього Закону №755-IV  провести включення відомостей про діючі юридичні особи та фізичних осіб-підприємців і видати їм виписку з Єдиного державного реєстру.

На сьогодні відповідно до частини другої статті 18 Закону №755-IV  включення відомостей про фізичну особу-підприємця, зареєстровану до 01.07.2004, відомості про яку не містяться в Єдиному державному реєстрі, відбувається на підставі заяви про державну реєстрацію включення відомостей про фізичну особу-підприємця до єдиного державного реєстру.

Таким чином, з 01.07.2004 проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця можливе лише стосовно фізичної особи-підприємця, відомості про яку містяться в Єдиному державному реєстрі.

З огляду на зазначене, фізичні особи-підприємці, стосовно яких не проводилася державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця (у тому числі до створення Єдиного державного реєстру), не втратили статусу фізичної особи-підприємця.

 

 

Посилання на  Закон №755-IV  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/755-15

Посилання на Закон №3384-IV

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3384-17/ed20150304/sp:full

інформаційний лист

інформаційний лист


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь