A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Хрещення Господнє

Дата: 19.01.2020 16:07
Кількість переглядів: 604

Хрещення - одне з головних християнських свят. Вважається, що цього дня у всіх водоймах вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби.  Свято Водохреща відзначається 19 січня, ним і закінчуються Різдвяні святки. Історія свята

Це свято встановлено на честь Хрещення Ісуса Христа в річці Йордан, коли йому було 30 років. Згідно з Євангелієм, Іоанн Хреститель, закликаючи народ до покаяння, хрестив людей у водах Йордану. Попри те, що Ісус, бувши безгрішним, не мав у цьому потреби, але за смиренням своїм прийняв Хрещення водою. Коли Спаситель вийшов із води, над ним розкрилися небеса і почувся голос Бога-Отця, який назвав Ісуса своїм сином, після цього на нього зійшов Святий Дух в образі голуба.

Хрещенські традиції

Напередодні свята, 18 січня, віряни дотримуються суворого посту - нічого не їдять аж до вечора, після чого відзначають другий Святий Вечір, або Голодну кутю. На стіл заведено ставити пісні страви: вареники з капустою, смажену рибу, гречані млинці, кутю та узвар.

У деяких західних регіонах України у Водохресний святвечір також заведено ставити на кут столу "дідух". Після вечері всі члени сім'ї кладуть свої ложки в одну миску, а зверху — хліб, "щоб той народився".

Освячення води - головна традиція Хрещення Господнього. Вважається, що на Водохреща вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки й тварин. Щоб бути красивими та рум'яними, жінки обов'язково вмивалися святою водою. Щоб нещастя родину обходили стороною, йорданською водою збризкують будинок і господарство. Також у цей день заведено купатися в ополонці.

Для цього за тиждень до свята на водоймі роблять ополонку, випилюють із льоду великий хрест, ставлять його над ополонкою. Біля хреста будували престол, також створений з льоду. Все це оздоблювали аркою з ялинових або соснових гілок - "царськими вратами".

Після служби в церкві весь народ ішов процесією на річку до хреста. На річці священнослужитель тричі занурював хрест в ополонку і читав молитву.

Після того, як воду освячено, люди підходять для купання. Охочі занурюються у воду тричі, хрестячись і вимовляючи слова "В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа". Суть обряду полягає в тому, що віряни готові піти за Христом, приймаючи хрещення і християнську віру.

 

Повір'я і прикмети

Здавна на Водохреща, коли процесія йшла на річку, люди придивлялися: якщо перед хоругвами пролетять горобці, то буде нещасливий рік для дітей, граки - для молодих людей, а якщо пролетять гуси, то рік принесе нещастя для людей похилого віку. Водночас людина, яку в цей день хрестять, буде щасливою все життя.

Також існує кілька прикмет на Водохреща, не пов'язаних з водохресними купаннями:

- якщо на Водохреща йде сніг - добре вродять хліби;

- якщо на Водохреща ясно і холодно - до неврожаю, посушливого літа;

- якщо цього дня зоряна ніч - буде хороший урожай горіхів і ягід;

- якщо після Водохреща на небі повний місяць - навесні можливий паводок;

- якщо на Водохреща ви почуєте гавкіт собак - це обіцяє хороший фінансовий стан в новому році. Вважається, що собаки кличуть на полювання, яке обіцяє відмінну здобич;

- щоб дізнатися, наскільки теплим буде залишок зими, в ніч Святвечора перед Водохрещем треба просто подивитися на небо. Якщо зірки світять яскраво, то літо буде сухим і жарким, а весна почнеться рано, також осінь буде теплою і затяжною.

Не дуже добре, якщо на Водохреща тепло: прикмети говорять про те, що в новому році будуть проблеми зі здоров'ям. Навпаки, якщо цього дня багато снігу - до міцного здоров'я.

Як і в будь-яке інше церковне свято, на Водохреща не можна працювати. Цей день має бути присвячений очищенню душі від усіх гріхів. Відповідно також не можна сваритися, брехати, обмовляти й скаржитися.

Ворожіння перед Водохрещем

Напередодні Водохреща - один з найбільш сприятливих моментів для ворожінь.

Вважалося, що цього вечора дівчина має вийти з дому і піти  вулицею. Якщо вона зустріне на своєму шляху першого молодого і симпатичного чоловіка, велика ймовірність, що в цьому році вона вийде заміж. Якщо перехожий буде старим, то сидіти ще цілий рік у дівках. З допомогою ворожіння можна також дізнатися своє майбутнє на поточний рік. Для цього потрібно взяти шість однакових ємностей з водою і покласти в них сіль, цукор, шматочок хліба, монету, каблучку і сірник. Потім, не дивлячись, потрібно вибрати одну ємність і за її вмістом дізнатися своє майбутнє. Так, якщо попалася сіль — до сліз; цукор обіцяє солодке життя; хліб є символом ситого життя; монета — до грошей; каблучка означає заміжжя або одруження; сірник - до дитини.

Оскільки ворожіння завжди вважалися порушенням встановлених правил, ті, хто ворожить, цього вечора знімали хрестики з шиї й завішували ікони в домі.

При цьому 19 січня ворожити категорично заборонялося, оскільки вважалося, що можна переворожити свою долю до гіршого.

Тож, вітаємо всіх із цим чудовим святом! Всім щастя, здоров’я міцного та спокою і миру в душі!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь