A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Старий Новий Рік - 2020

Дата: 13.01.2020 10:13
Кількість переглядів: 363

Фото без опису

У ніч на 14 січня Україна та ще низка країн зустрінуть Новий Рік за старим стилем. Це свято, яке багато хто вважає завершальним у новорічно-різдвяний період. Мова йде про Новий рік за старим (юліанським) стилем, настання якого люди відзначають у ніч з 13 на 14 січня. Незважаючи на те, що попереду в січні ще одне велике свято - Водохрещее, саме Старий Новий Рік нерідко асоціюють з закінченням святкового періоду. У містах в середині січня прибирають новорічні ялинки, демонтують святкову ілюмінацію, а люди поступово входять у звичний робочий ритм.

Сама по собі назва виглядає суперечливо. Це словосполучення нерідко вважають оксюмороном. Незважаючи на те, що святкування Старого Нового Року не є офіційним, цієї традиції дотримуються у багатьох країнах. Ті, хто святкує Старий Новий Рік, роблять це найчастіше з переконаністю, що "тепер вже точно рік настав". Саме по собі свято являє собою історичний феномен. Це свято виникло у зв'язку зі зміною літочислення з юліанського на григоріанський календар. У першій половині 20-го століття в радянську (відповідно, українську) культуру прийшла зміна календаря. Більшовики вирішили перейти на григоріанське літочислення, яким користувалася Європа. Різниця між новою і старою системою становила 13 днів, що створювало незручності в міжнародній політиці та економіці. Це і стало основною причиною переходу на новий стиль, який зберігається донині. Тоді ж і почали святкувати нове, на той момент незвичне свято - Старий Новий Рік - тобто, Новий Рік за старим стилем. Святкування не відзначалися масштабністю, але все ж день перестав бути "рядовим". Важливо зазначити, що вечір з 13 на 14 січня в Україні (а також Білорусі) - Щедрий (Васильєв) вечір.

 Багато в чому святкування Старого Нового Року мало чим відрізняється від традицій 31 грудня - 1 січня. З самого початку люди в цей день накривали багаті столи, проводили час у сімейному колі. Прикмета "як зустрінеш Новий Рік - так його і проведеш" багато в чому характерна і в цьому випадку. Є на Старий Новий Рік і народні традиції. Так, згідно однієї з них, першим гостем в будинку в цей вечір повинен бути чоловік. Вважається, що це стане запорукою щасливого року. А основними заборонами в такий день є дача грошей у борг, а також прибирання в будинку.

Основними стравами в ніч на 14 січня за народними прикметами виділяють свинину, кутю, вареники тощо. Ну, а часто незмінним атрибутом на столі, як і на Новий Рік, у багатьох є пляшка шампанського.

Окрім пострадянських країн, традиція святкування є ще в ряді держав. Приміром, у Швейцарії Новий Рік за старим стилем святкують кілька регіонів, переважно німецькомовних. У Сербії, Чорногорії та Північній Македонії теж є свої традиції святкування.

Напередодні Старого Нового року, у вечір, який має назву Щедрий Вечір, турботливі господині приготують щедру кутю та інші ситні смачні страви, багато дівчат будуть гадати або з парубками “водити козу” та щедрувати. Але це все буде після святкової Щедрої Вечері. За традицією, святкову вечерю на Старий Новий рік проводять у колі сім’ї за пишно накритим столом.

Вітаємо з прийдешнім старим Новим роком, з очікуванням дива і чародійства. Бажаємо в цей вечір мати гарний настрій, смачний стіл, веселу компанію і світлі надії для зустрічі свята. Нехай цей Новий рік подарує справджену мрію, любов рідних і нездоланну міцність для досягнення щастя.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь