A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

ТАЛАНТИ СТЕПАНЕЦЬКОЇ ОТГ ГІДНО ПРЕДСТАВИЛИ СВОЮ ГРОМАДУ НА ФЕСТИВАЛІ «ПИСАНКА-2019»

Дата: 22.04.2019 14:32
Кількість переглядів: 1171

 

          Великдень – «Великий день» для єдності родини. Це час, коли рідні та друзі ходять один до одного на гостини, збираються за урочистим столом, з добрими думками після тривалого посту розговляються Великодніми стравами, діляться радістю та достатком.

        Одним із символів цього світлого свята є писанка. На Черкащині, як ніде в іншому місті, намагаються дотримуватися, відроджувати та берегти українські традиції. І тому, у рамках відзначення Великодня, у Мокрокалигірській ОТГ у селі Мокра Калигірка, що на Катеринопільщині, відбувся Фестиваль  «Писанка–2019», - це фестиваль писанкового шаленства, де зібралися найкращі художники та творчі люди,які закохані в українські традиції.

 

    Це виставка національного мистецтва, це захід, присвячений українському культурному феномену – писанкарству, де просто неба відкрилася ціла галерея писанок, кулічів, вишиванок, гончарних виробів та інших найрізноманітніших витворів українського мистецтва. Тут було презентовано безліч авторських писанок, адже долучилися до створення великодньої атмосфери і нові митці, і аматори, і професіонали цього магічного дійства – створення справжніх шедеврів із простого яйця. Також усі охочі, дорослі і діти, змогли  взяти участь у майстер-класах із створення традиційних писанок та свічок-писанок, а також великодніх символів.

        Свято вдалося на славу. Тому, що Фестиваль писанок - це проект, який єднає митців, жителів та гостей громади задля спільної мети – популяризації українського мистецтва та культури, підняття українського духу та збереження традицій, бо українська культурна спадщина налічує неймовірну кількість традиційних видів мистецтва, кожен з яких по-своєму унікальний та має свою віковічну історію. Одним із головних видів мистецтв, є писанкарство, адже писанка — це своєрідний код української нації, який передається із покоління в покоління.

         До Мокрої Калигірки з'їхалися представники 18-ти об'єднаних територіальних громад з усього регіону, щоб продемонструвати свій унікальний стиль оздоблення писанки. Делегація Степанецької ОТГ разом із сільським головою Олександром Яременком достойно представила свою громаду та привезла чудову виставку своїх народних умільців, за що і отримала нагороду в номінації «Найнародніша та найтрадиційніша техніка розпису писанок».

         Тут було вдосталь усього: і магічні писаки, і барвисті веселки вишиванок і різноманітні смаколики, і запальні танці, а звуки української пісні розливалися далеко за межі села.

         Тож всі ці писанки, паски, ляльки-мотанки, вироби декоративно-прикладного мистецтва - це лише дещиця всього представленого скарбу талантів умільцями Черкащини. Окрім того, під час заходу кожен мав змогу не лише краще познайомитися із традиціями українського народу, а ще й придбати символ нашої культури як оберіг на згадку про цей день.

        А все це чудове святкування української писанки відбулося завдяки голові Мокрокалигірської ОТГ - Вікторії Вікторівні Пипі та секретарю ради Черкаської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "ЧЕРКАЩАНИ" Олександру Анатолійовичу Коваленку, а також дякуючи місцевим керівникам, та всім, хто долучився до організації цього неймовірного заходу.

           На згадку про цей день, всі об'єднані громади Черкаської області на початку цього дійства створили перший спільний фотоальбом фестивалю Великодньої писанки. Організатором цього геніального задуму було керівництво Мокрокалигірської ОТГ.

          Всі, хто був присутнім на цьому святі, отримали масу задоволення, адже фестиваль не залишив байдужими нікого. Тому що кожна писаночка, кожен рушничок, кожен витвір народних умільців випромінював незламний дух нашого українського народу. І весь весняний парк, в якому проходив цей фестиваль, був пронизаний атмосферою єдності поколінь, відродження традицій, неймо

вірної фантазії умільців. А в серці кожного справжнього українця не вміщалося почуття гордості за свій найкращий, найквітучіший рідний край – за нашу Черкащину.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь