A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

ОБЕРЕЖНО – ЗМІЇ!

Дата: 07.08.2018 14:59
Кількість переглядів: 2225

Фото без опису

УВАГА! УВАГА! УВАГА! На території Степанецької ОТГ виявлено отруйних змій!

 

Люди дуже бояться навіть самої думки про змій. Але наші страхи багато в чому перебільшені.
   Небезпечні менше 10 % всіх змій, та й вони постараються по можливості забратися з вашої дороги. Проте дуже важливо не лякати і не заганяти в кут змію (у тому числі несвідомо) через те, що в такій ситуації змія може атакувати блискавично. В звичайних же умовах вони пересуваються дуже повільно, і людина може легко від змії втекти. 
   В Україні найчастіше зустрічаються змії із сімейства гадюк. Їхня отрута має швидку, але не дуже сильну дію. Приблизно половина всіх укусів не супроводжується симптомами отруєння. Якщо протягом 1 години в місці укусу не виникає набряк шкіри, то можна вважати, що укус не отрутний.
   Якщо вас або ще кого-небудь укусить змія, ви повинні вживати заходів швидко, але без паніки. Поширений надмірний страх перед зміями значною мірою є одночасно і джерелом небезпеки.
   За характером дії отрути змій поділяють на дві групи: «кров'яні отрути» (отрути гадюк) і нервово-паралітичні (отрути кобр). Укус гадюки особливо небезпечний для хворих людей. Отрути гадюк викликають як місцеву дію (сильний біль, набряк, крововиливи), так і загальну токсичну дію на організм (ослаблення серцевої діяльності, зниження артеріального тиску тощо). Крововиливи у внутрішні органи бувають небезпечними для життя. У важких випадках смерть може настати від таких ускладнень навіть за кілька днів після укусу.
   Отрута кобр діє на нервові центри, перш за все, на дихальний; смерть настає від паралічу дихальних м'язів. Сила дії отрути залежить від її кількості, місця укусу і фізіологічного стану людини. 
   Для того, щоб захиститися від укусів змій та інших отруйних тварин, необхідно знати, які отруйні тварини трапляються в даній місцевості та особливості поведінки цих тварин; уміти розрізняти ознаки отруйних і неотруйних тварин (наприклад, вужа і гадюки) і уникати з ними контакту; пам'ятати, що різкі рухи тільки привертають увагу цих тварин і можуть викликати їх напад.


   При укусі невідомої змії не варто піддаватися панічним настроям. Хвилювання стимулює прискорення серцевого ритму, що сприяє швидкому проникненню отрути в кров. Необхідно дихати повільно і глибоко. 
   Насамперед необхідно установити, чи дійсно є привід для занепо¬коєння. Уважно огляньте місце укусу. Якщо вкусила гадюка, на тілі потерпілого залишаються сліди двох отруйних іклів (рідше одного) - ранки, що кровоточать, і віддалені одна від одної на 1-І,5 см. Укуси великих і агресивних, але неотруйних полозів (жовточеревого і чотирисмугого) виглядають інакше: на шкірі є дуга від багатьох дрібних подряпин. 
   Симптоми. У місці попадання отрути спочатку відчувається сверблячка, через 10-15 хвилин починає розвиватися набряк, що досягає свого максимуму через 10-12 годин із моменту укусу. Пульсуючий біль у місці укусу, як правило, незначний. Злегка болять лімфатичні вузли. Зазвичай картина отруєння цим вичерпується, але в ряді випадків захворювання протікає більш тяжко. Хворий блідий, відчуває запаморочення, нудоту, страх, можливе (особливо при значних набряках) падіння артеріального тиску і непритомність. Проте у нормі вже через 10-15 годин стан потерпілого стабілізується, а приблизно із закінченням другої доби починається швидке зменшення набряку. Через 3-10 днів зникають усі зовнішні прояви хвороби. Іноді в місці укусу (і по ходу судин) вини¬кають геморагічні пухирі з кров'янистим вмістом, що залишають після себе незаживаючі протягом тижня виразки.
   Тяжкість отруєння залежить від ряду факторів:

  • від розміру змії. Крупні гадюки більш небезпечні Але варто пам'ятати, що навіть крихітні (12 - 17 см) новонароджені гадючата отруйні. Має значення вік і конституція потерпілого, оскільки токсичність залежить від кількості отрути на кілограм маси укушеного. Саме тому діти і жінки важче переносять укуси змій.
  • від сезону. Восени токсичність і кількість виділеної отрути найбільша
  • від близькості місця укусу до магістральних кровоносних судин. Укус на обличчі та шиї особливо небезпечний.
  • від стану здоров'я укушеного. У групу підвищеного ризику входять люди, що страждають на серцеву недостатність, алергічними захворюваннями, патологією нирок, а також емоційно неврівноважені натури.

   Профілактика укусів гадюки включає найпростіші запобіжні заходи:

  • у “зміїній” місцевості носіть щільне високе взуття;
  • не намагайтеся упіймати гадюку або взагалі невідому вам змію;
  • при ночівлі в степу уникайте розташування біля колоній мишей-полівок, інших гризунів, хащ чагарнику, тобто улюблених місць полювання гадюки;
  • переміщуючись степом у темряві, користуйтеся ліхтарем (у спеку степова гадюка буває видима у вечірніх сутінках і перед світанком);
  • вирушаючи на сімейний пікнік або риболовлю, не полінуйтесь провести бесіду з дітьми.


   ПАМ'ЯТАЙТЕ!
   Гадюка ні за яких обставин не нападає першою. Не знищуйте змій - всі вони перебувають під охороною закону!


   Правила першої допомоги при укусах змій:

  • необхідно створити всі умови для негайного введення сироватки;
  • забезпечити потерпілому нерухомість, оскільки надмірні рухи сприяють швидкому проникненню отрути у кров;
  • звільнити кінцівки від взуття, шкарпеток, браслетів тощо, оскільки може виникнути набряк;
  • не перетягувати гумовим джгутом кінцівку вище від місця укусу, оскільки це може призвести до порушення обміну речовин в ураженій ділянці;
  • не надрізати краї рани і не відсмоктувати з неї кров, оскільки через пошкодження слизової оболонки ротової порожнини отрута може швидко потрапити у кров;
  • дати випити значну кількість рідини (води, кави, чаю).
  • Після надання першої допомоги потерпілого необхідно доставити у медичний заклад для введення антитоксичної сироватки — у місцевостях, де трапляються отруйні тварини у розпорядженні медичних працівників є набір таких препаратів.


   Схема надання першої допомоги:

  • знайдіть місце укусу і ретельно промийте його водою;
  • розмістіть постраждалого таким чином, щоб місце укусу знаходилося нижче тіла;
  • накладіть пов'язку вище за ранку, починаючи зверху і поступово спускаючись (вона повинна бути достатньо тугою, щоб запобігати поверненню венозної крові, оскільки саме з нею отрута може продовжити свій рух по тілу, разом з тим вона не повинна перешкоджати руху артеріальній крові (при правильно накладеній пов'язці нижче неї пульс прощупується, а вени надуваються);
  • після накладення пов'язки укус продовжуватиме кровоточити, але боятися цього не слід, тому що кров може вивести з ранки частину отрути;
  • якщо дозволяє місце укусу, можна відсмоктати отруту за допомогою медичної банки (у разі її відсутності можна використати банку з-під майонезу);
  • іммобілізуйте кінцівку, наклавши шину;
  • при можливості, помістить кінцівку у холодну воду – це уповільнить повернення крові.
  • джгут при укусах змій слід накладати лише в тих випадках, коли не увінчалися успіхом всі інші способи припинити кровотечу.

   Неприпустимо:

  • надрізати краї ранки - це може лише відкрити додаткові шляхи для проникнення отрути в тіло;
  • намагатися ротом відсмоктувати отруту з ранки, оскільки вона може легко проникнути крізь слизову оболонку вашого рота;
  • давати пити алкоголь;
  • довго тримати джгут – це призведе до втрати кінцівки.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь