A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЮНЕСКО

Дата: 21.05.2018 11:16
Кількість переглядів: 754

Світова спадщина ЮНЕСКО (англ. World Heritage) - видатні культурні та природні цінності, що становлять надбання усього людства. Ці цінності перелічені у Списку ЮНЕСКО. У 1972 р., на XVII сесії в Парижі, ЮНЕСКО прийняла Конвенцію про охорону світової культурної і природної спадщини (вступила в силу у 1975 р.). Конвенція про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини грунтується на тому, що деякі цінності культурної і природної спадщини представляють винятковий інтерес для всього світу і тому повинні вважатися частиною всесвітньої спадщини всього людства. Повністю поважаючи суверенітет держав, на території яких знаходиться культурна і природна спадщина, і не порушуючи прав власності, передбачених національним законодавством щодо цієї спадщини, держави - учасники Конвенції визнають, що охорона всесвітньої спадщини є обов'язком всього міжнародного співтовариства в цілому.
Головна мета списку Світової спадщини - зробити відомими і захистити об'єкти, які є унікальними у своєму роді.

Міжнародний день пам’яток та історичних місць - цей День встановлений у 1983 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць (ІКОМОС), створеної при ЮНЕСКО. Відзначається з 18 квітня 1984 року.
В Україні цей день має назву «День пам’яток історії та культури» і встановлено відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 року № 1062/99, його відзначають щорічно 18 квітня.
Із завоюванням Україною незалежності особливо гостро постало питання збереження пам’ятників національної історії та культури. На сьогоднішній день пам’ятники, історичні місця й заповідні зони нещадно знищуються.
Кожна епоха залишає нам у спадщину якусь пам’ятку, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію, що, можливо, докорінно змінила життя держави, про певну визначну постать, що так чи інакше вплинула на становлення й розвиток країни.
Українська історико-культурна спадщина величезна, і формувалась вона протягом багатьох століть дякуючи різним народам. На території України збереглись сліди декількох культурно-історичних епох.
Український комітет Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ICOMOS), є дорадчим органом ЮНЕСКО, та разом із Міністерством культури України та Національною комісією ЮНЕСКО вирішує, зокрема, які об’єкти номінувати до Списку Світової спадщини.
На сьогодні у Списку об’єктів Світової Спадщини ЮНЕСКО від України перебувають 7 об'єктів.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь