A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Міжнародний день проліска

Дата: 19.04.2018 10:02
Кількість переглядів: 1010

Сьогодні, 19 квітня у багатьох країнах світу відзначається Міжнародний День підсніжника.

Його історія з Англії, де було засноване в 1984 році. Взагалі у світі, залежно від кліматичної зони, проліски зацвітають від січня до квітня. А оскільки у Великобританії їх цвітіння припадає на середину квітня, то і свято було приурочено до цього періоду – початку весни і теплих сонячних днів.

Варто сказати, що в Англії проліски – це дуже популярні квіти, а ставлення до них вельми трепетне. Є думка, що це пов'язано зі старовинним англійським повір'ям, яке свідчить, що проліски, посаджені навколо будинку, вбережуть його жителів від злих духів. Але перш за все проліски – це перші квіти, які з'являються після зимових холодів і відповідно символізують початок весни, перемогу тепла над холодом і дарують надію на краще. Вони прикрашають багато міських клумб, а їх розведенню в Сполученому Королівстві приділяється стільки ж уваги, скільки, наприклад, розведення тюльпанів в Голландії.

Латинська назва підсніжника – «галянтус» (Galanthus) – «молочна квітка». Ця рослина відома ще з 1 тисячоліття, в середні століття її шанували як символ непорочності, а повсюдно стали вирощувати в 19 столітті. Сьогодні проліски ростуть на багатьох територіях Земної кулі, всього їх налічується близько 20 видів, але практично всі вони занесені до Червоної книги. Найпопулярніший вид – підсніжник білосніжний, а ще є грецький, візантійський, кавказький. Всі вони розрізняються за формою і забарвленням і навіть аромату.

У різних країнах ця квітка називається по-різному. Англійці називають її сніжної краплею або сніжної сережкою; чехи – сніжинкою; німці – сніговим дзвіночком, а ми – проліском.

Сьогодні проліски ростуть на багатьох територіях Земної кулі, але практично всі вони занесені до Червоної книги.

Одна стародавня легенда свідчить, що коли Адам і Єва були вигнані з раю, йшов сніг. Єва замерзла і стала плакати, згадуючи про тепло райських садів. Щоб утішити її, Бог перетворив кілька сніжинок в квітки підсніжника. Побачивши квіти, Єва повеселішала і у неї з'явилася надія на краще. Звідси і вважається, що пролісок – символ надії.

За іншою легендою, богиня Флора роздавала квітам костюми для карнавалу і подарувала проліскам біле плаття. Але сніг теж хотів брати участь у карнавалі, хоча костюма йому не належало. Тоді він став просити у квітів допомогти йому, але вони злякалися холоду і не погодилися, і тільки пролісок укрив його своїм білим плащем. Разом кружляли вони у хороводі квітів і прониклися один до одного такою симпатією, що нерозлучні і донині.

На Русі існувала легенда, що одного разу Зима-стара зі своїми супутниками – Холодом та Вітром вирішила не пускати на землю Весну. Усі квіти злякалися її загроз, крім підсніжника, який випрямив свій стеблинка і зміг вибратися з під сніжного покривала. Побачило Сонце його пелюстки і зігріло землю теплом, відкривши дорогу Весні.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь