Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Міжнародний день проліска

Дата: 19.04.2018 10:02
Кількість переглядів: 1064

Фото без опису

Сьогодні, 19 квітня у багатьох країнах світу відзначається Міжнародний День підсніжника.

Його історія з Англії, де було засноване в 1984 році. Взагалі у світі, залежно від кліматичної зони, проліски зацвітають від січня до квітня. А оскільки у Великобританії їх цвітіння припадає на середину квітня, то і свято було приурочено до цього періоду – початку весни і теплих сонячних днів.

Варто сказати, що в Англії проліски – це дуже популярні квіти, а ставлення до них вельми трепетне. Є думка, що це пов'язано зі старовинним англійським повір'ям, яке свідчить, що проліски, посаджені навколо будинку, вбережуть його жителів від злих духів. Але перш за все проліски – це перші квіти, які з'являються після зимових холодів і відповідно символізують початок весни, перемогу тепла над холодом і дарують надію на краще. Вони прикрашають багато міських клумб, а їх розведенню в Сполученому Королівстві приділяється стільки ж уваги, скільки, наприклад, розведення тюльпанів в Голландії.

Латинська назва підсніжника – «галянтус» (Galanthus) – «молочна квітка». Ця рослина відома ще з 1 тисячоліття, в середні століття її шанували як символ непорочності, а повсюдно стали вирощувати в 19 столітті. Сьогодні проліски ростуть на багатьох територіях Земної кулі, всього їх налічується близько 20 видів, але практично всі вони занесені до Червоної книги. Найпопулярніший вид – підсніжник білосніжний, а ще є грецький, візантійський, кавказький. Всі вони розрізняються за формою і забарвленням і навіть аромату.

У різних країнах ця квітка називається по-різному. Англійці називають її сніжної краплею або сніжної сережкою; чехи – сніжинкою; німці – сніговим дзвіночком, а ми – проліском.

Сьогодні проліски ростуть на багатьох територіях Земної кулі, але практично всі вони занесені до Червоної книги.

Одна стародавня легенда свідчить, що коли Адам і Єва були вигнані з раю, йшов сніг. Єва замерзла і стала плакати, згадуючи про тепло райських садів. Щоб утішити її, Бог перетворив кілька сніжинок в квітки підсніжника. Побачивши квіти, Єва повеселішала і у неї з'явилася надія на краще. Звідси і вважається, що пролісок – символ надії.

За іншою легендою, богиня Флора роздавала квітам костюми для карнавалу і подарувала проліскам біле плаття. Але сніг теж хотів брати участь у карнавалі, хоча костюма йому не належало. Тоді він став просити у квітів допомогти йому, але вони злякалися холоду і не погодилися, і тільки пролісок укрив його своїм білим плащем. Разом кружляли вони у хороводі квітів і прониклися один до одного такою симпатією, що нерозлучні і донині.

На Русі існувала легенда, що одного разу Зима-стара зі своїми супутниками – Холодом та Вітром вирішила не пускати на землю Весну. Усі квіти злякалися її загроз, крім підсніжника, який випрямив свій стеблинка і зміг вибратися з під сніжного покривала. Побачило Сонце його пелюстки і зігріло землю теплом, відкривши дорогу Весні.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь