A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

День працівників ракетно-космічної галузі України

Дата: 12.04.2018 10:24
Кількість переглядів: 749

Фото без опису

Незалежна Україна упевнено увійшла до складу космічних держав світу завдяки сформованому науковому і виробничому потенціалу космічної галузі - в спадщину від Радянського Союзу залишилася майже третина космічного промислового потенціалу, що створювався на протязі 40-річної участі українських підприємств у всіх основних космічних проектах.

Для реалізації державної політики в космічній діяльності в лютому 1992 року було створено Національне космічне агентство України (НКАУ). Головними задачами НКАУ визначені: розробка концептуальних основ державної політики в області дослідження і використовування космічного простору, забезпечення організації і розвитку космічної діяльності в Україні, сприяння підвищенню обороноздатності і національної безпеки держави, організація і розвиток співпраці України з іншими державами і міжнародними організаціями в космічній сфері.

Враховуючи значний внесок працівників ракетно-космічної галузі України в наукові дослідження, створення сучасної ракетно-космічної техніки і впровадження високих космічних технологій в народне господарство, Указом Президента України від 13 березня 1997 року в Україні був введено свято, що відзначається щорічно: 12 квітня - День працівників ракетно-космічної галузі України.

Космічна діяльність України здійснюється відповідно до Національних космічних програм.

Перша Програма (1993 - 1997 рр.) була покликана зберегти науковий і виробничий потенціал космічної галузі на користь національної економіки і безпеки країни, а також сприяти виходу України на міжнародні ринки космічних послуг.

Друга Програма (1998 - 2002 рр.) - була направлена на формування внутрішнього ринку космічних послуг, вихід на міжнародний космічний ринок з власною продукцією і послугами (у тому числі, ракетними комплексами і космічними апаратами, інформацією з космосу, елементами космічних систем), інтеграцію України в міжнародне космічне співтовариство.

Третя Програма на 2003 - 2007 рр., прийнята Верховною Радою України в жовтні 2002 року - є програмою розвитку космічних технологій, що відповідає новим тенденціям космічної діяльності, потребам економічного і науково-технічного розвитку країни. Серед головних її пріоритетів - орієнтація на конкретного споживача, забезпечення умов комерціалізації, сприяння інноваційному розвитку економіки.

Космічна галузь України стала сьогодні однією з ключових галузей національної економіки. Вона забезпечує розробку і виробництво конкурентноздатної продукції космічного призначення і цивільної продукції з використанням космічних технологій. Вітчизняні космічні технології, що не мають аналогів в світі, дозволяють космічним підприємствам створювати конкурентоздатну продукцію. До складу космічної галузі України входять близько 30 промислових підприємств, конструкторських бюро і науково-дослідних інститутів. Серед них, всесвітньо відомі: дніпропетровські КБ "Південне" і "Південний машинобудівний завод"; харківські "Комунар" і "Хартрон"; Київський радіозавод і "Киевприлад"; Чернігівський завод "ЧЕЗАРА"; Євпаторійській Центр управління і випробувань космічних засобів.

-              На сьогоднішній день в космічній галузі сформований науковий, технологічний і виробничий потенціал, що забезпечує повний життєвий цикл ракетно-космічної техніки.

-              На трьох зарубіжних космодромах - Байконур, Плесецк і Сі Лонч - експлуатуються п'ять українських ракетно-космічних комплексів: "Циклон-2", "Циклон-3", "Зеніт-2", "Зеніт-3SL", "Дніпро".

-              За 12 років здійснено більше 70 пусків ракет-носіїв українського виробництва, виведено на орбіту понад 150 супутники на користь 9 країн світу.

- На 2004 рік заплановано 8 пусків ракет-носіїв українського виробництва.

-              В 2004 році готуються до запуску українські космічні апарати: "Січ-1М" і "Мікросупутник", розробляються нові українські супутники серії "Січ".

-              Для управління космічними апаратами на базі Євпаторійського Центру космічної телекомунікації створений Національний центр управління і випробувань космічних засобів.

-              Створюється національна система дистанційного зондування Землі з космосу, побудована наземна мережа ретрансляції супутникових каналів телебачення і мережа спостережень за геофізичним станом на території України і за її межами.

-              Українські вчені беруть участь у ряді міжнародних наукових проектів. Одержані унікальні результати світового значення в проектах ІНТЕРБОЛ, КОРОНАС-Ф, ІНТЕРФЕРОМЕТР. Розроблена програма спільних російсько-українських накових досліджень і технологічних експериментів на російському сегменті Міжнародної космічної станції (МКС), що включає понад 40 експериментів. Ведеться підготовка до виконання першої черги експериментів.

-              Україна є членом престижних міжнародних організацій, що координують космічну діяльність. Серед них, Комітет ООН із мирного використання космосу, Всесвітній комітет із космічних досліджень, Всесвітня організація із супутникових досліджень Землі, Міжнародна астронавтична федерація. Налагоджена двостороння співпраця з космічними агентствами і відомствами Росії, Казахстану, США, Бразилії, Аргентини, Ізраїлю, Італії, Туреччини, Індії, Китаю і Європейським космічним агентством.

-              Українськими підприємствами космічної галузі встановлені партнерські відносини з провідними світовими аерокосмічними компаніями: "Сі Лонч", "Боїнг", "Локхид Мартін", "Даза", РКК "Енергія", а також телекомунікаційними компаніями: "Панамсат", "Інтелсат", "Інтерсупутник", "Євталсат", "Інмарсат", "Євметсат".

-              Розширюється участь України в міжнародних космічних програмах і проектах. Підприємства галузі беруть участь більш ніж в 50-ти комерційних проектах. Наймасштабніші - «Морський старт», «Наземний старт», «Дніпро», «Циклон-4».

-              На підприємствах галузі здійснюється структурна перебудова, головною метою якої є створення економічно рентабельної галузі, здатної виробляти конкурентоздатну продукцію в умовах ринкової економіки.

-              Космічні технології використовуються у виготовленні цивільної продукції для енергетики, зв'язку, транспорту, медицини і сільського господарства. Для цього Національне космічне агентство України реалізує Міжвідомчу програму впровадження космічних технологій в створення і виготовлення високотехнологічної цивільної продукції для потреб внутрішнього ринку і на експорт.

Таким чином, сьогодні, українська космічна галузь упевнено йде шляхом інноваційного розвитку і інтеграції в міжнародне космічне співтовариство. Ці кроки створюють основу для розширення зв'язків з вітчизняними і зарубіжними партнерами і сприяють взаємовигідній співпраці підприємств галузі на всіх напрямках космічної діяльності.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь