A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Інтерв’ю із головою Степанецької ОТГ

Дата: 24.07.2017 11:11
Кількість переглядів: 1677

«Наша головна задача – це якісне проведення перехідного періоду та зведення об’єднаного бюджету», - голова Степанецької ОТГ Олександр Яременко

Ми поспілкувалися із новообраним головою Степанецької ОТГ Олександром Яременком, аби дізнатися про його плани та перспективи розвитку громади, проблеми, з якими він зіткнувся на посаді очільника та кадрову політику. Відтак, пропонуємо Вам ознайомитися з відповідями та стратегією керівника першої у Канівському районі громади.

Стосовно 5 головних завдань, які потрібно вирішити протягом наступних 100 днів

 

Найголовнішим завданням наразі є проходження перехідного періоду, у межах якого відбудеться реструктуризація сільських рад та об’єднання бюджету. Тож, головна мета – перехід на свій бюджет, отримання податків, проведення розрахунків та за ці півроку використання із максимальною користю коштів для ліквідації наявних у селах проблем.

Плануємо вже через два місяці вийти на плаваючий бюджет, що дозволить нам не втрачати 7 місяців, а вже сповна використовувати фінансові можливості, які надає нам Кабінет Міністрів, уряд та держава.

Важливою також є побудова правильної кадрової політики. Наразі, ми проводимо зустрічі із наявними працівниками сільських рад, щоб зацікавити людей із сусідніх сіл перейти на роботу в об’єднану територіальну громаду.

Також, як виявилося є гостра необхідність у пошуку нового приміщення для сільської ради, адже нині немає жодної вільної будівлі, у якій можна було б розмістити весь штат об’єднаної територіальної громади.

Окрім цього, ми якомога швидше плануємо переформувати роботу комунального підприємства «Благоустрій» для того, щоб ефективно наводити лад у наших селах. Ми почали формувати перспективний бюджет, яким будемо розпоряджатися вже через два місяця, щоб вирішити найбільш нагальні питання найближчим часом, зокрема, капітальний ремонт доріг, щоб наші діти могли вже з 1 вересня їздити у школу по нормальним дорогам.

Ми почали активну співпрацю з Черкаською обласною державною адміністрацією стосовно Державного фонду регіонального розвитку, консолідували інформацію з кожної сільської ради, аби вже найближчим часом подавати проекти для участі ДФРР. Поки що не можемо подавати проекти, доки у нас немає єдиної юридичної особи. По грантам ми плануємо акцентувати увагу на освітлення, асфальтування доріг та утримання комунальних закладів.

Також значний ресурс  буде акумульовано зі сплати екологічного податку, тому ми вже зараз хочемо зустрітися із виконавцями робіт із розробки Генерального плану громади та використати відповідні кошти для очищення річок, які є на території нашої громади.

Про головні проблеми, з якими Ви зіткнулися на посаді голови ОТГ

По-перше, у нас виникає багато технічних питань, які пов’язані із перехідним періодом та переходом на «плаваючий» бюджет. Відтак, ми постійно консультуємося зі спеціалістами, фахівцями ОДА та владою інших громад, аби пройти цей період максимально легко та ефективно.

Окрім цього, значною проблемою Степанецької ОТГ є якість дорожнього покриття, від якої залежить транспортне сполучення, перевезення дітей та місцевих мешканців територією громади. Саме зараз ми ведемо переговори із перевізниками стосовно організації перевезень в межах громади. Наше прохання сприйняли дещо легковажно, оскільки на цих перевезеннях не заробиш мільйонів, однак ми готові на компенсацію збитків та відшкодувань із бюджету, аби забезпечити гідне автобусне сполучення між селами громади. Після проведення цих перемовин дійшли висновку, що найоптимальніший варіант вирішення цієї проблеми – це заснування власного комунального підприємства з перевезень. За нашими підрахунками, для цього потрібно близько 6-ти автобусів та створення необхідної матеріально-технічної бази з гаражами.

Про перспективи розвитку медичної та освітньої галузі

Плануємо готувати проекти для ДФРР та використовувати вільні кошти для відновлення та капітальних ремонтів медичних закладів. Так склалося, що освіта – це завжди прерогативна галузь і варто відзначити, що навчальні приміщення у Степанецькій громаді  відносно добре оснащенні: встановленні котли, замінені вікна та дахи, будівлі утепленні. А от медицина на селі завжди фінансувалася по залишковому принципу, тому деякі наші ФАПи й амбулаторії знаходяться у занедбаному стані. Плануємо направити кошти на модернізацію самих приміщень, зокрема, з використанням енергоефективних технологій та на збільшення переліку послуг, які будуть надаватися для мешканців громади безкоштовно. Наразі наша головна ціль – зробити медицину більш зручною та доступною. Крім цього є потреба у кваліфікованому медичному персоналі. Так, у деяких сільських радах є ФАП, але у ньому немає медичних працівників, які могли б якісно обслуговувати пацієнтів.

Спланувати якісь конкретні напрями у фінансуванні медичної галузі досить складно, адже на розгляді в уряді перебуває законопроект, який передбачає медичну реформу, але те, що залежить від нас - це доступність медицини, її якість, забезпечення надання невідкладної медичної допомоги, проведення профоглядів та обслуговування людей із хронічними захворюваннями - ми плануємо підняти на вищий рівень.

У  перспективі ми плануємо розширювати мережу медичних закладів за рахунок власних коштів, адже внески у здоров’я наших мешканців – це економія бюджетних коштів. Якщо ми будемо акцентувати увагу на профілактиці, то будемо значно менше коштів витрачати на лікування хвороб.

Стосовно освітньої галузі, то в  планах є створення конкуренції між освітніми галузями для того, щоб кожна школа давала результат. Наприклад, у наших малокомплектних школах навчається у класі до 5-ти учнів, але рівень знань цих дітей значно нижчий, ніж у школі, де у класі навчається близько 20-ти дітей. Врахуємо і загальну успішність школярів, і участь у олімпіадах та конкурсах,.

Тож, основна концепція в освітній та медичній галузі – максимально зберегти мережу та модернізувати наявні заклади.

Стосовно працевлаштування екс-сільського голови Віри Ласкавої та працівників її команди

По-перше, на роботу ми беремо не членів команди, а спеціалістів. Тому наша позиція дуже проста – якщо це кваліфіковані фахівц,  які працюють на розвиток громади, ми готові їх підтримати та пропонуємо їм роботу. Намагаємося зберегти робочі місця всім співробітникам сільських рад. Тож, якщо людина хоче працювати, то вона отримає робоче місце, якщо людина переслідує якісь власні амбіції чи політичні інтереси, то нам із цими людьми просто не по дорозі.

Що стосується Віри Ласкавої, то ми дуже цінуємо її досвід та вклад у розвиток Степанець та сподіваємося на співпрацю.

У підсумку, бажаємо успіху Олександру Яременку у реалізації його планів та плідної праці на шляху розвитку Степанецької громади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь