A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Роз'яснення щодо видалення або омолодження зелених насаджень

Дата: 20.03.2024 19:23
Кількість переглядів: 390

Фото без опису

У зв’язку із частими зверненнями жителів громади і організацій до виконавчого комітету Степанецької сільської ради за роз'ясненням щодо видалення або омолодження зелених насаджень, нижче надаємо роз’яснення та алгоритм дій:

Порядок оформлення дозволу на видалення зелених насаджень у межах населених пунктів регулюється Постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2006 року № 1045.

Таким чином, як в межах населених пунктів, так і на території районів за межами населених пунктів, правовий порядок визначає лише вісім випадків, при виникненні яких у підприємства або фізичної особи-підприємця та/або звичайного громадянина України виникає право видалити зелене насадження: 
1) будівництва об’єкта архітектури; 
2) знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев( дерева з пошкодженнями та вадами стовбурів різного походження), а також самосійних і порослевих дерев з діаметром кореневої шийки не більш як 5 сантиметрів; 
3) ліквідації аварійної ситуації на інженерних мережах населеного пункту; 
4) відновлення світлового режиму в житловому приміщенні, що затіняється деревами; 
5) проведення ремонтних та експлуатаційних робіт в охоронній зоні повітряних ліній електропередачі, на трансформаторній підстанції і розподільному пункті системи енергопостачання, мережі водо-, теплопостачання та водовідведення, телекомунікаційній і кабельній електромережі; 
6) досягнення деревом вікової межі; 
7) провадження господарської діяльності на території розсадників з вирощування декоративних дерев та кущів; 
8) ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації.

 

Видалення зелених насаджень може проводитися лише після отримання документа, який посвідчує право на проведення таких робіт!
 

За загальним правилом, видалення зелених насаджень на території населеного пункту здійснюється за рішенням виконавчого органу територіальної громади на підставі ордера. Для отримання ордера зацікавлена особа звертається до сільської ради із заявою про видалення зелених насаджень. При чому звертатися може як фізична особа (житель цього населеного пункту, користувач земельної ділянки тощо) так і юридична особа (балансоутримувач, комунальне підприємство, приватне підприємство тощо). 

Видалення зелених насаджень у зв’язку з будівництвом об’єктів архітектури до прийняття їх в експлуатацію здійснюється на підставі документів, визначених частиною першою статті 34 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”. Окрім того, Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» передбачає, що підготовчі роботи з видалення зелених насаджень замовник може здійснювати на підставі зареєстрованої декларації про початок виконання підготовчих робіт. Після прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, видалення зелених насаджень проводиться на підставі ордера. Враховуючи наведене вище, особи, які здійснюють зрізання дерев, повинні мати ордер на видалення зелених насаджень. 

Знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев, чагарників, газонів, квітників та інших об’єктів озеленення в населених пунктах, невжиття заходів для їх охорони, а також самовільне перенесення в інші місця під час забудови окремих ділянок, зайнятих об’єктами озеленення, – тягнуть за собою накладення штрафу, передбаченого ст. 153 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Окрім адміністративної відповідальності винна особа несе матеріальну відповідальність та зобов’язується відшкодувати завдану матеріальну шкоду.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь