Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Міти про криниці, як джерела пам’яті Степанецької громади

Дата: 27.06.2023 11:09
Кількість переглядів: 638

Фото без опису

 

Проєкт з такою назвою подано громадською організацією «Фонд розвитку «Шевченків край» у співпраці із виконавчим комітетом Степанецької сільської ради на конкурс «Час діяти, Канівщино», що реалізується БФ «МХП-громаді» в 2023 році.

Жителям сіл Степанецької громади, молоді та ВПО не вистачає інформації про історичне минуле краю, в якому вони народилися чи живуть. Відсутність інформації про справжню козацьку, українську історію сіл громади призводить до інфантильної непатріотичної позиції її жителів.

Надзвичайно потужними, впливовими носіями історичної пам’яті є топоніми, пам’ятники та пам’ятні знаки, в тому числі природні пам’ятки, серед яких найближчі до людини – криниці і джерела.

Кожне з таких історичних джерел оповите безліччю легенд міфів (мітів). Пам'ять про них передається із покоління в покоління, досягаючи глибини кількох століть, а іноді тисячоліття чи й більше. Приклади цього є і на теренах Канівщини, - Рожена криниця в Бобрицькій громаді, Королівська криниця в Каневі та Козацька криниця в Голяках, нашої Степанецької громади.

 

… Тому – не все одно, хто як говорить, яким богам молиться, які книжки читає. Не все одно, якими іменами названі вулиці наших міст, не все одно, чи домінуючим є для нас Шевченко, чи Пушкін …

Улас Самчук

 

Основна мета  проєкту – це дослідити та впорядкувати знакові криниці і джерела в селах громади, встановити МАФи, облаштувати стежини до них. Зібрати легенди (міти), як носії правдивої української історії та видати і розповсюдити Довідник-путівник: Міти про криниці, як джерела пам’яті Степанецької громади.  

Бюджет проєкту – 150 000  грн., з яких, кошти грантодавця БФ "МХП-Громаді" – 100 000 грн., місцевий бюджет Степанецької ОТГ – 50 000 грн.

Кошти спрямовуються на:

облаштування інформаційними табличками, дороговказами (або їх оновлення), території навколо визначених криниць та джерел, які є по проєкту.

Видання спецвипуска газети громадської організації «Наш Шевченків край», Вісника Степанецької громади, буклету та путівника «Міти про криниці, як джерела пам’яті Степанецької громади», створення та промоція в соціальних мережах сторінки проєкту «Міти про криниці»!

 

Пам’ятаємо нашу історію, шануємо Великих Українців, пов’язаних із Степанецькою громадою!

Творимо  український світ вже сьогодні!

Все буде Україна!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь