Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Круглий стіл на тему: «Досвід функціонування інституту старост. Регіональний вимір: Вінницька, Житомирська, Київська, Черкаська, Чернігівська області»

Дата: 15.06.2023 12:27
Кількість переглядів: 305

Фото без опису

13 червня в селі Мошни Черкаського району Черкаської області в межах здійснення контрольної функції парламентських комітетів щодо вивчення практики застосування законодавчих актів у діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб Комітет провів круглий стіл на тему: «Досвід функціонування інституту старост. Регіональний вимір: Вінницька, Житомирська, Київська, Черкаська, Чернігівська області».

У заході взяли участь представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, обласних військових адміністрацій, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, територіальних громад Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської і Чернігівської областей, громадського та експертного середовища.

Учасники проаналізували практику застосування законодавства щодо створення старостинських округів, затвердження старост, організації їх роботи в територіальних громадах Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської та Чернігівської областей та обговорили проблеми і перспективи законодавчого регулювання питання функціонування старостатів.

"Територіальні громади – наша надійна опора. Тут щоденно працюють на економіку, підтримують вимушених переселенців, займаються волонтерством, готують гуманітарні вантажі на передову. Та, передовсім, дбають про добробут всіх своїх жителів. Найближчими до людей є старости, які стають у поміч головам громад на місцях і повною мірою мають представляти інтереси громади. Створення старостатів є логічним продовженням реформи з децентралізації. Розпочали роботу зі створення старостинських округів у серпні 2021 року. Натепер їх в області функціонує 357. Попри російську агресію, наші громади продовжують сміливо працювати задля майбутнього України, беруть на себе відповідальність та ухвалюють складні рішення. І наше завдання – на законодавчому рівні посприяти у налагодженні їхньої роботи. А це можливо, тільки враховуючи думку всіх учасників процесу!", – заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Турченяк.

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіально устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін наголосив, що вивчення досвіду функціонування старостатів на прикладі територіальних громад центральних областей України надасть можливість оцінити ефективність роботи цього інституту та визначити потребу у подальшому реформуванні законодавчої бази.

Степанецьку громаду на заході представили сільський голова Олександр Яременко та староста Мартинівського старостинського округу Світлана Чупилка, яка також взяла участь у дискусії, виступивши зі своїм баченням вищезазначених питань.

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь