A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

ЛЮДИНА, ЩО ЗМІНИЛА ХІД ІСТОРІЇ

Дата: 24.12.2022 17:52
Кількість переглядів: 183

Фото без опису

 

Сьогодні виповнюється 85 років з дня народження В'ячеслава Чорновола — Героя України, народного депутата I-III скликань (1990-1999 рр.).

Він був ініціатором проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року.

В. Чорновіл загинув 25 березня 1999 року за нез'ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем напередодні президентських виборів.

"Щасливий, що в дитинстві топтав ту ж землю, " яку сходив Тарас малими босими ногами", - так писав про великого українця великий українець Вячеслав Чорновіл, відзначаючи, що Шевченко не просто великий Поет і Художник, а й Пророк, "людина, що втілила в собі цілу національно-демократичну революцію українського народу 19 століття".

На Тарасовій Горі в музеї Тараса Шевченка відкрилася  виставка,  присвячена В. Чорноволу та  всім  жертовним борцям за українську Україну.

Особисті речі Вячеслава Максимовича, світлини у колі однодумців-шістдесятників, листівки про загрози щодо окупації Криму імперською Росією, щодо необхідності серйозної політики в питанні утвердження державності української мови... Ці та інші матеріали - люб"язно надала  для експонування Чорноволова сестра Валентина.

Дуже цікаво провели екскурсії  науковці Заповідника - Людмила Чорна і Тетяна Чулкова. Читала свої вірші про визвОльників канівська поетеса, громадська активістка Віра Носенко.

Перегляд  фрагментів інтерв'ю з В. Чорноволом, документальних кадрів із внесенням державного українського прапора до зали Верховної Ради - зворушили відвідувачів виставки до глибу душі: боротьба за остаточне визволення України з-під московитського гніту продовжується. І ми з глибокою подячністю розуміємо, що вона уможливилася і сьогодні завдяки тому, що з цієї дороги не збочували СПРАВЖНІ, "Народжені вільними", що надихали і вели до нашої української Перемоги.  Серед них В. Чорновіл, В. Симоненко, Алла Горська, Євген Сверстюк, Олекса Гірник, Василь Кричевський...

І сьогодні справжні - на фронті і в тилу. І ми кажемо: Героям слава! Переможемо вороже кодло!  А виставку запрошуємо відвідати: не пожалкуєте!

В Степанецькій громаді, в жовтні 2022 року на вшанування Великого Українця в селі Мельники перейменовано вулицю Колгоспна на вулицю Чорновола.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь