Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

21 ГРУДНЯ – ДЕНЬ ЗИМОВОГО СОНЦЕСТОЯННЯ 2022

Дата: 21.12.2022 10:39
Кількість переглядів: 135

Фото без опису

 

Зимове сонцестояння – найкоротший день у році. Це – час, коли Сонце досягає найнижчої точки на небі, і у північній півкулі призводить до найкоротшого дня в році. Воно припадає на середу, 21 грудня 2022 року та знаменує собою перший день астрономічної зими!

Цьогоріч день зимового сонцестояння розпочинається у середу, 21 грудня, о 23:48.

Сонце зійшло о 07:56, а сховається за обрієм о 15:56. Тобто світловий день триватиме лише 8 годин. Для порівняння, тривалість найдовшого світлового дня цього року сягає 17 годин 33 хвилини.

Після зимового сонцестояння наша планета продовжить рух своєю еліпсоподібною орбітою та поступово нахилятиметься ближче до Сонця північним полюсом. День потроху ставатиме довшим.

20 березня 2023 року Земля розташується до Сонця під прямим кутом. Цього дня обидві півкулі будуть отримувати однакову кількість світла. Це явище називається рівноденням.

Світловий день збільшуватиметься аж до 21 червня, й тоді в Україні настане найдовший світловий день року. Після цього сонце почне заходити раніше.

У різних культурах цю подію тлумачили по-різному, але в більшості народів її сприймали як відродження: у цей час влаштовували свята, зустрічі, ритуали та інші урочистості.

Дні зимового сонцестояння відзначають практично у всіх світових культурах. У християнських церквах, які перейшли на григоріанський календар, у ці дні святкують Різдво Христове.

Слов’яни ще до запровадження християнства цього дня відзначали «родини сонця», або «народження Коляди» — язичницького сонячного божества. З дня зимового сонцестояння починали співати колядки — величальні пісні українських хліборобів. А ще казали: «Сонце повертає на літо, а зима на мороз».

За прикметами, щоб не накликати на себе або свою оселю біду, у день зимового сонцестояння не радять позичати будь-кому гроші. Всі важливі справи, які ви довго не могли завершити, варто було закінчити до 21 грудня 2022 року, каже повір’я. Давні люди вірили, що це допоможе увійти в новий період оберту Сонця з «чистою душею». Також слід уникати конфліктів, сварок та знущань, інакше, за прикметами, це перетвориться на звичку впродовж всього наступного року.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь