Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

КОМІСІЯ З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ І ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ПРОВЕЛА ЗАСІДАННЯ

Дата: 09.06.2022 10:25
Кількість переглядів: 207

Фото без опису

 

На початку червня 2022 року комісія з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення Степанецької громади провела чергове засідання, на якому були присутні сільський голова, голова комісії ТЕБ та НС Олександр Яременко, перший заступник сільського голови, перший заступник голови комісії ТЕБ та НС Павло Зоренко, старший інспектор сектору з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту сільської ради, відповідальний секретар комісії ТЕБ та НС Володимир Гуров та члени комісії: Анатолій Баландюк, Володимир Гаврищук, Наталія Горьова,  Петро Добровольський, Оксана Метелиця, Олександр Сікан, Іван Степанець, Олександр Оруський.

На порядок денний винесли два питання:

 

1.Про боєздатність МПК с. Мартинівка.

2.Про протипожежний захист врожаю 2022 року на території Степанецької  ТГ.

 

Слухали попершому питанню:

Скиба А.І. (головний інспектор Черкаського РУ ГУ ДСНС України в Черкаській області) - на даний час на території Степанецької  ТГ забезпечення пожежної охорони здійснює підрозділ 10 ДПРЧ 3 ДПРЗ ГУ ДСНС України в Черкаській області на відстані 15 км від с. Степанці та на відстані 18 км МПРК с. Мартинівка, які забезпечують реагування на пожежі та інші надзвичайні ситуації.

МПРК с.Мартинівка утворена рішенням сільської ради від 05.11.2018 №16-34/VIII, яким затверджено Положення про пожежно-рятувальний загін та штатний розпис.

Зоренко П.М. (перший заступник сільського голови), враховуючи статистику надзвичайних ситуацій, які трапились у 2018-2021 роки, МПРК с. Мартинівка потребує зміни штатного розпису та структурної реорганізації. Для приведення у необхідну боєздатність РПМК пропоную змінити штатну чисельність загону в частині водіїв з 1 одиниці на 3 одиниці. Водночас паралельно необхідно організувати добровольчу пожежну команду та провести навчання її членів. У зв’язку з тим, що на даний час не проведено процедуру погодження Положення про МПРК с. Мартинівка, затвердженого рішенням сесії від 05.11.2018 № 16-34/VIII, доручити Гурову В.В. закінчити цей процес у відповідних структурах ДСНС.

Щодо пожежного автомобіля сільською радою прийняте рішення від 03.06.2022 року № 18-8/ІХ про надання згоди на передачу його з державної власності в комунальну. Після закінчення процедури прийняття-передання, автомобіль буде закріплено за водіями, яких пропоновано ввести в штатну чисельність, та організувати подобове чергування.

 

Враховуючи вищевикладене, комісія вирішила:

Внести зміни в штатну кількість членів МПРК згідно з пропозицією.

Доручити Гурову В.В. погодити Положення про пожежно-рятувальний загін с. Мартинівка в структурах ДСНС, передбачених чинним законодавством України.

Доручити Добровольському П.В. вжити всіх необхідних заходів для створення та організації діяльності добровільної пожежної команди.

Термін – червень-липень 2022

 

Слухали по другому питанню:

Скиба А.І. - під час жнив 2021 року на території Черкаського району зареєстровано 3 пожежі на хлібних масивах. Внаслідок пожеж вогнем знищено понад 2,5 га зернових культур. Загальна сума матеріальних збитків складає понад 45 тис. гривень. Так, 19 липня 2021 року внаслідок обриву лінії електропередач відбулась пожежа поля пшениці ТОВ «НВФ «Урожай» загальною площею 32,5 га., за адресою: Черкаський район, с. Потапці, Бобрицької ТГ. Внаслідок пожежі вогнем знищено пшеницю на площі 0,8 га.

З метою недопущення матеріальних втрат зернових і грубих кормів у 2022 році через пожежі та інші надзвичайні ситуації в місцях збирання, зберігання та перероблювання врожаю проведено аналіз протипожежного захисту врожаю минулих років та здійснення заходів державного нагляду (контролю) на об’єктах суб’єктів господарювання, долучених до переробляння і зберігання врожаю, заготівлі кормів та хлібоприймальних підприємств.

Аналізом встановлено, що заходи з приведення в належний протипожежний стан об’єктів ТОВ СНЦ «Мир Сем», СТОВ «Степанці», ФГ «Хлібний Колос», СТОВ ім. Петровського, СТОВ «Агрокомплекс» «Степанецьке» та ТОВ НВФ «Урожай» виконуються на низькому рівні. Адміністративні, виробничі та складські приміщення даних підприємств не обладнані установками автоматичної пожежної сигналізації, не проведено роботу з ремонту i обладнання будівель господарств блискавкозахистом, не проведені заміри опору ізоляції і перевірки спрацювання приладів захисту електричних мереж та електроустановок від короткого замикання, будівлі і споруди та територія підприємств не забезпечені нормативною кількістю первинних засобів пожежогасіння, в тому числі вогнегасників. Не проведено навчання з питань пожежної безпеки посадових осіб підприємств, установ та організацій, до обов’язків яких належить забезпечення виконання та виконання заходів пожежної безпеки.

Крім цього гостро стоїть питання щодо спалювання сухої рослинності та післяжнивних решток в екосистемах, особливо в пожежонебезпечний період. На сьогодні в Головному Управлінні ДСНС України у Черкаській області функціонує новітній метод попередження пожеж.

Також з 17 квітня 2020 року в Україні почав діяти закон №556-ІХ "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України з метою збереження навколишнього середовища". Згідно з законом, штраф за забруднення повітря становить від 30 тис. 600 грн до 61 тис. 200 грн або позбавлення волі терміном до 3 років. Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, - карається штрафом від 3 тис. 60 грн до 6 тис. 120 грн для громадян та 15 тис. 300 до 21 тис. 420 грн для посадових осіб. Якщо ті самі дії вчинено в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду - від 6 тис. 120 грн до 12 тис. 240 грн. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, - карається штрафом від 6 тис. 120 грн до 12 тис. 240 грн для громадян та 21 тис. 420 до 30 тис. 600 грн для посадових осіб.

 

Враховуючи вищевикладене, комісія вирішила:

 

Старостам сіл спільно з наглядовим блоком Черкаського РУ Головного управління здійснити разом з засобами масової інформації рейдові перевірки місць збирання та переробки урожаю щодо дотримання правил пожежної безпеки.

Термін – протягом жнив 2022 року.

 

Старостам сіл спільно з інспекторським складом Черкаського РУ Головного управління та Канівським ВП № 1 Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області, відповідальний особі при ТГ встановити контроль за недопущенням спалювання сільськогосподарськими підприємствами, фермерськими господарствами та громадянами стерні, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення.

 

Термін – протягом жнив 2022 року.

 

Керівникам ТОВ СНЦ «Мир Сем», СТОВ «Степанці», ФГ «Хлібний Колос», СТОВ ім. Петровського, СТОВ «Агрокомплекс» «Степанецьке» та ТОВ НВФ «Урожай», відповідно до вручених приписів Черкаського РУ ГУ ДСНС України в Черкаській області, обладнати адміністративні, виробничі та складські приміщення даних підприємств установками автоматичної пожежної сигналізації, провести роботи з ремонту i обладнання будівель господарств блискавкозахистом, провести заміри опору ізоляції і перевірки спрацювання приладів захисту електричних мереж та електроустановок від короткого замикання, забезпечити будівлі і споруди на території підприємств нормативною кількістю первинних засобів пожежогасіння, в тому числі, вогнегасниками. Провести навчання з питань пожежної безпеки посадових осіб підприємств, установ та організацій, до обов’язків яких належить забезпечення виконання та виконання заходів пожежної безпеки.

 

Термін – до початку жнив 2022 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь