A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

СЬОГОДНІ 03 ТРАВНЯ У ПОЛЬЩІ ВІДЗНАЧАЮТЬ ДЕНЬ КОНСТИТУЦІЇ

Дата: 03.05.2022 15:48
Кількість переглядів: 172

Фото без опису

 

 

03 травня 1791 року, було прийнято Конституцію Першої Речі Посполитої, яка стала фундаментом польської державності та свідченням відданості польського народу принципам правової держави і європейським традиціям.

Сьогодні Польща святкує одне із найбільших державних свят, що символізує національне єднання, незалежність та ствердження демократичних засад – День Конституції.

Ухвалену 231 рік тому Конституцію вважають найстарішою у Європі і другою у світі після американської. Зараз Польща залишається для багатьох країн прикладом демократичних перетворень і зразком для наслідування.

На той час більшість земель Правобережної України, сучасної Черкащини, землі Канівщини, Степанецької територіальної громади входили до Речі Посполитої, а вочевидь ми маємо спільну історію за останні як мінімум три сотні років.

03 травня 2022 року активісти ГО «Фонд розвитку «Шевченків край», Ірина Гоял та Катерина Прогнімак доправили до Канева та вручили мені ексклюзивне наукове видання Ельжбети Орман «Таганча Понятовських» де власне є історія земель нашої громади на прикладі шляхетного роду Понятовських, нащадків Станіслава Августа Понятовського останнього польського короля за часів правління якого і була ухвалена  Конституція Першої Речі Посполитої!

Дружба України та Польщі – міцна та перевірена роками. У цей нелегкий для нашої держави час сусідня Польща підставила своє дружнє плече і неабияк підтримує Україну.

Тож щиро вітаємо наших польських друзів з національним святом. Бажаємо Вам і Вашій країні миру, добра, згоди і успіхів в реалізації значимих для Польщі планів.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

П.М. Цікаві факти про Конституцію Республіки Польща, країну, яка з перших днів війни Росії проти нашої країни підтримує Україну не лише словом, а й справою.

 

1. 03 травня 1791 року була ухвалена перша конституція сучасної Європи та друга у світі після американської. Третьою була Конституція Франції. Конституція була ухвалена Великим Сеймом, скликаним у жовтні 1788 року.

2. У Польщі цей день називається Національне свято Третього Травня та офіційно є вихідним днем. У календарі Польщі День Конституції з'явився 03 травня 1918 року, а оголошений державним святом був 29 квітня 1919 року.

3. Після Другої світової війни святкування 03 травня призводило до кривавих зіткнень. Від 1946 року святкування було заборонено владою. А через сорок років 1990 року свято відновили у тому вигляді, в якому ми його знаємо сьогодні.

4. Багатогранність та своєрідність польської Конституції 03 травня стали частиною європейської історії. Оскільки Конституція 03 травня була, як ми вже сказали, першим основним законом у Європі та другим у світі, 2015 року Єврокомісія надала їй Знак Європейської Спадщини.

5. Конституція 03 травня є одним із основних елементів багатовікової спадщини польсько-литовських відносин. Сьогоднішню Польщу та Литву об'єднують спільні зусилля щодо зміцнення безпеки у світі. Обидві вони підтримують сьогодні й Україну, яка стоїть на сторожі свого суверенітету та територіальної цілісності у боротьбі проти російської агресії та окупації.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь