A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Як справитися з горем після раптової смерті близької людини.

Дата: 13.04.2022 10:04
Кількість переглядів: 275

Трагедія раптової, несподіваної смерті має декілька пасток:

 У вас немає часу підготуватися до життєвої катастрофи, немає можливості попрощатися з близькою людиною. Втрата сприймається як удар, як шок.

 Ваша уява про безпеку і життєвий устрій може бути підірвана. Якщо смерть близької людини сталася внаслідок нещасного випадку або акту насильства, ви можете відчути дезорієнтацію, невпевненість і загрозу своєму персональному існуванню. Якщо померла людина була молодою, то можна відчути незворотній катастрофічний злам природного порядку всесвіту.

 Якщо померла людина була важливою для вас, ви турбувалися про неї, кохали чи шанували її — то був партнер, батько або мати, дитина або брат, — ви можете відчути «космічну» порожнечу у своєму серці. Ваше щоденне буття і бачення вашого майбутнього раптово змінюється або ж обірване. Вам може здатися, що життя втратило і мету, і сенс. 

 Як люди можуть реагувати на раптову або несподівану втрату близької людини?

 Непередбачена втрата може призвести до інтенсивного і тривалого страждання, яке зовні проявлятиметься багатьма реакціями:

 Шок. Шоковий удар може викликати помітні фізичні реакції: похолодання шкіри і кінцівок, сильний озноб, трясіння, утруднене чи переривчасте або майже завмираюче дихання. Реакція може бути буквально протилежною — від повного завмирання до крику та стогону, тілесного болю. Шок — це нормальна реакція на раптову або несподівану втрату, але поведінка людини в такому стані непередбачувана й дуже індивідуальна: ваша поведінка може злякати не тільки оточуючих, а також і вас. 

 Зневіра. Раптова смерть — вчора людина була, а сьогодні її не стало, — ситуація ніби «не закрита»: важко прийняти, що людина пішла. Ви прокидаєтесь вранці, очікуючи, що вона поруч, кличете її, звертаєтеся до неї. Ви продовжуєте говорити про неї так, ніби вона ще жива. Це може викликати різні почуття: стурбованість, хвилювання, збентеження, розгубленість або зніяковілість і оніміння. 

 Складність виконання навіть простих завдань. Людині у шоці буває складно виконувати самі прості завдання — приготування їжі, підтримку чистоти у домі, саме одягання може викликати неабиякі складності. Почуття шоку і смутку можуть ускладнити проведення бесіди, порушити зв'язність мови та мислення.

 Почуття страждання, провини чи гніву зазвичай, після раптової втрати, мозок відчайдушно шукає відповідь «чи міг би я щось зробити» та «якби я тільки». Людина може катувати себе думками на кшталт «а чи міг би я попередити цю жахливу смерть?». Це період гострих переживань і період найбільших страждань: душевна порожнеча, відчай, самотність, страх, тривога, безсилля, роздратованості, бажання усамітнитись і злість. Відчуття провини це мабуть основне переживання. Може трапиться так, що людина ніби займає «оборонну позицію»: не бажаючи говорити про втрату, сприймаючи її як програш, власну провину. 

 Але гострі відчуття не обов’язково виникають в першу мить: можлива тимчасова затримка на своїй біді, — первісні емоції можуть бути досить мляві, але це спрацьовує лише на час, згодом біль може повернутися — у вигляді тих же реакцій тіла, кошмарів і страхів, - коли людина повністю усвідомлює втрату.
У другій частині — про те, як допомогти собі впоратися зі втратою. 

Марта Пивоваренко, експертка з потреб психічного здоров'я 
На основi Employee Wellbeing Solutions Blog Archive Coping with Grief After a Sudden or Unexpected Death — Employee Wellbeing Solutions (workplaceoptions.com) та праць Хела (Генрі) Моргана.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь