A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

УПРАВЛІНЦІ В ГАЛУЗІ ОСВІТИ ПОВІДОМИЛИ ПРО ОСОБЛИВОСТІ ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ 2022 РОКУ

Дата: 04.04.2022 15:14
Кількість переглядів: 152

1 квітня 2022 року відбувся брифінг щодо цьогорічної вступної кампанії за участі Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, народних депутатів, членів Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України Сергія Бабака, Сергія Колебошина, Юлії Гришиної, генерального директора директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олега Шарова.

Спікери поінформували громадськість про те, як саме відбуватиметься вступ до закладів вищої та фахової передвищої освіти. Міністр зазначив, що воєнні дії на території нашої держави зумовили певні обмеження й умови, на які не можна не зважати під час організації вступної кампанії.

Так, цього року неможливим є проведення традиційних ЗНО, ЄВІ, ЄФВВ, з огляду на що заплановано запровадити тестування, подібні до них, а саме:

національного мультипредметного тесту (НМТ) - для вступу для здобуття вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти на всі спеціальності (бюджетні місця), на кон’юнктурні та медичні спеціальності (зокрема, контракт);
магістерського комплексного тесту (МКТ) - для вступу до магістратури на спеціальності «Право» та «Міжнародне право»;
магістерського тесту навчальної компетентності (МТНК) - для вступу до магістратури на окремі спеціальності.
Міністр також зауважив, що всі тестування відбуватимуться в комп’ютерному форматі, завдяки чому буде створено максимально безпечні умови для учасників вступної кампанії.

НМТ міститеме завдання з української мови, математики, історії України. За виконання кожної складової тесту учасник після завершення тестування отримає окремий результат. Завдання НМТ відповідатимуть змісту програм ЗНО з навчальних предметів і будуть аналогічними до використовуваних у ЗНО. Український центр оцінювання якості освіти підготує демонстраційний варіант НМТ, щоб учасники змогли ознайомитися з форматом тестування заздалегідь. Наразі зазначимо, що завдань з відкритою формою відповіді, наприклад написання власного висловлення, в НМТ не передбачено. Заплановано, що НМТ можна буде пройти і в країнах Східної Європи. Спікери брифінгу наголосили, що замість результатів НМТ можна буде використовувати результати ЗНО 2019/2021 років.

Одним із критеріїв вступу буде також мотиваційний лист, запроваджений ще у 2020 році. Він матиме різну вагу для вступників на бюджет і контракт. Так, для вступу на бюджет його буде застосовано лише для рейтингування вступників з однаковим конкурсним балом, а для вступу на контракт він може бути основою для рейтингування вступників.

Слава Україні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь