A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

В БІБЛІОТЕЦІ С.МАРТИНІВКА РОЗПОЧАВ СВОЮ РОБОТУ КІНОКЛУБ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО «DOCUDAYS UA»

Дата: 25.01.2022 09:53
Кількість переглядів: 184

Фото без опису

20 січня, в День Автономної Республіки Крим та напередодні Дня Соборності України (День, у який було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося у 1919 р.) у кіноклубі документального кіно "Docudays UA" при бібліотеці с. Мартинівка КЗ «Центр культури і дозвілля Степанецької об’єднаної громади» відбувся кінопоказ фільму "Боротьба Джамали" із закритої колекції DOCU DAYS. Для кінопоказу були запрошені учні 5-го класу Мартинівського ліцею.

«Мережа DOCU/КЛУБів» –  це всеукраїнський проєкт, який сприяє місцевому розвитку та демократичним реформам у сфері прав людини за допомогою документального кіно, а також націлений на співпрацю й розбудову спроможності місцевих органів влади та громадянського суспільства. Такі докуклуби, яких існує вже понад 400 по всій Україні, створюють можливості для  кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу, сприяти розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності, як до найвищої цінності.

Учні переглядали документальний фільм про переможницю Євробачення-2016, Джамалу. Автор і режисер – шведська журналістка Елін Йонссон. Вона наголошує: за допомогою історії створення пісні-переможниці "1944" прагнула розповісти світові про кримськотатарський народ, про депортацію 1944-го і життя людей в умовах російської окупації.

«Боротьба Джамали»: це дуже особистий і потужний портрет надзвичайно талановитої жінки, а також розповідь про її виступ на «Євробаченні», що пролив світло на історичні події та сучасну політичну ситуацію в Криму. Цей фільм – не тільки про Крим, але й про тих, хто змушений був виїхати з окупованих територій Донбасу.

Джамала народилася в Киргизії. Потім родина переїхала в Крим. Тому вона з дитинства вважає півострів своєю Батьківщиною.

Фільм розповідає про життя Джамали через призму історії кримських татар. Також у стрічку ввійшли архівні кадри. Коли у 44-му Сталін звинуватив кримських татар у зв’язку із німцями. Та депортував їх до Центральної Азії. Тоді у потягах від хвороб та голоду померли тисячі людей. Бабуся Джамали – вижила. І розповіла онуці цю історію.

Саме ця історія і стала основою для пісні Джамали “1944”. Спочатку композиція була українською, але потім її переклали англійською і татарською. Аби про історію кримських татар дізнався весь Світ. Зараз фільм “Боротьба Джамали” показують по всій Україні. В рамках фестивалю Docudays UA. Режисерка стрічки Елін Йонссон відома своїми репортажами з Чечні. І багато років бореться за права людини. До роботи над картиною долучилася і сама співачка.

Картина триває лише пів години. Але це не завадило Еліс Йонсен та Джамалі розповісти історію цілої епохи. Від депортації родини – до перемоги України на Євробаченні.

Після перегляду документального фільму було цікаве обговорення з дітьми, яке змусило задуматись кожного. При обговоренні діти висловлювали свою думку: «якщо об’єднатися, то спільними зусиллями можливо перемогти ворога».


Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь