A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

«ОСНОВНА ПОЛІТИКА ДІЯЛЬНОСТІ НАШОЇ ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ – ЦЕ ВЗАЄМОДОПОМОГА»

Дата: 12.12.2021 19:22
Кількість переглядів: 316

Фото без опису

 

Громадська організація «Канівська спілка учасників АТО «Нескорені» наступного року відзначатиме своє п’ятиріччя. І за цей період її членам вдалося зробити немало. А головне, що тут кожен на своєму місці. Насамперед вони дбають про учасників бойових дій та їхні сім’ї.    

Голова громадської організації Варлам Стуруа живе й працює в Каневі. Нині він приватний підприємець, має власне СТО та займається обслуговуванням автівок. − Я служив у десантних військах, 80 бригада ВДВ. Нас було троє із Канева. Служили ми в розвідувальній роті. Відразу після повернення додому не цікавився ні громадськими організаціями, ні їхньою діяльністю. Аби не один випадок. Їхали ми з Черкас із побратимами, у Софіївці люди перекрили дорогу. Ми побачили канівчан, підійшли дізнатися в чому справа. Голова громадської організації, який усе це організував, запропонував приєднатися. Він пояснив, що землі не дають учасникам бойових дій, а вони у такий спосіб борються за права. Як виявилося згодом, то був так званий «атовець». Справді, він був у Краматорську, охороняв штаб АТО, але не був учасником бойових дій. Коли ми дізналися, про його наміри і дії, то звичайно ж не захотіли бути членами цієї організації. Адже вони не зацікавлені в тому, щоб допомагати справді учасникам бойових дій, їхнім сім’ям, а діють лише в своїх інтересах. Ми висловили цьому голові аргументи, що така громадська організація не може функціонувати, тому згодом створили свою. Уже за пів року всі учасники бойових дій колишнього Канівського району перейшли до нас, − розповідає пан Варлам.

Нині в Канівській спілці учасників АТО «Нескорені» – 326 осіб.     − Після того, як сформувалася громадська організація, ми вирішували досить багато питань, зокрема й отримання землі учасниками АТО/ООС. Років три-чотири тому це було складно. Адже створювалися ОТГ і впроваджувалася адміністративна реформа. А ми співпрацюємо не лише з Канівською міською громадою, а й сільськими громадами колишнього району. Наприклад, знайшли землю під садівництво в Литвинецькій ТГ, звернулися до голови, вона пішла нам на зустріч. Ми оформили там 34 ділянки учасникам бойових дій під садівництво.

Найперша громада, що вирішила питання із землею для учасників АТО/ООС, була Степанецька, − розповідає пан Варлам. − Ведемо конструктивну роботу з депутатами, головами ТГ, пишемо звернення, ходимо на зустрічі. Ми не прихильники таких радикальних дій, як перекривання дороги і щось подібне. Потрібно шукати конструктив, вести діалог. Ми пішли таким шляхом і в нас вийшло, хоча це було не легко. Основна особливість Канівської спілки учасників АТО те, що її структура не така, як у більшості громадських організації. Усі рішення ухвалюють колегіально, а не лише керівник.     − Коли створювали нашу громадську організацію, не орієнтувалися на інші, адже в багатьох із них все сходиться до однієї людини – голови, який усе вирішує. У нас інакше. Колишній Канівський район нині поділений на чотири ТГ, у кожній із них є учасник бойових дій, член нашої організації, якого призначили старшим. Вони комунікують на місцях із членами організації, бачать, які проблеми є нині, й далі ми їх вирішуємо. Ці чотири людини ввійшли в правління громадської організації. Ми збираємося щодві неділі, звітуємо про роботу та вирішуємо нагальні питання, − пояснює пан Варлам. Цього року також внесли зміни до статуту й вирішили приймати до громадської організації не лише учасників бойових дій та членів їхніх сімей, а й патріотично налаштованих громадян. − Основна політика діяльності нашої громадської організації – це взаємодопомога. Чим можемо допомагаємо одне одному, і це стосується не лише глобальних питань, а й інколи побутових, − додає голова організації.  

Микола Порожній служив у 17 танковій бригаді 2 танкового батальйону два з половиною року. Нині ж працює начальником відділу введення державного реєстру виборців і є заступником голови спілки АТО. Відповідає за патріотичне виховання. − Однією з перших наших ініціатив стала пропозиція встановити пам’ятні дошки загиблим воїнам-канівчанам у центрі міста. Біля них посадили 8 туй батьки або діти воїнів у пам’ять про них. Таким чином у нас з’явилася Алея пам’яті. За нашої ініціативи у кожній школі встановили стенди «Вони захищали Україну», де зображені учасники бойових дій, які навчилися в цих школах. Крім того, ми завжди підтримували й підтримуємо сім’ї загиблих учасників АТО/ООС. Кожна з них отримує стипендію розміром 2000 грн із міського бюджету, − розповідає пан Микола. − Щороку 14 жовтня проводимо Марш учасників бойових дій у Каневі, де попереду йдуть рідні загиблих із їхніми світлинами. А 14 квітня, у день початку АТО, проводимо автопробіг та об’їжджаємо кожну могилу наших земляків, покладаємо квіти. Зараз у громадській організації уже готуються й до новорічних свят: закупили 136 подарунків для дітей учасників бойових дій, а також 8 продуктових наборів для сімей загиблих. Їх планують вручити на День святого Миколая.    

Також із нагоди 30-річчя з Дня Незалежності члени спілки, учасники бойових дій та діти загиблих бійців піднялися на найвищу вершину нашої держави – Говерлу, та встановили там прапор спілки.  

Голова громадської організації «Черкаський правозахисний центр» Тарас Щербатюк зазначає, що співпраця з Канівською спілкою учасників АТО «Нескорені» почалася власне до її створення. − До мене звернулися канівські ветерани АТО/ООС за допомогою у судових процесах із колишнім головою іншої громадської організації. Тоді відразу порадив зареєструвати їм власну громадську організацію, долучити до неї охочих учасників бойових дій та втілювати те, що планували, − розповідає пан Тарас.   За словами Щербатюка, Канівська спілка учасників АТО – є зразком, як правильно будувати роботу із органами місцевого самоврядування, і не лише ветеранським організаціям. Насамперед, вони користуються формами місцевої демократії: створили консультативно-дорадчий орган при міській раді, де збираються раз на місяць із структурними підрозділами і обговорюють нагальні питання. Досить активно використовують інструмент отримання публічної інформації, контролюють виконання програм, що пов’язані саме з ветеранами. Також за потреби пишуть звернення до міського голови. До всього підходять досить професійно і таким чином їм вдається вирішувати нагальні проблеми і мати відкритий діалог із владою.  

Громадська організація «Канівська спілка учасників АТО «Нескорені» вітає всіх із Днем Збройних сил України. Бажаємо міцного здоров’я, віри в перемогу, щастя та сімейного благополуччя!

Джерело: novadoba.com.ua

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь