A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

ЕЖЕН ДЕСЛАВ – КІНОМИТЕЦЬ І ДИПЛОМАТ: УКРАЇНСЬКИЙ ПОЧЕРК НА МАПІ СВІТУ

Дата: 09.12.2021 23:06
Кількість переглядів: 504

Фото без опису

 

Вам відоме ім’я Ежен Деслав? Гадаєте, француз? А Євген Слабченко? Насправді це одна й та сама людина. І, так, він – наш, із Канівщини. Українець, який здобув визнання за свої фільми. Свого часу закордонні кінокола називали його «першорядним режисером», «одним із найкращих кіносценаристів Європи» і «найвидатнішою особистістю сучасної кінематографії».

Слабченко/Деслав опинився на Заході як дипломат УНР, однак волею долі залишився в еміграції. Він працював у Франції, Іспанії та інших країнах, але завжди наголошував на своїй українськості. А ще був активним у громадському житті української спільноти, зокрема розбудовуючи скаутський рух («Пласт»).

08 грудня 2021 року я долучився до онлайн-зустрічі на платформі “Zoom”  «Ежен Деслав – кіномитець і дипломат: український почерк на мапі світу», з нагоди 122-ої річниці від дня його народження.

Під час події я дізнався більше про призабутого в Україні митця та дипломата, який до кінця життя не забував про Батьківщину. До цього ми в основному користувались офіційною скупою інформацією про відомого земляка, яку розміщено у Віснику Степанецької громади за грудень 2020 року. Поки що тільки в Мартинівці від 2016 року є вулиця Євгена Слабченка, а ні в Таганчі ні в Каневі цього на сталося.

Грані таланту Майстра розкрила експертка-дослідниця його творчості Ірина Матяш, Голова Правління Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин (Київ, Україна). У межах дискусії про митця-дипломата також виступив Ігор Ліховий, перший заступник Генерального директора Шевченківського національного заповідника (Канів, Україна). Саме у його промові прозвучала теза, що формування особистості людини відбувається у перші роки життя, а в Євгена Слабченка воно пройшло саме в Таганчі в містечку з багатющою історією і з козацькими традиціями, які передаються із покоління до покоління.

Від жовтня 2020 року населені пункти колишньої Таганчанської територіальної громади були приєднані до Степанецької і вже об’єднаною громадою із 21 села жителі розбудовують наново свій край пишуть вже новітній літопис в якому, я переконаний,  буде гідно вшановано Євгена Слабченка/Ежена Деслава.

Яків Прогнімак, голова ГО «Фонд розвитку «Шевченків край»,

учасник зустрічі.

 

Переглянути відеозапис трансляції з події можна у Фейсбуці:

https://www.facebook.com/MIOK.LVIV.UA/videos/267986762020615

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь