A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

ПЕРЕХІД НА ЗИМОВИЙ ЧАС 2021: КОЛИ ТА ЯК Україна ПЕРЕВЕДЕ ГОДИННИКИ

Дата: 05.10.2021 23:15
Кількість переглядів: 402

 

Цієї осені українці уже вкотре мають змінити час, відповідним чином перемістивши стрілки своїх годинників

Двічі на рік Україна традиційно переводить годинники – на літній і зимовий час. Осінь 2021 року не стане винятком і, як зазвичай, українці перейдуть на зимовий час.

Коли переводять годинники в Україні – дата

Переведенння годинника на літній або зимовий час здійснюється за постановою Кабінету Міністрів № 509 "Про порядок обчислення часу на території України" від 13 травня 1996 року. На зимовий час українці, зокрема, переходять в останню неділю жовтня.

Таким чином, цього року переведення годинників відбудеться у ніч з суботи, 30 жовтня, на неділю, 31 жовтня. А саме о 4:00 в Україні перемістять стрілки годинників на одну годину назад. Тож, можна сказати, ця ніч стане на годину довшою й можна буде більше поспати.

Чому двічі на рік крутять стрілки годинників

Вважається, що сама ідея сезонного переведення годинників бере свій початок від американського вченого, політика, публіциста і дипломата Бенджаміна Франкліна. Запропонував він це у 1784 році для більш ефективного використання денного світла.

Нині потребу переходу на літній і зимовий час пояснюють більш раціональним використанням світлого часу доби й економією електроенергії на освітлення або необхідністю синхронізації з іншими територіями.

Проте все більше країн поступово відмовляються від цієї ідеї. Водночас є приклади, коли держави скасовували переведення годинників, а потім знову поверталися до цієї практики.

Спроби скасування переведення годинників в Україні

Україна вперше почала переводити час у 1981 році разом з іншими республіками СРСР. Це було зроблено влітку, перемістивши стрілки годинників на годину вперед.

Проте в Україні були зроблені спроби скасування сезонної зміни часу. Так, у 2011 році Верховна Рада навіть проголосувала за те, щоб залишити в Україні постійним літній час. Однак частині населення це не сподобалося й годинники продовжили переводити.

В останні роки це питання знову було порушено. Восени 2020 року до Ради внесли відповідний законопроєкт. У березні 2021 року нардепи схвалили його в першому читанні, але провалили голосування у другому читанні та відправили документ на доопрацювання.

ЄС, Росія та Білорусь

ЄС також у процесі відмови від сезонного часу - у 2019 році там скасували обов'язкове для всіх країн переведення годинників, а зараз узгоджують всі питання, адже Єврокомісія побоюється економічних збитків від часового різноманіття.

Ті країни Євросоюзу, що відмовляться від постійних переходів на літній та зимовий час, востаннє переведуть годинники у жовтні 2021 року.

"Вплив на біоритм людини може бути набагато серйознішим, ніж вважалося раніше", - пояснюють у Єврокомісії.

Росія у 2011 році спробувала перейти на "постійний літній час".

Тодішній російський президент Дмитро Медведєв це пояснював турботою про здоров'я людей і тварин: "Вже не кажу про нещасних корів та інших тварин, які не розуміють переведення годинників і не розуміють, чому доярки приходять до них в інший час".

Але після численних скарг Кремль у 2014 році вирішив перевести годинники вже на "вічний зимовий час". Тож Москва зараз залишається у часовому поясі UTC+3 (тобто, у неї година різниці з зимовим часом Києва).

Водночас літній час в Україні також відповідає поясу UTC+3, тож пів року Київ живе за одним часом з Москвою. В одному часовому поясі з Росією перебуває інша сусідка України - Білорусь.

Так само як і Москва, вона в 2011 році відмовилася від переведення годинників (але до 2014 року між Мінськом та Москвою була година різниці, яка потім вона зникла).

Вплив переведення часу на людей

Перехід на зимовий, а також і на літній час – непросте випробування для людського організму. Для більшості людей воно є справжнім шоком, адже, пристосувавшись до одного режиму, одномоментно треба перелаштуватися на інший ритм.

У особливо чутливих людей воно може, зокрема, спричинити дратівливість, перепади настрою, депресію, безсоння, проблеми з концентрацією уваги. А у людей з серцево-судинними і хронічними захворюванням часто загострюються проблеми зі здоров’ям.

Як полегшити перехід на зимовий час

Перехід на зимовий час може стати менш болісним, якщо готуватися до нього заздалегідь.

Зокрема, за декілька тижнів до визначеної дати слід поступово перелаштовувати організм до іншого режиму сну: спершу йти спати на 15 хвилин пізніше, а через кожні декілька днів "зсувати" графік ще на 15 хвилин.

Крім того, медики рекомендують більше часу проводити на свіжому повітрі. Також варто перейти на здоровий раціон харчування. Йдеться, зокрема, про те, щоб припинити навантажувати організм алкоголем і шкідливою їжею, а натомість пити багато рідини.

Звичайно ж, потрібно добре висипатися. Щоб повноцінно відпочити, доросла людина має спати щонайменше 7-9 годин, а діти – 9-10 годин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь