A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

КАНІВСЬКЕ БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ ІНФОРМУЄ:

Дата: 23.09.2021 08:38
Кількість переглядів: 284

Фото без опису

Канівське бюро правової допомоги інформує:

Щодо порядку стягнення заборгованості по сплаті орендної плати

Якщо Ви є власником земельної ділянки с/г призначення, яка перебуває в оренді а орендар має перед Вами заборгованість і на прохання виплатити борг не реагує, повідомляємо наступне.

Статтею 13 Закону України "Про оренду землі" (далі — Закон) визначено, що договір оренди землі – це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно статті 21 Закону орендна плата за землю – це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Статтею 24 Закону визначено, що орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати. Відповідно до статті 32 Закону на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору. Таким чином, у разі систематичного (два і більше) невиконання орендарем умов договору оренди належної Вам земельної ділянки, зокрема не виплати орендної плати, Ви маєте право звернутись до суду з позовом про розірвання договору та стягнення заборгованості за вказаним договором.

Цивільним процесуальним кодексом України визначено, позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи. Позовна заява серед іншого повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги та зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Отже, звертаючись до суду на підтвердження позовних вимог Вам необхідно надати докази систематичного невиконання орендарем зобов’язання по сплаті орендної плати.

Такими доказами можуть бути заяви направлені Вами орендарю з вимогою виплатити заборгованість по орендній платі за останні 2 і більше років та отримані відповіді (у разі наявності). Також підтвердженням даного факту може бути довідка з Державної фіскальної служби про доходи за вказані роки де буде відсутня інформація про доходи від підприємства орендаря. Крім того, разом з позовною заявою подаються копії документів, що підтверджують право власності на земельну ділянку (свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку) та договору оренди тощо.

Додатково роз'яснюємо, що випадку необхідності отримати безоплатну вторинну правову допомогу, що представляє складання процесуальних документів та представництва інтересів особи в суді, працівниками Канівського бюро правової допомоги Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Канів, вул. Шевченка 6 (приміщення ощадбанку, 2-й поверх), або за тел.: (04736) 3-69-62) буде роз'яснено порядок отримання такої допомоги, спираючись на вимоги Закону України “Про безоплатну правову допомогу”.

 

 

 

З повагою

Головний спеціаліст відділу

«Канівське бюро правової допомоги»

Золотоніського місцевого центру з надання БВПД                                            І.В.Танана


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь