A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

ВЖЕ 10 РОКІВ «КУМОНЬКИ» СПІВАЮТЬ НА ОБЖИНКАХ

Дата: 17.08.2021 15:12
Кількість переглядів: 1021

Фото без опису

Чи знаєте ви чим пахне хліб?

Він пахне полем, річкою, небом,

росою, прохолодним вітерцем,

свіжою вранішньою зорею.

 

Напруженою порою хліборобського сезону в Україні завжди були жнива, які відбувалися наприкінці літа. Серед багатьох місяців, серпню належить особлива роль.

Одна річ виростити врожай, а інша – вчасно зібрати збіжжя. Не випадково в народі казали: «Один серпневий день рік годує». Тому хлібороби відкладали всі нагальні справи й намагалися зосередити зусилля лише на жнивах.

13 серпня 2021 року, в селі Павлівка відбулось аж два святкування: обжинки та ювілей місцевого аматорського колективу «Кумоньки», де підвели підсумки роботи аграріїв  ТОВ «Мир-Сем» та славили працю хліборобів, адже це своєрідний вінець хліборобської праці, найбільша радість, коли хлібороби бачать результат своєї праці. У всі часи старовинний звичай проводити так звані «обжинки» за повір'ями забезпечував майбутній багатий урожай. Цьогоріч дійство було цікавим не лише для сільгоспвиробників, але й для численних гостей, які відвідали свято, адже вони змогли побачити в цей день безліч цікавих дійств: нагородження найкращих хліборобів, фольклорні обряди, пов’язані с давньослов’янськими традиціями святкування, гарні танці та почути народні пісні. Біля приміщення Сільського клубу  лунала урочиста  музика, додаючи всім святкового настрою, тому, що саме в селах пісні і до цього часу співають на святах, на роботі, на весіллі, при будь яких подіях, що відбуваються. Завдяки українській пісні та дотриманню старшим поколінням споконвічних обрядів та ритуалів до нашого покоління і дійшла традиція святкувати це свято, яке ми пам’ятаємо ще з нашого дитинства.

А Павлівські аматори  підготували святковий тематичний концерт для учасників цього свята та проїхалися «ювілейним експресом» спогадів про життя свого творчого колективу та отримали від громади гарні подарунки до ювілею, які їм вручила від імені сільського голови Олександра Яременка Наталія Вовчинська, секретар Степанецької сільської ради.

Валентина Іванівна Балинська, директор ТОВ «Мир–Сем» теж вшанувала талант «Кумоньок»  грошовою винагородою та цінними подарунками, тому, що вона теж брала безпосередню участь у народженні цього колективу, підтримуючи фінансово всі їхні починання.

До численних привітань та побажань доєднався Леонід Дука – староста Павлівського старостинського округу.

Та найбільшою урочистістю цієї події була у пишному короваї з борошна нового врожаю, у великому снопі з червоною калиною і чорнобривцями, які за традицією вручили господарям свята. Ті в свою чергу привітали всіх своїх працівників та нагородили цінними подарунками.

До пізнього вечора святкували за щедро накритими столами, згадуючи гарячі жнивні дні і веселилися, танцювали і співали. А на закінчення святкового концерту під мелодію пісні, усіх учасників урочистостей частували запашним   короваєм.

Всі ми знаємо, що коровай землі й неба на нашому столі – це важка й виснажлива праця хлібороба! Ми низько вклоняємося їх подвигу та бажаємо всім аграріям, які працюють на території Степанецької громади, аби ніколи не переводились добрі господарі, які розбудовують село, прославляють землю працею та гарною піснею. Слова щирої вдячності всім вам, шановні хлібороби, за те, що своєю щоденною працею робите все для того, аби земля родила, аби колосилися лани, аби ми мали хліб на столі. Тож, велика вам шана і низький уклін.

І, як кажуть у народі, хай  буде хліб і до хліба на столі.

 


Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь