A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

«ГОЛОС ГРОМАД МАЄ БУТИ ПОТУЖНИМ!» - ВІДБУВСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ З’ЇЗД ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД

Дата: 09.07.2021 10:54
Кількість переглядів: 325

 

7 липня 2021 року, під гаслом «Голос громад має бути потужним», відбувся Всеукраїнський З’їзд територіальних громад. День був сповнений сильною позитивною енергетикою – сотні голів громад, серед яких був і голова Степанецької ТГ Олександр Яременко, народних депутатів, посадовців центральних органів державної влади,  представників міжнародних організацій та проектів технічної допомоги, експертів чи не вперше у постковідний час зібралися разом, в одній залі, по-справжньому. Європейські колеги зазначили, що Всеукраїнський З’їзд тергромад, організований Асоціацією ОТГ, є першим у Європі заходом такого масштабу, що відбувся офлайн у період після початку пандемії коронавірусу.

«Вперше після виборів у жовтні 2020 року ми маємо можливість зустрітися і поговорити про наші проблемні питання, про наші здобутки, перемоги, поділитися досвідом в режимі офлайн. Мені приємно, що на сьогодні Всеукраїнська Асоціація є майданчиком, на якому спілкуються всі: центральні органи виконавчої влади, представники місцевого самоврядування, експерти, міжнародні партнери. Я впевнений, що процеси, які сьогодні проходять, дадуть свої результати з часом. Адже сьогодні Асоціація активно залучається до Конституційного процесу, в діалозі народжуються ефективні якісні рішення, а з сильних громад стане сильною Україна. Для мене повний зал свідчить про те, що давно назріла потреба зустрічатися, спілкуватися і говорити», – Олександр Корінний, голова Всеукраїнської Асоціації ОТГ, голова Новоукраїнської територіальної громади.

«Громади пройшли достатньо складний шлях, але результат на лице – ми бачимо вас всіх тут. Добре, що є Асоціація, ми маємо змогу обговорити проблемні питання, знайти рішення і рухатись далі. Впевнений, що кожен присутній на сьогоднішньому безперечно історичному заході розуміє, що децентралізація знаходиться на найвідповідальнішому етапі. Від ухвалених Верховною Радою виважених рішень, підтриманих вами, як представниками місцевого самоврядування, залежить успішне завершення реформи», – Андрій Клочко, Голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

«Хочу привітати Україну із продовженням проведення важливого процесу децентралізації. Протягом останнього року відбулися важливі та серйозні зміни – це об’єднання громад і утворення нових одиниць місцевого самоврядування, проведення нових місцевих виборів. Шведська Асоціація САЛАР продовжуватиме підтримку процесу децентралізації в Україні, ми і надалі підтримуватимемо з партнерами Асоціацію ОТГ. Я хочу наголосити на важливості консультативного діалогу між місцевим самоврядуванням і різними органами виконавчої влади і Парламентом», – Андерш Кнаппе, президент Шведської асоціації місцевих влад і регіонів (SKR), голова Ради Європейських Муніципалітетів та Регіонів (CEMR).

 

«Радий, що ви маєте можливість зустрічатися в залі, а не просто онлайн. Асоціація громад є необхідною, адже служить голосом перед державними органами, перед законодавцями на національному рівні задля кращого розуміння останніми чим живуть, цікавляться громади – це важлива місія. Крім того, Асоціація може служити гарним майданчиком для обміну досвідом», – Брайан Кемпл, керівник Програми USAID, Global Communities

«Сьогодні в залі присутні саме ті, хто знають, що децентралізація – тримала подорож, що потрібує активної участі та постійного коригування курсу. Проте на цьому шляху є ті, хто готовий надати допомогу. В тому числі – це і нещодавно розпочата програма «ГОВЕРЛА». На рівні асоціацій ми визначили потребу посилити потребу структури управління, визначення сфер фахового досвіду, розбудови спроможності, навчання і розвиток навичок представників місцевого самоврядуванні і рад. На рівні органів місцевого самоврядування ми надаватимемо допомогу у сфері фінансової децентралізації, механізмів міжмуніципального співробітництва і також – інструменти відстоювання прав», – Габріель Абрагам, директор проекту «ГОВЕРЛА» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

«Сектор місцевого самоврядування є одним з основних пріоритетів, визначених нашою організацією. Адже місцеве самоврядування створює підвалини для демократичного суспільства. Неймовірно важливо, що є такі відкриті та прозорі платформи, важко переоцінити власне асоціювання місцевого самоврядування. Вірю, що на Зборах ви напрацюєте ефективні рішення, адже місцеве самоврядування – це новатори та експериментатори», – Ольга Шевчук, керівниця Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

«У рамках трьох ініціатив, які ми підтримали протягом 2018-2019 років, Асоціація ОТГ допомогла громадам розробити 13 стратегій місцевого розвитку, а також – провести навчання для 355 юристів органів місцевого самоврядування, таким чином, підсиливши їх спроможність вістоювати права та інтереси ОМС. Я пам’ятаю швидкі результати першої ініціативи, коли рішення щодо об’єднання 23 громад оскаржувалися в судах. Завдяки кваліфікованим юристам Асоціації всі ці судові позови були ухвалені на користь громад. Згодом ці практики стали прикладом для наслідування іншими. Ми раді продовжити нашу співпрацю і, найближчим часом, розпочати нову спільну ініціативу з розбудови спроможності старост», – Андрей Хорват, заступник директора Програми «U-LEAD з Європою».

«Реформа місцевого самоврядування знаходиться на вирішальному етапі. Після виборів у 2020 році з’явилися сотні нових громад, які потребують не лише експертної та фінансової підтримки з боку держави, а й чіткого розмежування повноважень. Ця проблема гостро стоїть у сфері освіти, в якій працює наш Проект. І власне ця реформа потребує не лише мільярдних субвенцій з боку держави, а ще й налагодження ефективної системи управління, в сфері освіти зокрема. Наш проект сьогодні впроваджує спільно з Асоціацією ОТГ великий експертно-дорадчий проект «Освіта в нових громадах. Від А до Я», до якого долучено понад 1200 громад. Ми чітко бачимо, що розвиток спроможності громад залежить від чіткого розмежування повноважень на регіональному та субрегіональному рівнях», – Валентина Полторак, менеджерка швейцарсько-українського проекту «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» DECIDE.

«Сьогоднішній захід – перше таке велике зібрання, що проводиться в Європі, з часів початку пандемії. Запрошую вас користуватися можливостями обміну досвідом на всесвітньому рівні, який надає ІСМА», – Пітер Агх, Міжнародна асоціація управління містами та округами, ІСМА.

Після блоку вітальних слів планом Всеукраїнського З’їзду передбачено панельні дискусії. Тему Конституційного закріплення результатів реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади розкрив Олександр Корнієнко, Народний депутат України, Голова підкомітету з питань організації державної влади, державної служби в органах місцевого самоврядування, державних символів та нагород комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Наталія Алюшина, Голова Національно Агентства з питань державної служби, говорила про нормативно-правове забезпечення реалізації нового етапу реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Наступну панельну дискусію присвятили викликам забезпечення спроможності територіальних громад та якісного надання послуг мешканцям громад. А також – підходам до розмежування повноважень та їх ресурсному забезпеченню. Енергійний діалог розвили Ірина Микичак (заступниця Міністра охорони здоров’я України), Олександр Корень (директор департаменту політики міжбюджетних відносин та місцевих бюджетів Міністерства фінансів України), Павло Козирєв (голова ВГО «Асоціація малих міст України»), Ігор Гнатуша (голова Комиш-Зорянської ТГ), Юрій Бова (голова Тростянецької ТГ), Веніамін Сітов (голова Мереф’янської ТГ), Алла Бондар (заступниця Голови Державної служби якості освіти України), Наталя Байтемірова (експертка проекту DECIDE), Сергій Яцковський (експерт з питань місцевого самоврядування проекту DECIDE).

Ми вдячні спікерам за їх час, лаконічні влучні виступи і ще більше – за живу дискусію між собою, в рамках панелі та із кожним бажаючим учасником чи учасницею в залі.

Знаковим моментом Всеукраїнського З’їзду територіальних громад стало обговорення та затвердження Резолюції.

 

Друга частина Заходу – Загальні Збори (З’їзд делегатів) Всеукраїнської Асоціації ОТГ. Крім членів Асоціації, всі бажаючі мали змогу бути присутніми, заслухати звіт голови ВАОТГ та платформ. Цікавим фінішем Всеукраїнського З’їзду стало таємне голосування – вибори голів всіх платформ Всеукраїнської Асоціації ОТГ.

Сподіваємося, що такий потужний голос громад був почутий сьогодні і ми рухаємося далі! Успішні разом!

Детально: https://www.hromady.org/%d0%b3%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%81-%d0%b3%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%b4-%d0%bc%d0%b0%d1%94-%d0%b1%d1%83%d1%82%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%82%d1%83%d0%b6%d0%bd%d0%b8%d0%bc-%d0%b2%d1%96%d0%b4%d0%b1/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь