Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Запущено спільний з Мінсоцполітики проєкт для нечуючих «Почуй мене»

Дата: 15.03.2021 15:32
Кількість переглядів: 476

Фото без опису

Громадська організація «Громадських рух «Соціальна єдність» та Міністерство соціальної політики України презентували спільний соціальний проєкт «Почуй мене», який покликаний полегшити комунікацію нечуючих людей з органами державної влади та сприятиме їх соціальній інтеграції.

Ця важлива для спільноти нечуючих подія відбулася за підтримки Міністра соцполітики Марини Лазебної та ініціатора проєкту – Першою леді Олени Зеленської.

За словами Олени Зеленської, «зроблена велика робота, помітна синергія органів влади і громадських організацій. Сьогодні я впевнилася, що рух безбар’єрності дійсно існує і сподіваюся, що цей сервіс для людей буде зручним у користуванні».

Наше завдання – забезпечити, щоб кожна людина було почута та мала всі можливості для активної участі у суспільному житті та власної реалізації», – зазначила Міністр соціальної політики України Марина Лазебна.

Ідея проєкту “Почуй мене”

Проєкт «Почуй мене» буде надавати послугу перекладача жестової мови в онлайн-режимі під час звернень нечуючих громадян до Міністерства соціальної політики через «Гарячу лінію» 15-39.

Унікальність проєкту полягає у тому, що заявники зможуть отримувати адаптовані пояснення до офіційної відповіді у вигляді відеолиста, записаного сурдоперекладачем. Враховуючи те, що більшість нечуючих мають проблеми зі сприйняттям текстів, новий сервіс значно спростить та полегшить процес комунікації при отриманні нечуючим будь-яких державних послуг.

Досі такого не було реалізовано в жодній державній установі та є безпрецедентним кроком до забезпечення безбар’єрності в Україні.

 

З боку «Громадського руху «Соціальна єдність» проєкт «Почуй мене» презентували Євген Охріменко, голова громадської організації, та секретар – Антон Гулідін.

«Як соціально-відповідальна людина я приділяю весь свій час тому, щоб подолати існуючі перепони між чуючими та нечуючими українцями. Адже людям з порушенням слуху потрібна допомога – підкреслив у своїй промові Євген Охріменко. – Та як колишній підприємець, я з великою повагою ставлюся та соціального бізнесу. Одним з вдалих прикладів соціального бізнесу є компанія, яка створює IT-продукти для людей з порушенням слуху. Її засновник та директор – розробник програмного забезпечення, який чує всього на 5%. Він та його команда створюють додатки, які надають можливість користуватися послугами перекладачів жестової мови у режимі онлайн 24/7. Саме такі бізнеси, які вирішують гостросоціальні проблеми, ми, як громадська організація, хочемо і будемо підтримувати».

Партнери проєкту “Почуй мене”

Засновник компанії «Технології для людей» – Віталій Потапчук, який також був присутній на зустрічі, наочно продемонстрував весь процес взаємодії нечуючого з оператором «Гарячої лінії».

За його словами, в рамках реалізації проєкту передбачається супровід звернень нечуючих людей на урядову «Гарячу лінію» перекладачами жестової мови. Для цього, в центрі обробки звернень буде встановлено спеціальне обладнання. У разі необхідності оператор «Гарячої лінії» зможе викликати сурдоперекладача в онлайн-режимі та якісно надати допомогу нечуючому.

 

«Ми розуміємо, що попереду дуже багато роботи і кожного дня задаємо собі питання: що ще ми можемо зробити, щоб завтра Україна мала ще менше бар’єрів для нечуючих?

Ми готуємо велику кількість проєктів та програм на 2021 рік, які направлені на освіту, просвітництво, працевлаштування людей з порушенням слуху. Тому зараз для нас дуже важлива підтримка та допомога, адже я впевнений, Україні без бар’єрів – бути, а передумовою для цього має бути командна робота», – зазначив Антон Гулідін, секретар громадської організації.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь