Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Учні Степанецького ліцею - активні учасники Всеукраїнської краєзнавчої акції «Українська революція: 100 років надії і боротьби»

Дата: 20.01.2021 08:54
Кількість переглядів: 528

Фото без опису

З метою громадянського виховання дітей та молоді на засадах історичної правди про боротьбу українського народу за державну незалежність, сприяння збереженню історичної пам’яті, удосконалення змісту, форм краєзнавчо-дослідницької роботи Міністерство освіти і науки України, починаючи із 2018 року, проводить Всеукраїнську  краєзнавчу акцію учнівської молоді  «Українська революція: 100 років надії і боротьби» (далі-Акція). У цьому навчальному році учнівські та педагогічні колективи закладів  загальної  середньої  освіти  Степанецької  ОТГ взяли у Акції участь. Вивчаючи події, факти, наслідки та здобутки Української революції 1917-1921 років, школярі досліджували діяльність політичних, військових, громадських лідерів у боротьбі за державну незалежність України, аналізували перемоги і поразки. Активними учасниками Акції стали юні дослідники Степанецького ліцею, які під керівництвом  вчительки історії Світлани Анатоліївни Заїки вивчали діяльність історичних постатей Української революції, а також земляків - учасників революційних перетворень, які своїми діями і прагненнями прославили рідний край і Україну. Велику увагу приділили також вивченню  подій Української революції на Канівщині,  внеску у національно-визвольну боротьбу уродженців села Степанці  Кучера Оникія Тимофійовича та Голуба Семена Івановича, які виборювали незалежність Української держави у складі армії Української Народної Республіки. У ході досліджень юні краєзнавці Степанецького ліцею прийшли до висновку,  що постать нашого земляка Семена Голуба є доволі цікавою для  істориків та краєзнавців. Але велика віддаленість у часі тих подій, окремі розбіжності в біографії потребують додаткового вивчення та уточнення. З ініціативи та за фінансової підтримки благодійного фонду «Героїка», з яким налагоджена співпраця Степанецького ліцею, було виготовлено пам’ятну дошку нашому землякові  – Оникію Кучеру. Результатом пошуків та досліджень, опрацювань історичної літератури, інтернет-джерел стали  краєзнавчо-дослідницькі роботи:

«Канівщина  у  добу Української  революції  1917-1921 років», (підготували юні дослідники - учні 8 та 9 класів, керівник Заїка С.А);

«Історія України в постатях наших земляків»  (підготували учні  11 класу, члени гуртка «Краєзнавець», Ткаченко Олександр та  Лагодіч Вікторія, керівник Заїка С.А.).

Роботи  направлені в Черкаський обласний центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді на І етап Акції як кращі краєзнавчо-дослідницькі роботи з напряму «Українська революція - доба національного державотворення». Юні дослідники  Степанецького ліцею та їх керівник - вчителька історії Заїка С.А. висловлюють подяку Бараннику Володимиру Васильовичу, вчителю Драбівецького навчально-виховного комплексу Золотоніської  районної ради, колишньому вчителю  історії  Литвинецької  школи Канівського району, Лауреату Премії Верховної Ради України, за надані краєзнавчі матеріали періоду Української революції 1917-1921років.

Нагадаємо,  що  Українська революція 1917–1921 років розпочалася в умовах революційних потрясінь, які охопили Російську імперію у березні 1917-го. Ключовим її рушієм був український народ і його політична еліта. Національно-визвольні змагання 1917-1921 років, або Українська революція, є й залишиться героїчною сторінкою історії нашого народу. Під час революційних подій 1917-1921 років земля Черкащини була одним із регіонів розгортання боротьби за відновлення української державності. Героїчна діяльність борців за незалежність є надзвичайно актуальною темою в умовах сучасності.  Проте за радянського  часу  про об’єктивне висвітлення вказаного періоду вітчизняної історії не могло бути й мови. Внаслідок тривалої і кривавої війни із зовнішніми агресорами українцям не вдалося у 1917–1921 роках зберегти завоювання революції, проте тогочасна боротьба надихала наступні покоління борців, що привело до проголошення незалежності України у 1991 році.

 

За матеріалами Інформаційно-методичного центру

 

Фото без опису

На фото: Меморіальна дошка Кучеру Оникію Тимофійовичу, передана благодійним фондом «Героїка»

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь