A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

СТЕПАНЕЦЬКА ГРОМАДА СТАЛА БАГАТШОЮ НА ЧОТИРИ СЕЛА

Дата: 28.10.2020 16:29
Кількість переглядів: 2420

Фото без опису

Починаючи з 25 жовтня до складу Степанецької ОТГ увійшла Таганчанська громада. Тож щиро вітаємо жителів сіл Таганча, Поташня, Мельники і Голяки з новим етапом у їхньому житті!

Отже, тепер Степанецька ОТГ нараховує 21 населений пункт та 7016 жителів. Також за рахунок приєднання розширюється мережа закладів освіти, культури, охорони здоров’я. А саме - додається Таганчанські ліцей і дитячий садок «Ромашка», початкова школа в Мельниках, будинки культури в Таганчі, Мельниках, сільський клуб в Поташні, художній колектив «Джерело», два ФАПи і поліклініка.

Звертаючись до історичних даних, можна дізнатися, що Таганча — прадавнє село, розкидане по пагорбах та підгір'ях. Свого часу воно славилося як промислове містечко з прогресивними ідеями та новими технологіями. Так, у 1806 році власником села Юзефом Понятовським тут було засновано першу в Україні суконну фабрику, якій у 1876 році у Лондоні було присуджено золоту медаль за якість тканин.

Розвивалася на цих теренах й інша промисловість - цукрові заводи, цегельні та лісопильні. В ХХ столітті за радянської доби в Таганчі була виправна колонія де працював дослідно-експериментальний завод.

 Схожа історія і Мельників і Голяків. В кінці 17-го, на початку 18 століття навколишні ліси були вподобані першими мешканцями, що оселились у Монаховому проваллі, що неподалік села Мельники і заснували ще одне село. Існує багато легенд серед старожилів, у яких говориться, що колись ці навколишні ліси були добрим сховищем для гуляків (вільних людей), які брали участь у гайдамаччині, та начебто від них і пішла назва села Голяки.

До речі, детально про історію цього краю можна прочитати у книзі "Таганчанський лексикон" авторства місцевого подружжя Василя й Антоніни Дорошенків.

Тому ще раз вітаємо жителів Таганчі, Поташні, Мельників та Голяків у складі Степанецької громади!  У своїй стрічці ми з радістю будемо розповідати про важливі події у ваших селах.

 

А також запрошуємо вас активно долучатися до вайбер-спільноти Степанецької ОТГ та запрошувати сюди своїх односельців. Для цього потрібно лише відправити їм посилання?? https://invite.viber.com/?g2=AQBHttLlJiV1Wkundmqyan41UcoVcN1lrZR%2BaSE8ughNyEFm%2Bqc%2B%2BAkNaJh0rXdj


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь