A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПОВІДОМЛЯЄ

Дата: 22.06.2020 09:38
Кількість переглядів: 356

Фото без опису

Робота з Програмним РРО

Головне управління ДПС у Черкаській області продовжує розяснювальну роботу щодо нових правил застосування РРО у 2020 році.

Звертаємо увагу, що Законом України від 17 березня 2020 року  № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID – 19)» відтерміновано:

з 19.04.2020 до 01.08.2020 – можливість застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій і збільшення розміру штрафних (фінансових) санкцій;

з 01.10.2020 до 01.01.2021 – запровадження механізму «Кешбек» та обов’язок застосування РРО фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку другої та третьої груп, які провадять ризикові види діяльності;

з 01.01.2021 до 01.04.2021 – обов’язок застосування РРО усіма фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку другої та третьої груп. 

Нагадуємо, що Законами України від 20 вересня 2019 року №128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» (далі – Закон №128 -IX) та №129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» (далі – Закон №129 -IX) запроваджується низка новацій у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі РРО).

Платники зможуть використовувати  програмні РРО. Податкова  надасть безкоштовне рішення, яким можна буде користуватися в частині фіскалізації торговельних операцій.

Зупинимось на темі щодо роботи Програмного РРО.

Відповідно до статті 5 Закону №128-IX у разі виходу з ладу РРО та здійснення його ремонту або у разі тимчасового, але не більше 7 робочих днів, відключення електроенергії проведення розрахункових операцій на цей період здійснюється з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного реєстратора розрахункових операцій. На період виходу з ладу програмного реєстратора розрахункових операцій проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту усунення несправностей.

Також для програмних РРО передбачено можливість застосування режиму офлайн.

На період відсутності зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером контролюючого органу проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин, із створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу.

Суб’єкт господарювання може використовувати фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, не більше 168 годин протягом календарного місяця.

Порядок визначення діапазону, видачі, резервування, використання фіскальних номерів, що присвоюються електронним розрахунковим документам під час роботи програмного реєстратора розрахункових операцій в режимі офлайн, встановлюється фіскальним сервером контролюючого органу.

Контролюючий орган на запит покупця через Електронний кабінет, що функціонує відповідно до статті 421 Податкового кодексу України, щодо перевірки справжності та достовірності розрахункового документа надає інформацію про суб’єкта господарювання, господарську одиницю та зарезервований фіскальний номер розрахункового документа.

Використання програмного реєстратора розрахункових операцій у період відсутності зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером контролюючого органу без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, забороняється.

Протягом години після встановлення зв’язку із фіскальним сервером контролюючого органу здійснюється передача копій створених програмним реєстратором розрахункових операцій розрахункових документів з присвоєними їм у режимі офлайн фіскальними номерами до фіскального сервера контролюючого органу. Такі розрахункові документи мають бути передані до моменту передачі електронного фіскального звіту, електронного фіскального звітного чека за день, коли були сформовані такі розрахункові документи.

Такі розрахункові документи мають зберігатися програмним реєстратором розрахункових операцій до моменту отримання від контролюючого органу підтвердження про доставку розрахункових документів.

 

Посилання на Закон №128-IX https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/128-20

Посилання на Закон №129-IX https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/129-20

Посилання на Закон №533- IX: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/533-IX

 

Останній місяць деклараційної кампанії – 2020

 

Начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Черкаській області Микола Кислинський розповів про результати кампанії декларування доходів за п’ять місяців 2020 року.

Так, протягом січня - травня 2020 року жителі Черкаської області подали 16 683  декларацій про доходи, отримані у 2019 році.

Микола Кислинський зазначив, що громадяни задекларували 753,0 млн грн доходів, з яких нараховано 33,4 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 4,2 млн грн військового збору. Задекларували доходи, що перевищили 1 млн грн, вже 66 осіб. Загальна сума, задекларованих дохів від мільйонерів становить у сумі понад 170,0 млн гривень. З їх числа – 30 жителів обласного центру, по 6 з Умані та Канева, 5 із Сміли та району, 4 із Монастирищенського району, по 2 – з Черкаського, Золотоніського,  Шполянського та Христинівського районів, по одному - Ватутіно, Драбівського, Жашківського, Корсунь – Шевченківського, Лисянського, Чорнобаївського, Чигиринського районів.

Також, нагадав про право на нарахування податкової знижки за наслідками звітного року. При цьому зазначив, що за п’ять місяців 2020 року до повернення на розрахункові рахунки платників задекларовано 6,1 млн грн  податку на доходи фізичних осіб, з яких вже повернуто 5,0 млн гривень.

Акцентував увагу, що 30 червня 2020 року – граничний термін подання декларації про доходи за 2019 рік для громадян, які зобов’язані декларувати доходи та осіб, що провадять незалежну професійну діяльність та до 01 жовтня 2020 року – граничний термін сплати такими декларантами визначених у декларації податку і збору.

Микола Кислинський звернув увагу громадян щодо можливості подання декларацій засобами електронного зв’язку, зокрема Електронним кабінетом, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, або через офіційний вебпортал ДПС.

Також, можна переглянути відеоурок як заповнити декларацію про майновий стан і доходи за посиланнями:

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/5977.html

https://www.youtube.com/watch?v=YOhECvfE0Z4

https://www.facebook.com/107383900636180/videos/1407838859418903/

 

Граничні строки сплати у 2020 році податкових зобов’язань,

визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи

 

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує, громадянам Черкащини, що 30 червня 2020 року останній день подання декларації про майновий стан і доходи за звітний (податковий) 2019 рік.

  • Податкові зобов’язання, громадяни та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність сплачують до 1 жовтня 2020 року.

Платник податку – фізична особа зобов’язаний подати декларацію, визначити та сплатити податкові зобов’язання за кодами бюджетної класифікації:

«11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;

«11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

Платники податку – фізичні особи, які відповідно до розділу IV Кодексу зобов’язані сплатити податок, але звільнені від подання декларації (при нотаріальному посвідченні договорів та/або при видачі свідоцтв про право на спадщину тощо) сплачують по коду платежу:

«11010501» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами, які не підлягають обов’язковому декларуванню»;

«11011000» – «військовий збір».

 

Перелік рахунків, розміщено на субсайті ГУ ДПС у Черкаській області офіційного вебпорталу ДПС у рубриці «Бюджетні рахунки» https://ck.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/

 

 

 

 

Червень 2020 року - останній місяць деклараційної кампанії – 2020

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує громадянам Черкащини, що 30 червня 2020 року останній день подання декларації про майновий стан і доходи за звітний (податковий) 2019 рік.

  • зобов’язання, громадяни та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність сплачують до 1 жовтня 2020 року.

Також наголошуємо, що обов’язкове подання  податкової декларації виникає при отриманні протягом 2019 року доходів: 

– від провадження господарської діяльності, отриманих фізичними особами – підприємцями на загальній системі;

– від провадження незалежної професійної діяльності;

– від особи, яка не є податковим агентом, крім випадків прямо передбачених Податковим кодексом України;

– від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування);

– у вигляді частини доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями ст.ст. 172 - 173 Податкового кодексу України;

– від операцій з інвестиційними активами;

– у вигляді іноземних доходів;

– від успадкування чи отримання в дарунок коштів, майна, майнових або немайнових прав від осіб, які не є членами сім'ї першого та другого ступеня споріднення;

від відчуження рухомого за ухвалою суду, згідно з якою прийнято рішення про зміну власника та перехід права власності на рухоме майно;

від відчуження нерухомого за рішенням суду про зміну власника та перехід права власності на нерухоме майно;

– у вигляді основної суми боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року. У 2019 – 1043,25 грн. (місячний прожитковий мінімум, діючий для працездатної особи станом на 1 січня 2019 року – 1 921 грн.);

у вигляді суми заборгованості, за якою минув строк позовної давності у сумі, що перевищує 50 відсотків місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи станом на 1 січня звітного податкового року. У 2019  – 960,50 грн. (місячний прожитковий мінімум, діючий для працездатної особи станом на 1 січня 2019 року – 1 921 грн.);

у вигляді благодійної допомоги у сумі, що перевищує 500 розмірів мінімальної заробітної плати. У 2019 – 2 086 500,00 грн.;

у вигляді цільової благодійної допомоги, не використаної та не поверненої благодійнику в строки, визначені законодавством;

у вигляді нецільової благодійної допомоги, якщо загальна сума такої допомоги перевищує у 2019 році 2690 грн.;

від продажу власної продукції тваринництва, якщо їх сума сукупно за рік перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. У 2019 – 208 650 грн.;

від продажу власної сільськогосподарської продукції у разі якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 га;

суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) відповідно до умов цивільно-правового договору при отриманні зазначених доходів від фізичних осіб - платників єдиного податку четвертої групи;

з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи, що отримуються іноземцем, який у звітному (податковому) році набув статусу резидента України;

інші доходи, крім зазначених у статті 165 Кодексу.

Додатково: мінімальна заробітна плата, встановлена на 1 січня 2019 року – 4 173 грн.;  місячний прожитковий мінімум, діючий для працездатної особи станом на 1 січня 2019 року – 1 921 гривень.

 

 

Врегульовано порядок сплати податків

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що 23 травня 2020 р. набув чинності Закон України від 16 січня 2020 р № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей в податковому законодавстві» (далі - Закон № 466).

Так, Законом № 466 підпункт 57.1 статті 57 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) доповнено новим абзацем, який  передбачає, якщо граничний строк сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов’язання вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Також, врегульовано підпункт 57.3 статті 57 Кодексу, так, сплачувати донараховані органом ДПС податкові зобов’язання, платник податків повинен протягом 10 робочих днів з моменту отримання ППР (було – «календарних»).

Посилання на Закон України №466-ІХ:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/466-20

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь