A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Канівське бюро правової допомоги інформує:

Дата: 28.05.2020 11:04
Кількість переглядів: 357

«Земельні паї: право власності слід оформити до 2025 року!»

 

Відповідно до статті 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», до 1 січня 2025 року всі власники незатребуваної земельної ділянки (паю) або їхні прямі спадкоємці повинні оформити право власності на земельну ділянку.

Якщо цю вимогу не буде виконано, вважатиметься, що такі власники ділянок автоматично відмовилися від землі.

Після 1 січня 2025 року незатребувані ділянки будуть визнані безхазяйними. Їх передадуть у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані.

1 січня 2019 року набрав чинності Закон «Про внесення змін у деякі законодавчі актиУкраїни щодо вирішення питання колективної власності на землю, вдосконалення правил землекористування в масивах земель сільськогосподарського призначення, унеможливлення рейдерства і стимулювання зрошення в Україні».

Цим Законом передбачено наступне:

– запровадити права орендарів на обмін земельними ділянками без згоди орендодавця (за умови їхньої приблизної рівнозначності й дотримання встановлених умов);

– становлення першочергового права на оренду земельних ділянок одного масиву (отже великі сільськогосподарські підприємства зможуть відразу отримувати значні площі землі в одній місцевості, а не набирати земельні ділянки для оренди в роздріб);

– закріпити поняття «незатребувані земельна частка (пай)», в який зараховуються всі земельні частки (паї), власникам на які було видано свідоцтва (сертифікати), але не були виділені в натурі (на місцевості), відповідно до нового законодавства.

Разом із цими нововведеннями почали діяти й нові правила. Тепер потенційні власники паїв, які відкладають оформлення документів на землю, можуть бути позбавлені права на неї. Встановлено законом термін у 5 років, протягом якого можна оформити юридичне право на свою частину паю.

Проте, якщо власник невитребуваної земельної ділянки або його спадкоємець пропустить строк оформлення земельної ділянки з поважної причини, він може подати позов до суду про визначення додаткового строку для оформлення.

Отже, тим, у кого наявні сертифікати на земельну частку (пай) ще не замінені на витяг з реєстру речових прав на право власності на земельну ділянку, потрібно терміново вирішити питання щодо отримання у власність земельної ділянки.

             У разі потреби правової допомоги ви можете звернутись до Канівського бюро правової допомоги (вул. Шевченка, 6, тел. 3-69-62) або  зателефонувати до єдиного контакт-центру  за номером 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні).

 

 

 

Головний спеціаліст відділу

«Канівське бюро правової допомоги»

Золотоніського місцевого центру з надання БВПД                                                          І.В.Танана


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь