A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПОВІДОМЛЯЄ

Дата: 22.05.2020 12:16
Кількість переглядів: 286

Обережно шахраї!

 

Головне управління ДПС у Черкаській області попереджає платників податків, що на Черкащині поновилися факти шахрайських телефонних дзвінків, особливо у період встановлених карантинних обмежень у зв’язку зі спалахом та розповсюдженням коронавірусу (COVID-19).

Шахраї, від імені керівництва податкової служби області телефонують до платників податків з метою заволодіння грошовими коштами під будь-яким приводом (надання грошової допомоги, погрози застосування штрафних санкцій та інше).

Головне управління ДПС у Черкаській області неодноразово повідомляло, що керівництво та працівники податкової служби Черкащини не звертаються до суб’єктів господарювання з подібними «проханнями» та при виконанні функціональних повноважень чітко дотримуються вимог чинного законодавства України.

Тож застерігаємо! Будьте пильними та обачними, уважно перевіряйте інформацію та не дозволяйте аферистам вводити себе в оману. Про подібні випадки шахрайства просимо повідомляти Головне управління Національної поліції у Черкаській області за телефоном: 102.

 

 

Рахунки щодо сплати єдиного внеску

 

Головне управління ДПС у Черкаській області, звертає увагу платників податків на необхідності своєчасної сплати єдиного внеску на зальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок).

Реквізити рахунків щодо сплати єдиного внеску розміщені на субсайті ДПС у Черкаській області у розділі «Бюджетні рахунки»: https://ck.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/.

Будьте уважні при заповненні відповідних реквізитів у платіжних дорученнях!

Якщо у вас є заборгованість зі сплати єдиного внеску, зверніть увагу на наступну інформацію:

при перерахуванні коштів в рахунок погашення заборгованості з ЄВ при заповненні реквізитів «Призначення платежу» друкується код виду сплати «140», який символізує «Надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску»;

«117 - Надходження до бюджету коштів платника податків, щодо якого порушено провадження у справі про банкрутство»;

«147 - Стягнення в межах виконавчого провадження».

Наводимо приклад заповнення поля «Призначення платежу» в розрахунковому документі:

погашення суми заборгованості з ЄВ підприємством «Маяк», що має код за ЄДРПОУ 20120559:

*

;140

;20120559

;погашення заборгованості з ЄВ

;

;

;

1

2

3

4

5

6

7

 

1 - службовий код ("*");

2 - код виду сплати ("140" - надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу / недоїмки з єдиного внеску);

3 - код за ЄДРПОУ платника, який здійснює сплату (підприємство «Маяк», що має код за ЄДРПОУ 20120559);

4 - друкується роз'яснювальна інформація про призначення платежу;

5 - не заповнюється;

6 - не заповнюється;

7 - не заповнюється.

 

Наголошуємо, що своєчасна сплата єдиного внеску гарантує громадянам право на соціальний захист!

Деклараційна кампанія – 2020: як подати декларацію про майновий стан та доходи за 2019 рік через Електронний кабінет

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує, що Законом України від 17 березня 2020 року № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» продовжено строки щодо подання річної декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік.

Так, громадяни та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, мають право подати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік до 1 липня 2020 року. Останній день подання декларації – 30.06.2020 року. Податкові зобов’язання, визначені такими фізичними особами у деклараціях з податку на доходи фізичних осіб і військового збору, мають бути сплачені до 1 жовтня 2020 року.

Також інформуємо, що у зв’язку зі спалахом та розповсюдженням коронавірусу COVID-19 зупинено роботу Центрів обслуговування платників області.

Звертаємо увагу,  що річну податкову декларацію про доходи, отримані у 2019 році можна подати без візиту до державної податкової інспекції через електронний сервіс в Електронному кабінеті сформувати декларацію з вже частково заповненими даними. Тобто, на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна, кожен декларант має можливість заповнити і подати декларацію про доходи.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється через офіційний вебпортал ДПС за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua. Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням електронного цифрового підпису (кваліфікованого електронного підпису), отриманого у будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Необхідно зазначити, що для допомоги платникам податків Державна податкова служба запровадила серію відеоуроків, в яких роз’яснюється як правильно користуватися електронними сервісами. Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи можна переглянути за посиланнями:

  1.  
  2.  
  3.  
  • що вся актуальна інформація розміщується на субсайті Головного управління ДПС у Черкаській області за посиланням: ck.tax.gov.ua та на сторінці у Facebook https://www. facebook.com/tax.cherkasy/

 

Деклараційна кампанія – 2020: декларування доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції

  • управління ДПС у Черкаській області продовжує серію коментарів  щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи у 2020 році.

Акцентуємо увагу на питанні щодо оподаткування доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції

Відповідно до пп. 165.1.24 ст. 165 Податкового кодексу України не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України.

Так, для ведення особистого селянського господарства та/або земельних часток (паїв), виділених в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 га, не включаються до загального місячного (річного) оподаткованого доходу платника податку. При цьому, якщо розмір земельних ділянок, перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах. Платник податків зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи, а також сплатити податок на доходи фізичних осіб - 18 % та військовий збір - 1,5 %.

Звертаємо увагу, що у разі продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок (форма № 3ДФ) (далі – Довідка). Довідка про наявність у фізичної особи земельних ділянок безоплатно видається сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про її видачу.

Також слід зазначити, що при продажу власної продукції тваринництва груп 1-5, 15,16, та 41 УКТ ЗЕД, отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної  заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (мінімальна заробітна плата, встановлена на 1 січня 2019 року – 4 173 грн). Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

  • відповідно до Закону України від 17 березня 2020 року №533 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів спрямованих на запобігання виявлення і поширення коронавірусної хвороби»  термін декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2019 року, продовжено до 01 липня 2020 року, а саме останній день подання декларації  30 червня 2020 року.

Податкові зобов’язання, визначені фізичними особами у таких деклараціях, мають бути сплачені до 1 жовтня 2020 року.

Також, звертаємо увагу, що для допомоги платникам податків Державна податкова служба запровадила серію відеоуроків, в яких роз’яснюється як правильно користуватися електронними сервісами. Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи можна переглянути за посиланнями:

  1.  
  2.  
  3.  

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує, що декларування доходів пов’язано із виконанням фізичними особами – платниками податку вимог ст.67 Конституції  України та норм Податкового кодексу України!

 

 

 

Єдиний внесок: строки тимчасового незастосування штрафних санкцій

 

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що Законом України від 30 березня 2020 року№ 540-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» внесено зміни до Закону України від  8 липня 2010 року  № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон  2464-VI)  щодо єдиного внеску на зальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок).

Звертаємо увагу, що  у періоди з 1 березня по 31 березня, з 1 квітня по 30 квітня та з 1 травня по 31 травня 2020 року не застосовуються штрафні санкції за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачою сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), несвоєчасне подання звітності до податкових органів.

Також, до 31 травня 2020 року продовжено терміни ненарахування платникам єдиного внеску пені, при цьому нарахована пеня за періоди з 1 березня по 31 березня, з 1 квітня по 30 квітня,  з 1 травня по 31 травня 2020 року підлягає списанню.

Щодо строків подання та рогляду скарг платників єдиного внеску.

Тимчасово на період до 31 травня 2020 року (включно), зупиняється встановлений Законом № 2464- VI строк розгляду скарг платників податків єдиного внеску, що надійшли/надійдуть до 31 травня 2020 року та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року. Таке зупинення не породжує будь-яких наслідків, передбачених частиною четвертою ст. 25 Закону  2464-VI. Податковий орган, який розглядає скаргу платника єдиного внеску, зобов’язаний прийняти вмотивоване рішення та надіслати його платнику єдиного внеску на адресу платника єдиного внеску поштою з повідомленням про вручення або надати йому під розписку.

До 31 травня 2020 року (включно) продовжується строк подачі скарг платників єдиного внеску, термін подачі яких припадає на період з 18 березня до 31 травня 2020 року

 

Посилання на Закон № 2464-VI : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2464-17

Посилання на Закон №№540-ІХ: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/540-20#n349

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь