A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПОВІДОМЛЯЄ

Дата: 04.05.2020 17:26
Кількість переглядів: 266

Фото без опису

 

Державна податкова служба роз’яснює положення податкового законодавства щодо карантинних нововведення для бізнесу

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що ДПС продовжує роз’яснювати положення податкового законодавства, запроваджені Законом України від 30 березня 2020 року № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».  

Так, ДПС підготовлено Інформаційний лист № 10. Карантинні нововведення для бізнесу. Частина 3. Практичні особливості застосування звільнення від ПДВ

У десятому випуску ви знайдете пояснення практичних аспектів виконання вимог пункту 71 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України, яким, зокрема, передбачено звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання  на митній території України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19). Серед іншого, розглянуто особливості складання податкових накладних та відображення у податковій звітності операцій, здійснених у періоді з 17 березня по 2 квітня 2020 року.

Інформаційний лист можна скачати за посиланням:

 https://tax.gov.ua/data/material/000/325/415669/Informaciyniy_list_10.pdf

 

ДПС також підготувала Інформаційні листи, які доступні за посиланнями:

Інформаційний лист №9. Карантинні нововведення для бізнесу. Частина 2. Податок на доходи фізичних осіб, місцеві податки, ЄСВ, адміністрування:

https://www.tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/414816.html

Інформаційний лист № 8. Карантинні нововведення для бізнесу. Частина І. Податок на прибуток, обіг підакцизних товарів, ПДВ:

https://www.tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/414205.html

Інформаційний лист № 7. Карантинні нововведення для бізнесу. Які нюанси треба знати?

https://www.tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/412720.html

Інформаційний лист № 6. Земельний податок. Які нюанси треба знати?

https://www.tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/411141.html

Інформаційний лист № 5. Реєстрація ПН/РК. Що робити, якщо реєстрацію ПН/РК зупинено?

https://www.tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/410034.html

Інформаційний лист № 4. Багатостороння конвенція MLI – наслідки для українських платників податків:

https://www.tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/409367.html

Інформаційний лист № 3. Все про програмні РРО:

https://www.tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/408152.html

Інформаційний лист № 2. Податкові рішення на користь платників:

https://www.tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/407286.html

Інформаційний лист № 1. ДПС відповідає на запити платників податків:

https://www.tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/405764.html

 

Преференції для юридичних осіб – платників податку на прибуток

на період дії карантину

 

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує що Законом України від 30 березня 2020 року №540-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» передбачені преференції для юридичних осіб – платників податку на прибуток.

Звертаємо увагу, що починаючи з 2 квітня 2020 року та протягом дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), платники, які добровільно перераховували (передавали) громадським об'єднанням та/або благодійним організаціям кошти, лікарські засоби, медичне обладнання, засоби індивідуального захисту та інші товари, визначені за переліком Кабінету Міністрів України, необхідні для надання медичної допомоги хворим, не застосовують у 2020 році коригування фінансового результату, відповідно до абз. 1 пп. 140.5.9 п. 140.5 ст, 140 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), тобто зможуть враховувати повну суму витрат на безоплатну передачу таких коштів та товарів (511 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

Тимчасово, при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств за звітні періоди 2020 року для закладів охорони здоров’я державної та/або комунальної власності та/або особи, уповноваженої на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я фінансовий результат до оподаткування:

- зменшується на суму доходів, визнаних за правилами бухгалтерського обліку, внаслідок отримання ними коштів, товарів медичного призначення або товарів згідно переліку КМУ, добровільно переданих юридичними та/або фізичними особами протягом дії карантину;

- збільшується на суму витрат, визнаних за правилами бухгалтерського обліку, внаслідок використання ними таких коштів або товарів. (512 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

Також, тимчасово, особа, уповноважена на здійснення закупівель у сфері охорони здоров'я, має право безоплатно передавати належні їй лікарські засоби, медичні вироби та/або медичне обладнання, необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України, закладам охорони здоров'я державної та/або комунальної власності та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

При цьому, при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств за звітні періоди 2020 року для закладів охорони здоров’я державної та/або комунальної власності, що є платниками податку на прибуток, фінансовий результат до оподаткування:

- зменшується на суму доходів, визнаних за правилами бухгалтерського обліку, внаслідок отримання ними  лікарських засобів, медичних виробів, медичного обладнання;

- збільшується на суму витрат, визнаних за правилами бухгалтерського обліку, внаслідок використання ними таких товарів (513 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

Наголошуємо, що платники податків, які передають або отримують кошти, лікарські засоби, медичне обладнання, засоби індивідуального захисту та інші товари, визначені за переліком Кабінету Міністрів України, мають вести окремий облік таких операцій для визначення податкового зобов’язання з податку на прибуток.

 

Посилання на Закон України №540-ІХ: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/540-20

Переглянути відео- роз’яснення від ГУ ДПС у Черкаській області можна за посиланням: ck.tax.gov.ua та на сторінці у Facebook https://www. facebook.com/tax.cherkasy/

Витрати на медичну допомогу(COVID-19),

 які включаються до податкової знижки за результатами 2020 року

 

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що Законом України від 30 березня 2020 року №540-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» визначено перелік витрат на медичну допомогу, які включаються до податкової знижки у повному обсязі.

Так, підрозділ 1 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено пунктом 11, а саме яким передбачено, що за результатами 2020 року платники податку на доходи фізичних осіб, при реалізації права на податкову знижку відповідно до положень статті 166 ПКУ, суму коштів або вартість лікарських засобів для надання медичної допомоги хворим, дезінфекційних засобів і антисептиків, медичного обладнання, засобів індивідуального захисту, медичних виробів для скринінгу хворих, розхідних матеріалів для надання медичної допомоги, медичних виробів, лабораторного обладнання, розхідних матеріалів, реагентів для лабораторних досліджень; медичних виробів, лабораторного обладнання, розхідних матеріалів для інфекційних відділень, патологоанатомічних відділень тощо, засобів особистої гігієни, продуктів харчування та/або товарів за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, які добровільно перераховані (передані) громадським об’єднанням та/або благодійним організаціям та/або центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, та/або іншим центральним органам виконавчої влади, які реалізують державну політику у сферах санітарного та епідемічного благополуччя населення, контролю якості та безпеки лікарських засобів, протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням, та/або особі, уповноваженій на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, та/або закладам охорони здоров’я державної та/або комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій протягом карантину, що запроваджений Кабінетом Міністрів України у порядку, встановленому законом, на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), включається до податкової знижки у повному обсязі без урахування обмежень, визначених підпунктом 166.3.2 пункту 166.3 статті 166 ПКУ.

Звертаємо увагу, що для отримання податкової знижки, громадянину необхідно буде надати до податкового органу декларацію про майновий стан та доходи за 2020 рік.

Посилання на Закон України №540-ІХ: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/540-20

Деклараційна кампанія 2020: декларування доходів

 нотаріуса

 

Головне управління ДПС у Черкаській області продовжує серію коментарів  щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи у 2020 році.

  • Звертаємо увагу, що відповідно до змін, запроваджених Законом України від 17 березня 2020 року № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID – 19)», громадяни та фізичні особи які провадять незалежну професійну діяльність, для яких встановлено строки подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи  підпунктом 49.18.4 пункту 49.18 статті 49 Податкового Кодексу України  мають право подати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік до 1 липня 2020 року, а саме останній день подання декларації  30 червня 2020 року.
  • Слід зазначити, що самозайнята особа – це платник податку, який є фізичною особою - підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.
  • Незалежна професійна діяльність - участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою - підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб (підпункт 14.1.226 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України).
  • Таким чином, нотаріуси, які здійснюють незалежну професійну діяльність, зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2019 рік до 1 липня 2020 року.
  • Також звертаємо увагу, що суму податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військового збору, зазначену в річній податковій декларації платники податків самостійно сплачують до  1 жовтня 2020 року. Радимо подавати декларацію про майновий стан і доходи, скориставшись «Електронним кабінетом».

Звертаємо увагу, що для допомоги платникам податків Державна податкова служба запровадила серію відеоуроків, в яких роз’яснюється як правильно користуватися електронними сервісами. Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи можна переглянути за посиланнями:

 

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує, що декларування доходів пов’язано із виконанням фізичними особами – платниками податку вимог ст.67 Конституції  України та норм Податкового кодексу України!

 

Державна податкова службаУкраїни

пропонує платниками податківдо перегляду серію відеоуроків про те, як користуватисяелектронними сервісами

 

Для допомогиплатникамподатківДержавнаподаткова служба розпочаласеріювідеоуроків, в якихроз’яснюється як правильно користуватисяелектроннимисервісами.

 

Державнаподаткова служба випустила 6 відеоурок. У ДПС роз’яснюють як податизаяву про наданнядовідки про відсутністьзаборгованості:

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/6153.html  

https://youtu.be/g3M1TsVr1S8

https://www.facebook.com/107383900636180/videos/685039742249060/  

ДПС такожпідготувалавідеоуроки, якідоступні за посиланнями:

Як подати звіт про суминарахованого доходу застрахованихосіб та суминарахованогоєдиноговнеску:

https://www.tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/6124.html 

https://youtu.be/P7aWuNOIwM0

https://www.facebook.com/107383900636180/videos/2167705590041914/ 

Як направляти в ДПС листи та звернення за допомогоюЕлектронногокабінету:

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/6094.html

https://youtu.be/wsGYmcOYScA

https://www.facebook.com/107383900636180/videos/2619608611618098/ 

Як оформити запит на отриманнявідомостей з ДРФО про суми/джерелавиплаченихдоходів та утриманихподатків за посиланням:

https://www.tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/6067.html

https://youtu.be/_SKY0auOjSk

https://www.facebook.com/TaxUkraine/videos/284290552557638/

Як заповнитидекларацію про майновий стан і доходи за посиланнями:

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/5977.html

https://www.youtube.com/watch?v=YOhECvfE0Z4

https://www.facebook.com/107383900636180/videos/1407838859418903/

Відеоурок «Заповненняквартальноїдеклараціїфізичними особами-платникамиєдиногоподатку, якіперебувають на ІІІ групі», за посиланнями:

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/6018.html

https://www.youtube.com/watch?v=SuFkpDOosB8

https://www.facebook.com/107383900636180/videos/256478902049126/

 

 

             Також звертаємо увагуплатників податків Черкащини, що вся актуальна інформація розміщується на субсайті Головного управління ДПС у Черкаській області за посиланням: ck.tax.gov.ua та на сторінці у Facebookhttps://www. facebook.com/tax.cherkasy/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь