A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Як допомогти медикам у час пандемії COVID-19 – поради для місцевого самоврядування від Володимира Курпіти

Дата: 17.04.2020 09:26
Кількість переглядів: 334

Фото без опису

Про особливості проведення тесту на коронавірус, засоби індивідуального захисту та допомогу медикам говорив лікар-інфекціоніст Володимир Курпіта під час третього вебінару курсу  “Пандемія #COVID19. Практичні поради для місцевого самоврядування”. 

 

Запобігання появі хвороби на території

• Інформуйте населення

Щоб люди дотримувалися правил безпеки, вони повинні розуміти важливість цих заходів. Розповідайте їм правдиву і чітку інформацію, не намагайтеся приховати правду. Говоріть простими словами, щоб люди вам вірили.

• Збирайте інформацію про тих, хто приїжджає

Щоб запобігти початку ланцюжка захворювання у громаді потрібно фіксувати усіх людей, які приїжджають у громаду із-за кордону або районів підвищеного ризику. На рівні селища та села добре видно, коли хтось приїздить. Також можна організувати тимчасову реєстрацію, аби люди зголошувалися реєструватися.

• Організуйте спостереження за тими, хто приїхав

Протягом інкубаційного періоду, а це 14 днів, необхідно наглядати за приїжджими та їхніми родинами. 

• Тестування контактних

Щоб точно переконатися, що люди, які приїхали, є здоровими, можна організувати тестування. Тести доступні у кожній області – 39 лабораторій на рівні обласних центрів.

 

Чи можна організувати тестування у громаді?

Золотим стандартом діагностики є ПЛР-тест (полімеразна ланцюгова реакція). 

Декілька фактів про проведення ПРЛ-тестів:

• Це дослідження здійснюється централізовано – бо потребує спеціально навчених фахівців. В Україні його проводять  обласні лабораторні центри або лабораторії, визначені ОДА. 

• Не можна просто купити апарат в районну лікарню і, не маючи фахівців, запустити таку діагностику. 

Держава закуповує тест-системи для ліцензованих лабораторій, але туди має потрапити матеріал, який забрали лікарі.

Два ключових моменти, на які може впливати громада:

• Районні лікарні можуть здійснювати забір матеріалу для лабораторій.

Місцеве самоврядування може закупити витратні матеріали та створити умови для забору матеріалу. Зокрема, якщо лікарня матиме спеціальні пробірки/аплікатори для забору матеріалу, то дослідження будуть ініційовані.

Тести з Теребовлі не приїдуть самі в Тернопіль, з Умані самі не дійдуть до Черкас. Тому місцева влада може організувати транспорт для доставки зібраних матеріалів.

Висновок: проводити тест на коронавірус можуть лише ліцензовані лабораторії. Але у місцевій лікарні можуть здійснити забір матеріалу для тесту, який можна доставити у лабораторію.

 

Три факти про засоби індивідуального захисту для медиків

1) Засоби індивідуального захисту не можна купити один раз і говорити протягом цілого року, що ви забезпечили ними лікарню. Якщо кількість засобів залишається однаковою протягом тижня-двох або місяця, це означає що ваші медики не користуються ними засобами. Базу засобів індивідуального захисту потрібно постійно оновлювати.

2) Навіть багаторазові засоби індивідуального захисту зношуються. Через декілька місяців інтенсивного використання та прання маски стануть не ефективними та непридатними, і їх також потрібно буде поновлювати. Це має бути регулярною статтею витрат закладів охорони здоров’я.

3) Засоби індивідуального захисту мають терміни придатності – ті ж маски, які пролежали на складі більше двох років приходять в непридатність і створюють значно більше проблем, ніж їх невикористання.

 

Чим відрізняється маска та респіратор?

Під час пандемії коронавірусу важливо дбати про захист органів дихання. Як правило, для цього використовуються маски або респіратори.

Що робить маска: її одягають хірурги, коли роблять операцію – для того щоб слина, виділення, дихання хірурга не потрапили в рану. 

Для кого: їх рекомендують одягати тим, хто може бути хворим або потенційно хворим.

Що робить респіратор: захищає людину, коли вона вдихає повітря.

Для кого: його бажано використовувати для того, щоб ми не вдихали інфіковане повітря і його використовують там, де потенційно є джерело інфекції, наприклад, хворий.

Особливості респіратора:

1) Якщо на распіраторі спереду або збоку є клапан, то людина видихає неочищене повітря. Якщо такий респіратор одягнуть хворій людині вона буде продовжувати розповсюджувати вірус. Тому його не можна використовувати хворим або людям, які мають симптоми захворювання.

2) Респіраторів є дуже багато, і всі вони ефективні. Але якщо респіратор не щільно прилягає до обличчя, то він перетворюються на звичайну маску – вірус може проникати через щілини, які утворюються між респіратором і обличчям. Тому якщо у вас борода або респіратор для вас замалий, або якщо вам не проводили спеціальний тест, то краще використовувати маски – це безпечніше.

 

Як допомогти медикам?

1) Перерозподіл навантаження

Можна перерозподілити робоче навантаження – визначити, що можна делегувати іншим службам і що може робити необов’язково лікар, а фельдшеру чи медичній сестрі. Це говорить про те, що потрібно підняти рівень середнього медичного персоналу, щоб до них ставились як до повноцінних медичних працівників, а не до асистентів лікарів. Це дозволить вам оптимально використовувати той обмежений ресурс, який у вас є в громаді.

2) Медичне страхування для медиків

Простимулюйте своїх медичних працівників, зробіть їм медичне страхування на випадок захворювання. Це буде демонструвати і вашу увагу, і певний рівень захищеності для них. 

3) Харчування для медиків

Для цього можна залучати бізнес або ініціативних людей. Важливо, щоб це була не одноразова ініціатива, а спланована робота на весь період пандемії.

4) Догляд за дітьми

Медики багато часу проводять у закладах охорони здоров’я, і залишаються далеко від сім’ї. У медиків є діти, які потребують догляду. Громада може організувати догляд за їхніми дітьми.

5) Психологічна підтримка

Забезпечення засобами індивідуального захисту впливає на відчуття безпеки з боку медиків. Дуже важливою є увага до емоційного та психологічного стану медиків, які через певний час починають втомлюватися. Втомлені медики – це не тільки питання ставлення до пацієнтів, це ще питання концентрації, адже підсвідомо вони можуть робити помилки, які зокрема призводитимуть до інфікування і їх, і пацієнтів. Тому якщо ви зможете почути медиків, якщо ви створите майданчики, де будете обговорювати з медиками ці проблеми, це дозволить вам налагодити довіру та створити хорошу відповідальність з боку медичних працівників.

Фото без опису

*За матеріалами третього вебінару курсу “Пандемія #COVID19. Практичні поради для місцевого самоврядування від лікаря-інфекціоніста Володимира Курпіти”, який організовує Український кризовий медіа-центр у рамках програми USAID DOBRE.

Про догляд за хворими вдома та в лікарні, про складові інфекційного контролю, про перелік медзакладів дивіться у повному відео вебінару.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь