A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

ПРО ПОШИРЕННЯ ТА ПРОТИДІЮ COVID -19 НА ЧЕРКАЩИНІ В ПИТАННЯХ ТА ВІДПОВІДЯХ

Дата: 13.04.2020 10:56
Кількість переглядів: 283

У період карантину через поширення коронавірусної інфекції люди задають безліч питань. Відповідаємо на ті, з якими звертаються найчастіше.

– Відповідно до встановлених карантинних вимог маски потрібно носити обов’язково в усіх громадських місцях. Однак їх немає в аптеках. Що робити?

Захисні маски, пошиті місцевими виробниками Черкащини, можна придбати в аптеках мережі комунального підприємства обласної ради «Фармація». Загалом натепер установа співпрацює з трьома виробниками. Щодень вони надають до 3 тисяч масок, які розподіляють аптеками мережі всією Черкащиною. 

Водночас, якщо у вас є час та натхнення, ви також можете зробити захисну маску власноруч.

Зауважимо, у цілому в області виробляють щоденно майже 50 тис. одноразових масок. Декілька підприємств налагоджують виробництво. Сподіваємося, що найближчим часом щоденне виробництво може наблизитися до 100 тис. одиниць.

- Чому ціна на медичні вироби завищена. І чи змінюватиметься?

Немає сенсу зараз скуповувати медичні вироби великими партіями. 

З одного боку ми повинні забезпечити медичні заклади засобами індивідуального захисту, з іншого боку маємо раціонально використовувати фінансовий ресурс.

Зараз спостерігається спекулятивна ціна на найбільш затребувані медичні вироби, такі як: респіратори, маски, захисні костюми та інші. Поступово ринок насичується продукцією, яка виробляється існуючими виробництвами, поступово налагоджують виробництва нові. У результаті ціна падає.

Як приклад, респіратори 3 класу на початку минулого тижня були в середньому 110-120 грн, зараз уже 80-90 гривень можна без великих проблем знайти, респіратори 3 класу – 50-60 гривень.

Одноразові маски також поступово знижуються в ціні (від 25 до 11 грн) та з’являються в аптечній мережі, хоча безумовно існує дефіцит. В області загалом щодня виробляють близько 50 тис. одноразових масок.

Також наголошуємо, у лікарнях повинен бути достатній обсяг засобів індивідуального захисту, але і підгодовувати зараз спекулянтів також немає сенсу.

–  Часто люди просять надати конфіденційну інформацію про хворих на коронавірусну інфекцію. Яка інформація про хворого вважається конфіденційною? 

Насправді інформація про здоров’я людини є конфіденційною, тобто інформацією з обмеженим доступом. Йдеться, зокрема, і про особисту інформацію людини, зокрема, сімейний стан, релігійні переконання, безпосереднє місце проживання, здоров’я, дату і місце народження. При цьому Цивільний кодекс гарантує право людини на таємницю такої інформації. Розголошення ж може завдати моральної шкоди не лише хворому, а й рідним та близьким. Маємо це усвідомлювати.

Традиційно ми надаємо загальну інформацію про пацієнта, однак не повідомляємо конфіденційні дані, зокрема з якого населеного пункту, аби убезпечити як хворих, так і родини від можливого цькування. Адже такі випадки виявляли. Водночас люди мають дотримуватись карантинних обмежень та не виходити з домівок без нагальної потреби, не зважаючи на те, чи є у вашому населеному пункті хворий. Усіх контактних осіб обов’язково виявлять та протестують.

– Чи тестування та лікування безкоштовні?

У держустановах ПЛР-тестування потенційних хворих проводять безкоштовно, як от: у Черкаському обласному лабораторному центрі. Аналогічно безоплатним є лікування хворих на коронавірус середнього та тяжкого ступеню, які лікуються стаціонарно в медичних закладах.

– Чи є змога проводити тести охочим у приватних клініках за гроші?

Приватним лабораторіям та клінікам, а також усім закладам охорони здоров’я, які мають відповідну ліцензію та потужності, дозволено проводити ПЛР-тестування на наявність COVID-19. Вони мають звітувати про кожен випадок коронавірусної хвороби й інформувати про це регіональні заклади громадського здоров’я. Це потрібно для того, щоб усі випадки потрапляли в офіційну статистику та було проведено належне епідеміологічне розслідування.

– Є люди  похилого віку, зокрема одинокі, або ті, які з певних причин не мають змоги придбати самостійно ліки, продукти харчування чи інші необхідні речі? Як їм бути?

В області соціально підтримують одиноких громадян та тих, які через проблеми зі здоров’ям не можуть придбати самостійно ліки, продукти або інші речі.

Аби налагодити цю роботу, влада спільно з волонтерами напрацювала механізм соціального забезпечення таких громадян. Працюють спільно соціальні робітники, також волонтери.  Загалом у цьому напрямку зусилля об’єднують Департамент соціального захисту населення, Управління охорони здоров’я, Управління у справах сім’ї, молоді та спорту обласної адміністрації, Черкаський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, волонтерський рух «Нема самотніх», також Черкаський обласний контактний центр та ін.

Так, соціальні працівники та волонтери безкоштовно доставляють одиноким громадянам, придбані за кошт останніх, ліки, продукти чи інші необхідні речі. 

Якщо людина має таку потребу, вона може звернутись за телефоном “гарячої” лінії: 0 800 50 88 76. Оператори все пояснять. 

Читайте також: Черкащан запрошують приєднатися до волонтерського руху

                             В області посилюють роботу щодо соціальної підтримки одиноких громадян у час карантину

– Якими будуть виплати пенсій на період карантину?

Пенсії на період карантину, як і будь-які соціальні виплати, проводять в штатному режимі. Головне управління Пенсійного фонду України в області провело перерахунок пенсії з 1 квітня 2020 року майже 41 тис. пенсіонерів. Виплата перерахованих пенсій буде проведена в установленому порядку згідно з графіком через уповноважені банки або доставлена додому листоношами АТ «Укрпошта», починаючи із 7 квітня поточного року.

Для отримувачів пенсії з інвалідності, у яких інвалідність встановлено на певний термін та строк повторного огляду, зазначений у довідці МСЕК, визначено в період карантину (з 12 березня до 24 квітня 2020 року), виплату пенсії продовжать автоматично за матеріалами пенсійних справ. 

Крім того, у квітні буде здійснена одноразова виплата грошової допомоги в сумі 1000 гривень окремим категоріям населення, зокрема пенсіонерам, розмір пенсії яких не перевищує 5000 гривень. 

Також задля надання соціальної підтримки пенсіонерам області, яким виповнилося 80 років і більше, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням усіх надбавок і підвищень не досягає розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні за 2019 рік (9 205,19 грн),  із 01 квітня поточного року встановлено щомісячну компенсаційну виплату до пенсії в розмірі до 500 гривень.

Консультації фахівців Фонду в області можна отримати за номером телефонної “гарячої” лінії: (0472) 36 08 01.

Читайте також: Про перерахунки пенсійних виплат у квітні

– Як надають субсидію в період карантину?

На період карантину, відповідно до ухваленої Урядом 25 березня постанови, заборонено припинення надання житлових субсидій – окрім обставин, що унеможливлюють надання житлової субсидії – зокрема в разі переїзду домогосподарства в інше житлове приміщення (будинок) або в разі смерті одинокої особи.

При цьому питання щодо призначення житлової субсидії на наступний період усім домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному періоді 2019-2020 років, розглянуть без звернень громадян із заявами про призначення житлових субсидій.

Право на отримання субсидії на підставі заяв про призначення житлових субсидій та інформації центрів зайнятості щодо їхнього перебування на обліку надано громадянам, які були звільнені з роботи в період карантину відповідно до пункту першої частини статті 40 Кодексу законів про працю України і зареєструвалися в службі зайнятості як безробітні. Для розрахунку житлової субсидії буде враховуватися розмір призначеної допомоги з безробіття без урахування сум отриманої заробітної плати.

Водночас на період карантину розрахунок житлових субсидій проведуть з урахуванням збільшених на 50 відсотків соціальних нормативів, у межах яких надається субсидія на оплату житлово-комунальних послуг.

Читайте також: Про надання житлових субсидій під час карантину

– Останнім часом почастішали випадки домашнього насильства. Як убезпечитись?

За статистикою, в останній період, зокрема карантинний, справді збільшилася кількість випадків домашнього насильства.

Якщо ви стали жертвою або ж свідком такого явища, терміново завертайтеся за номером 102.

Діє також національна “гаряча” лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації: 

1547,

0 800 500 335 або 116 123 (всеукраїнські) 

у Черкаській області: (0472) 71 22 54.

Відзначимо, за умисне й систематичне фізичне, психологічне або економічне насильство передбачено покарання у вигляді громадських робіт, піврічного арешту, 5-річного обмеження або 2-річного позбавлення волі. А суд може застосувати до особи, яка вчинила домашнє насильство, один або декілька обмежувальних заходів: від заборони перебувати в місці спільного проживання до заборони спілкуватися навіть через третіх осіб.

– Карантинний період зумовив психологічне стомлення людей. Як допомогти?

У період карантину черкащанам можуть допомогти фахівці-практики, які в умовах надзвичайної ситуації надають психологічну підтримку. Це волонтери, які співпрацюють з Черкаським обласним контактним центром. Близько 20 психологів-практиків із Черкащини, а також кількох інших регіонів, що мають досвід роботи з людьми із депресивними й тривожними станами.

Тож, якщо ви відчуваєте неспокій, переживаєте через надзвичайну ситуацію, складно реагуєте на вимушену ізоляцію, звертайтесь по допомогу до фахівців за номером «гарячої» лінії:

 0 800 50 88 76, (0472) 36-11-13

-Як підтримують бізнес у період карантину?

Уряд запровадив систему підтримки бізнесу, яка дозволить максимально зняти фінансове навантаження на підприємців. Національний банк України рекомендував банкам ввести особливий пільговий період обслуговування кредитів у період дії карантину для населення та бізнесу. Зокрема, банкам запропонували такі варіанти реструктуризації кредитів, які обираються в індивідуальному порядку:

– повне або часткове звільнення від сплати тіла кредиту на час карантину з відповідним подовженням позики;

– капіталізація відсоткових платежів.

Водночас із 1 березня до 30 квітня банкам заборонено підвищувати відсоткову ставку за користування споживчим кредитом. Діятиме планова зміна плаваючої відсоткової ставки за договором. Ця заборона розповсюджується на всі кредити фізичних осіб.

Також у цей період заборонено застосовувати штрафи, пені за прострочення виконання.

Власникам малого і середнього бізнесу, які мають найманих працівників, передбачена допомога з часткового безробіття. Щоб отримати допомогу, необхідно звернутись до Центру зайнятості, за місцем реєстрації підприємця як платника ЄСВ, та подати необхідні документи.

Отож, для бізнесу запроваджено:  

  1. Мораторій на здійснення заходів державного нагляду (контролю) до 30 червня 2020 року (планові перевірки), окрім:
  • суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику;
  • у сфері дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;
  • у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.
  1.   Мораторій на проведення податкових документальних і фактичних перевірок з 18 березня по 31 травня (крім перевірок, що стосуються бюджетного відшкодування).
  2.   Податкові канікули:
  •   із 17 березня 2020 до останньої дати місяця дії карантину звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення в Україну і постачання на її території товарів, необхідних для боротьби з поширенням коронавірусу (перелік визначено Кабміном); 
  •   до 31 квітня 2020 року обмежується застосування більшості штрафів за порушення податкового законодавства (відповідальність за порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати зберігається);
  •   триває термін подання річної декларації про майновий стан і доходи до 1 липня 2020 року замість 1 травня.
  • звільняються від нарахування та сплати ЄСВ за березень – квітень (з 01.03 до 30.04 2020 року) ФОПи, особи які займаються науковою, літературною, освітньою, медичною та юридичною діяльністю, а також члени фермерських господарств
  • за березень 2020 року не нараховується і не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата);
  • у 2020 році органам місцевого самоврядування надається право ухвалювати рішення про зміну ставок єдиного податку
  1.   Збільшено ліміти річного доходу для підприємців на єдиному податку:
  •     для 1-ї групи – 1 млн грн (було 300 тис. грн);
  •     для 2-ї групи – 5 млн грн (було 1,5 млн грн);
  •     для 3-ї групи – 7 млн грн (було 5 млн грн).
  1.   Вимога застосування РРО відкладається до 1 січня 2021 року та 1 квітня 2021 року, крім ФОП окремо визначених категорій.
  2.   Планується розширення цілей кредитування бізнесу в межах державної програми доступних кредитів 5-7-9%.

– Чи дійсно є сенс дезинфікувати вулиці?

Сенс у дезінфікуванні всіх поверхонь, з якими контактує людина, безперечно є. Оскільки вірус передається повітряно-крапельним шляхом та тривалий час, від 3-6 годин до кількох діб, залишається на поверхні. Між іншим, в останніх наукових працях вчені стверджують, що переважно люди інфікуються саме через контакти з поверхнею, на якій лишився вірус. 

Найбільш ефективним дезінфікування буде при обробці місць масового скупчення людей, під’їздів, ліфтів, зупинок громадського транспорту. Утім обробка вулиць дезінфікуючими засобами також має сенс. Всі ці заходи ми упроваджуємо на Черкащині. 

Світова практика довела ефективність дезінфекції в протидії поширенню коронавірусу.  Її застосовували і в Китаї, і в європейських країнах. Україна також не виключення. Зараз при дезінфікуванні можна використовувати будь-які відповідні засоби, що зареєстровані в Україні. Головне, дотримуватися інструкції щодо концентрації засобу та експозиції, тобто дозволеного місця його використання. Певен, кожен житель області може також долучитися до цієї роботи та продезінфікувати власний під’їзд, перила, дверні ручки та ін.

– Наближаються великодні свята. Чи можна йти до храмів. Чи діятимуть якісь обмеження?

Ще 13 березня відбулася зустріч з усіма архієреями, керівниками релігійних громад Черкаської області. Говорили про необхідність дотримання карантинних обмежень під час богослужінь. Так, церква відокремлена від держави. І влада не втручається в релігійні справи. Але коли йдеться  про безпеку й здоров’я людей, то виникає потеба в дотриманні певних правил і норм від усіх осіб, незалежно від статусу та релігійної приналежності.

Органи державної влади зобов’язані прораховувати і бути готовими до різних сценаріїв розвитку обстановки. Тому органи влади, ввівши обмеження, мають розуміти, як діятиме поліція, коли величезна кількість вірян, знехтують ними і створять натовп навколо культових споруд.

У ході зустрічей з архієреями обговорювали багато важливих ньюансів. Зараз спільно з правоохоронними органами напрацьовують механізми реалізації вимог карантину, передбачених відповідними постановами КМУ.

Священики усвідомлюють важливість зміни формату проведення богослужінь в умовах поширення COVID-19. У церквах просять вірян залишатися на Великодні свята вдома. Є пропозиції провести освячення пасок до продажу, а службу для прихожан проводитимуть онлайн. Додатково розглядають можливість розміщення патрулів біля храмів та церков. У разі великого скупчення людей вони проводитимуть роз’яснювальну роботу з парафіянами.

 

Нагадуємо, в області діють “гарячі” лінії:

Категорії sliderБез рубрики

Автор статті : Прес-служба ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь