A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

«У нас прийнято дотримуватися встановлених правил та слідкувати, аби їх дотримувалися інші». Інтерв'ю з послом Норвегії про те, як в країні протидіють вірусу

Дата: 10.04.2020 12:07
Кількість переглядів: 310

Фото без опису

Про те, як проходить карантин у північній країні, що має чи не найкращі показники у боротьбі з коронавірусом, розповідає надзвичайний і повноважний посол Королівства Норвегії в Україні Уле Тер'є Хорпестад.

Норвегія – одна з небагатьох країн, які дають раду з пандемією коронавірусу. Тут чи не найнижчий у світі показник смертності від цієї хвороби. Наприклад, станом на 8 квітня у Норвегії налічувалося 6010 хворих на COVID-19, а померли тільки 80 осіб, або 1,3%. Для порівняння: в Італії  показник смертності, за повідомленням Bloomberg, становить 8%. Також Норвегія посідає лідируючі позиції серед країн, які протестували найбільшу кількість власного населення на наявність у їхньому організмі небезпечної інфекції. У Норвегії загалом 5,4 млн жителів, і 118 тис. з них вже пройшли тестування на коронавірус. Завдяки цьому поширення пандемії у норвезьких містах та селах вдалося швидко локалізувати. Про це порталу «Децентралізація» розповів надзвичайний і повноважний посол Королівства Норвегії в Україні Уле Тер'є Хорпестад.

 

Які обмеження встановив норвезький уряд, аби зашкодити розповсюдження коронавірусу?

- Обмеження, встановлені у країні, є найсуворішими з часів Другої Світової війни. Закрито дитсадки, школи, університети, гірськолижні центри, парки розваг тощо. Концерти, спортивні заходи та інші масові зібрання заборонені. Всі, хто приїжджають з-за кордону, дають розписку про обов'язкову самоізоляцію протягом 14 діб. Крім того, є низка рекомендацій уряду, до яких громадяни ставляться як до розпоряджень. Я маю на увазі рекомендації щодо особистої гігієни, віддаленої роботи, максимального уникнення поїздок у громадському транспорті, дотримання 2-метрової дистанції у магазинах, парках, на вулицях тощо. Але разом із цим карантин у Норвегії не є таким жорстким, як в інших країнах Європи, зокрема, й в Україні. Ніде здорові люди не зобов’язані носити захисні маски. Норвежцям не тільки дозволяється, але й навіть рекомендується виходити на прогулянки до парків та лісів, однак за умови дотримання дистанції у 2 метри з іншими людьми.

В Осло досі не закрито кафе та ресторани, працює метро?

- Громадський транспорт справді працює, але зі зниженою інтенсивністю. Та це не сильно вплинуло на життя норвежців, бо пасажиропотік сильно зменшився через те, що багато людей працюють вдома. Ресторани, бари, фітнес-центри, перукарні, басейни, концертні зали тощо закриті. Але торгові центри все ще працюють, хоч і частина торгових точок у них зачинені, відкриті й невеличкі кафе за умов дотримання визначеної відстані між столиками. Натомість уряд радить усім вести здоровий спосіб життя, проводити більше часу на природі та займатися спортом, але при цьому дотримуватися «соціальної дистанції» та уникати людних місць.

 Ресторани, бари, фітнес-центри, перукарні, басейни, концертні зали тощо закриті. Але торгові центри все ще працюють...

 

Чи не викликала спротив населення п’ятнична рекомендація уряду заборонити продаж алкоголю у ресторанах в Осло?

- Звісно, невдоволені голоси звучали, але врешті-решт люди змирилися. Зрештою, всі розуміють, для чого потрібні такі обмеження. Неоднозначно сприйняли і заборону не виїжджати у вихідні на дачі. Адже дачні будинки, хюте, найчастіше знаходяться в інших муніципалітетах. А уряд також заборонив залишатися на ніч в інших містах та селах, щоб у разі несподіваного спалаху хвороби не перевантажувати місцеві лікарні. Тому й поїздки на дачі потрапили під заборону. За порушення карантинного режиму встановлено чималі штрафи, однак порушників небагато. У Норвегії люди звикли довіряти владі, тим більше у таких критичних ситуаціях. До того ж, уряд багато разів пояснює всі свої рекомендації, дуже детально інформуючи населення про боротьбу з пандемією. По телебаченню постійно виступають прем’єр-міністр, міністр охорони здоров’я та епідеміологи Норвезького інституту здоров'я. Кожна рекомендація уряду так чи інакше мотивується і детально роз’яснюється громадянам.

 За порушення карантинного режиму встановлено чималі штрафи, однак порушників небагато не лише через це...

 

Чи правда, що норвезький уряд нещодавно послабив карантинні обмеження?

- Так, він оголосив про це кілька днів тому. Поширення вірусу зараз під контролем, а це означає, що обмежувальні заходи працюють. Тому уряд оголосив про поступове послаблення карантину у деяких сферах. З 20 квітня знову можна буде їздити на дачі та залишатися на ночівлю в інших містах. Цього ж дня відкриються дитячі садки, а за тиждень і початкові школи. Середні школи (5-10 класи), а також університети залишаться закритими, лише з незначними винятками.

А як бореться з COVID-19 місцева влада?

- Всі місцеві ради проводять засідання дистанційно, надання послуг максимально переведено в онлайн-режим. У Норвегії влада несе найбільшу відповідальність за можливе поширення епідемії, тому деякі комуни (аналог українських громад, у Норвегії їх 356. – Авт.) запровадили доволі жорсткі обмеження. Так, наприклад, північні малозаселені регіони постановили, що кожен приїжджий з південної частини країни має відбути двотижневий карантин на рівні з іноземцями. Водночас запровадження цих обмежень не є раптовим, воно широко обговорювалося, при цьому уряд наголошував, що будь-які заходи, скеровані на боротьбу з поширенням COVID-19, не повинні заважати свободі пересування жителів та їхній праці.

 

Чи підтримує місцева влада медичний персонал та соціальних працівників?

- У зв’язку з карантином, візитів до сімейних лікарів стало набагато менше, оскільки норвежці зараз надають перевагу онлайн-консультаціям, і це суттєво вплинуло на їхній дохід. Адже лікарі отримують від держави кошти відповідно до кількості звернень. За візит до сімейного лікаря кожен норвежець платить близько 25 євро, але ще більше йому додає держава. Тому аби лікарі не мали збитків, комуни запровадили для них систему компенсацій. Також вони забезпечують медичних працівників засобами індивідуального захисту. Заробітну платню медичних та соціальних працівників на період карантину не збільшували, натомість їхній графік роботи зробили гнучким, гарантувавши при цьому компенсацію понаднормових робочих годин. Також комуни взяли на себе догляд за дітьми віком до 12 років медичних та соціальних працівників, поки школи та дитячі садки закриті.

Як держава допомагає місцеві владі у боротьбі з пандемією? 

- Парламент Норвегії прийняв так званий «Кризовий пакет», що передбачає значну фінансову підтримку комун. Зокрема, 5 млрд норвезьких крон (440 млн євро) було виділено комунам як компенсацію від втрат податкових надходжень та інших доходів через запровадження карантину. Ще 1 млрд норвезьких крон (88 млн євро) скеровано на компенсацію збитків громадського транспорту комун. Крім цього, 150 млн норвезьких крон (13 млн євро) уряд виділив на забезпечення кращим інтернетом (4G та 5G) малозаселених та менш розвинених регіонів країни.

Чи підтримує держава бізнес, який через карантин опинився у доволі скрутній ситуації?

- Для малого та середнього бізнесу уряд запровадив спеціальну систему позик та кредитів, у розпорядженні якої 100 млрд норвезьких крон (8,8 млрд євро). А щоб підтримати великий бізнес, було створено державний фонд облігацій у 50 млрд норвезьких крон (4,4 млрд євро). Держава також суттєво підвищила виплати працівникам приватного сектору, які у зв’язку із карантином опинилися у тимчасовій неоплачуваній відпустці. Такі люди отримують від уряду 100% зарплатні за перші 20 днів вимушеного простою, роботодавець же оплачує лише 2 дні. По закінченню цього терміну держава покриватиме 80% або 62% зарплатні, залежно від рівня доходу працівника. Окремо уряд виділив 5 млрд норвезьких крон (440 млн євро) на підтримку інноваційних підприємств та бізнес-інкубаторів. Авіакомпанії, які серйозно потерпіли від припинення повітряного сполучення, отримали гарантоване право на державні позики обсягом до 6 млрд норвезьких крон (530 млн євро). Крім цього, уряд зменшив кілька податків, зокрема й ПДВ. Днями Парламент прийняв новий пакет законодавчих змін, згідно з яким компанії, які тимчасово втратили дохід, можуть подати заявку на покриття поточних витрат, таких як орендна плата, електроенергія, податки на майно тощо.

Чи підтримують місцевий бізнес в умовах «карантинної кризи» комуни?

- Вони цілком можуть використовувати державні кошти на збільшення обсягу необхідних ремонтних та інших робіт, спростивши тендерні процедури. Таким чином місцеві компанії отримають додаткові замовлення, і це дозволить уникнути непотрібних скорочень та збитків від карантину.

Чи запроваджує Норвегія податкові канікули для підприємців?

- Для осіб, які ведуть власний бізнес, зменшено податки на доходи та майно, також їм дозволено відтермінувати сплату так званого податку на багатство. А самозайняті особи можуть відтермінувати авансову сплату податку на багатство за перше півріччя. (У Норвегії фізичні особи-підприємці сплачують цей податок авансом за кожні півроку).

Чи не видається вам така підтримка надмірною, а карантинні обмеження – недостатніми? Адже приклад Італії свідчить про те, що жорсткі обмеження треба запроваджувати якнайраніше.

- Кількість госпіталізованих пацієнтів у Норвегії протягом перших днів квітня почала стабілізуватися і зараз зменшується. Ми не маємо різкого зростання кількості хворих, а це доводить, що ми на вірному шляху. Загалом у нашій країні панує дух колективної підтримки та довіри одне до одного. У нас прийнято дотримуватися встановлених правил та слідкувати за тим, аби їх дотримувалися інші. Секрет дієвості обраної урядом стратегії боротьби з пандемією базується на основних цінностях норвезького суспільства. З дитинства норвежців вчать бути відповідальними за свої вчинки, тому вони чекають цього й від усіх інших, у тому числі від уряду. Невід'ємною частиною нордичної культури є правило: Frihet under ansvar – свобода, основана на відповідальності.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь