A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Підтримка малого бізнесу в часи епідемії – досвід Любецької громади

Дата: 10.04.2020 11:17
Кількість переглядів: 311

Розвиток малого та середнього бізнесу в Любецькій ОТГ – один із пріоритетних напрямків стратегії розвитку громади, яку прийняли на початку 2019 року. Коли розробляли документ спільно з експертами Програми «U-LEAD з Європою», на форс-мажор у вигляді коронавірусу та епідемії не чекали. Але карантин через коронавірус став справжньою загрозою економіці та розвитку підприємництва в громаді. Саме тому розробці комплексної програми підтримки підприємців в Любецькій громаді приділяється особлива увага.

Як розповіла Зоя Чугай, керівниця сектору економічного розвитку та інвестицій Любецької селищної ради, основна мета програми з підтримки підприємництва – стимулювати жителів громади до створення малих та середніх підприємства, підтримка економічного розвитку Любецької ОТГ.

«Підприємці на конкурсній основі будуть подавати бізнес-плани. Їх оцінюватиме спеціальна комісія, за результатами Любецька селищна рада надаватиме мікро-гранти на розвиток та підтримку малого та середнього бізнесу. Умови отримання фінансування – ФОП або юридична особа мають бути зареєстровані на території нашої громади і створювати робочі місця. В результаті ми отримаємо подвійну вигоду – у нас буде розвиватися бізнес в громаді, він платитиме сюди податки і наповнюватиме бюджет. І будуть робочі місця», - розповідає Зоя Чугай.

За її словами, у складних умовах, в які потрапила економіка та всі громадяни, важливою є підтримка владою місцевих ініціатив та внутрішніх інвесторів.

«Часто можна почути думку, що громаді потрібен великий зовнішній інвестор. Так, він потрібен! Але не можна орієнтуватися тільки на нього. Потрібно працювати з внутрішніми інвесторами. Це можуть бути ягідники, грибники, дрібні фермери, аграрії, майстри і т.д. Всі, хто готовий започаткувати власну справу і розвивати її.  Ми працюємо з нашими малими підприємцями, їм потрібна допомога, і вони готові працювати», - говорить Зоя Чугай.

Найближчим часом Любецька громада відкриє геопортал з інформацією про наявні земельні ресурси в громаді, розміщення інфраструктурних об’єктів, доріг тощо. Тобто кожен зможе отримати повну інформацію про ресурси в громаді. Створення такої бази даних стало можливим завдяки реалізації в громаді комплексного проєкту «Створення сучасної бази даних громади та системи управління ресурсами», який Любецька громада реалізувала коштом інфраструктурної субвенції на розвиток у 2019 році. Вартість проєкту – 989 тис. грн.

«Любецькій громаді одній із перших в Україні вдалося переконати і Мінрегіон, і обласну комісію Чернігівської ОДА у важливості та доцільності реалізації цього проєкту з просторового планування в ОТГ. Це стало можливим завдяки якісно заповненій заявці та обґрунтованому технічному завданню. Знаю, що досвід ефективного використання інфраструктурної субвенції Любецькою громадою вже сьогодні інші громади беруть на озброєння», - зазначає Ірина Кудрик, директорка Чернігівського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Система інвентаризації ресурсів громади допоможе уникнути проблем, пов’язаних з розоренням історичних курганів, зберегти історичні пам’ятки та культурні цінності. Також фахівці відділу економіки Любецької селищної ради на основі наявної інформації готують пропозиції для представників малого, середнього та великого бізнесу, та розміщують їх на офіційному сайті. Наприклад, на території громади є приміщення старої ферми, яке може використовуватися для вирощування печериць.

«Ми готові допомагати в просуванні товарів та послуг. Ми готові пояснювати. Вчити. Давати інформацію про навчання, де шукати інформацію та контакти. Розповідаємо про грантові, програми підтримки підприємництва. Проводимо самі навчання та запрошуємо фахівців», - говорить Сергій Пінчук, Любецький селищний голова.

В громаді діє основне правило: ФОПи офіційно працевлаштовують своїх робітників і сплачують за них податки. Навіть, якщо наймають на сезонні роботи. На думку Сергія Пінчук, спрацював ланцюжок: робочі місця – надходження в бюджет громади – розвиток громади. «Переконуємо, пояснюємо. Якщо бізнес офіційно працює та сплачує податки, то ми йдемо назустріч і допомагаємо. Представники «ягідників» доводять нам потребу у людях, скільки їм робітників потрібно на сезонні роботи. Люди розуміють, що ми підтримуємо весь бізнес і звертаються до нас за підтримкою. І податки сплачують», - зазначає очільник громади. І додає, що в результаті прозорої комунікації та підтримки один одного виграють всі - і малий бізнес, і влада, і жителі громади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь